Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. november

Cmoldal
Nem árt ha tudjuk...
Bojan Pajić Adán
Községi képes krónika
Sikeres foglalkoztatási börze
Ülésezett a községi Képviselő-testület
Visszatekintés az elmúlt évekre
A tervezett helyi járulék megvalósításának programja
A helyi járulék brosúrái
Önkormányzati eseménynaptár
ISO-szabvány és új szakok
Az örök élet tanulsága
Advent
Mit üzen Kanada?
A sírásó
Megújuló színházterem
Érdekes és szomorú események
Napsugaras ősz
Mi történik a moholi iskolában?
Fiatalok írják
Őszi kiállítás
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Őszi népszokások
A monília
Rakétemodellezés
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

szi npszoksok - II.

    November 25. KATALIN NAPJA
    Napjhoz frjjsl hiedelmek s praktikk kapcsoldtak. Ilyen pldul a kataling, katalingally. A vzbe tett gymlcsg, ha kizldl karcsonyig, a leny kzeli frjhezmenetelt jsolja. Katalin nap ni dologtilt nap. Kzismert a Katalin napi idjrs jsls: Ha Katalin locsog, akkor Karcsony kopog.
    November 30. ANDRS NAPJA
    Szent Andrs apostol a hagyomny szerint tlsan csolt kereszten halt mrtrhallt. Az ilyen keresztet nevezik andrskeresztnek.
    Andrs napkor kezddnek a disznvgsok. A disznlst kvet vacsora diszntor, jeles alkalom volt az adomnygyjtsre, kszntsre, alakoskod jtkok bemutatsra.
    E naphoz szmtalan babons cselekedet s jsls kapcsoldott. Ekkor prbltk megjvendlni majdani lettrsuk szemlyt. A kzs jslsok tbbnyire a fonkban trtntek: lomntssel, gyertyantssel, gombcfzssel. Egy-egy gombcba egy-egy frfinevet rejtettek, s amelyik elszr jtt fel a vz tetejre, az lett az illet hlgy frjnek a neve. Az lomntssel az ntvny alakjbl igyekeztek jsolni a jvendbeli foglalkozsra.

    DECEMBER - KARCSONY HAVA
    December 3. ADVENT els vasrnapja. December 4. BORBLA NAPJA
    Szent Borbla emlknnepe, aki Kis-zsiban lt, s keresztny hitrt halt meg. a bnyszok, tzrek, vrak, harangozk vdszentje. Hajdan a lnyok prtfogjuknak tekintettk. Ezen a napon cseresznyefa gat tettek vzbe s ha az karcsonyra kivirgzott, az bizony hzassgot jelentett. Ni dologtilt napnak szmtott.
    Egyes helyeken a frfi vendg nem volt szvesen ltott, mert a babona szerint elvitte a hz szerencsjt.
    December 6. MIKLS NAPJA
    Szent Mikls pspk a IV. szzadtl a nyugati s a keleti egyhz kedvelt szentje. Emlkt helynevek, templomok, szemly s csaldnevek rzik.
    Segtette a szegnyeket, nincsteleneket. A becenvknt hasznlt Mikuls sz a Mikls nv szlovk megfelelje. Csak a XIX. szzad vgn kerlt a kznyelvbe. Az 195o-es vekben a telet megszemlyest Tlap elnevezst vezettk be. Ez azonban nem azonos Szent Mikls alakjval s a hozz kapcsold szoksokkal.
    A legenda szerint egyszer egy nyitott ablakon Szent Mikls aranyakat dobott be hrom hajadonnak, kik ezltal tisztessggel frjhez mehettek. Innen ered a szoks, hogy a gyerekek a mai napig kiteszik az ablakokba a kitiszttott cipiket, s vrjk a jsgos Mikuls bcsit, aki piros ruhba ltzve, fejn pspksveggel, htn puttonnyal jrja az orszgot-vilgot s megajndkozza a gyerekeket. Kit-kit viselkedse szerint jutalmaz, vagy virgccsal fenyegeti ket.
    Az ajndkozsi szoks napjainkig l, jelmezes Mikuls keresi fel a kisgyermekeket otthonukban. Nhol rdg vagy krampusz is elksri s szavaltatja, nekelteti vagy krdezgeti ket. Ha szksges a rossz gyereknek virgcsot is ad, amit a szlk jl lthat helyre tesznek, hogy alkalom adtn figyelmeztessk a gyerekeket a Mikulsnak tett gretre.
    December 13. LUCA NAPJA
    Az v legrvidebb napja. Szent Lucnak hres napja a napot rvidre szabja
    Ezrt e nap tele van tilalmakkal, jslsokkal, melyek az j v napjhoz kapcsold hiedelmekhez hasonlan befolyssal lehetnek a kvetkez esztendre.
    E napot gonoszjr napnak tartottk, ezrt klnsen a boszorknyok rontsa ellen kellett vdekezni. Fokhagymval drzsltk be az llatok fejt, az lak ajtajra keresztet rajzoltak, hamut szrtak a kapuk el, lefekvs eltt hagyms kenyeret ettek, hogy a szagval elriasszk a gonosz szellemeket, s elzrtk a seprket, nehogy azon nyargalsszanak a boszorknyok. E nemkvnatos szemlyek felismersre ksztettk az gynevezett lucaszket, amelynek alakjt, formjt elrs szablyozta. Luca napjn kezdtk el faragni, s Karcsonyra kellett elkszlnie, gy hogy kilencfle fbl s minden nap csupn egy-egy mveletet lehetett rajta elvgezni. Innen ered a monds: Sokig kszl, mint a Luca szke.
    Karcsony este aztn elvittk a templomba, jfli misre s ksztje rllva meglthatta kik a falu boszorknyai.A fik luczni jrtak. Trfs jslsi forma mg a mi vidknkn is ismert lucapogcsa.
    December 21. TAMS NAPJA
    E naphoz is nhny frjjsl praktika fzdik. A lnyoknak Tams nap elestjn clszer volt az udvaron a vllukkal rzni a kaput, mert ha ilyenkor kutyaugatst hallottak, bizonyos krre szmthattak, st az ugats irnybl vrhattk a jvendbelit is.
    Gyakran ezen a napon disznt vgtak, s az ekkor vgott diszn hjt tamshjnak neveztk, amelyet gygytsra hasznltak.
    Jsoltak mg a frissen esett hbl is, ugyanis ha Tams reggelre bebortotta a tjat, boldog s bks karcsonyt grt.

- folytatjuk -

Sfrny gnes

novembar 2006.

Naslovna strana
Bojan Pajtić u Adi
Osvrt na protekle godine
Program realizacije planiranog samodoprinosa
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Aktivnosti u OŠ "Novak Radonić" u Molu
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Tragom izgubljenog vremena
Impresum


Design by VA