Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. november

Címoldal
Nem árt ha tudjuk...
Bojan Pajić Adán
Községi képes krónika
Sikeres foglalkoztatási börze
Ülésezett a községi Képviselő-testület
Visszatekintés az elmúlt évekre
A tervezett helyi járulék megvalósításának programja
A helyi járulék brosúrái
Önkormányzati eseménynaptár
ISO-szabvány és új szakok
Az örök élet tanulsága
Advent
Mit üzen Kanada?
A sírásó
Megújuló színházterem
Érdekes és szomorú események
Napsugaras ősz
Mi történik a moholi iskolában?
Fiatalok írják
Őszi kiállítás
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Őszi népszokások
A monília
Rakétemodellezés
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

ISO-szabvány és új szakok
  • Az adai Mûszaki Iskolában korszerûsítik a mûhelyt és a gépparkot, valamint bõvítik a számítástechnikai kapacitást  

    Miklós Nándor fizikatanár szeptember 11-étõl az adai Mûszaki Iskola új igazgatója. Mint mondta, az intézményben új oktatási profilokat és csapat munkát vezetnek be, ami a korszerû irányítás alapfeltétele. Emellett korszerûsítik a mûhely gépparkját és az iskolaépületet, valamint bevezetik ISO-szabványt az intézményben. Mindezt fokozatosan tervezik megvalósítani.
    Az új igazgató elmondta: az a célja, hogy a tanulókat minél jobban bekapcsolja a termelõmunkába. Véleménye szerint a szakmai ismeretek elsajátítása mellett fontos a felelõsségtudat fejlesztése is a tanulóknál. Megjegyezte, hogy a tanév kezdetétõl a fémes mûhely teljes kapacitással dolgozik, szolgáltatás végeznek a megrendelõknek. A diákok szívesen végzik ezeket a munkákat, az iskola pedig jövedelemhez jut, amit az intézmény fejlesztésére fordíthatnak.
    Miklós Nándor leszögezte, hogy a diákok igényei mellett a helyi és környékbeli ipar szükségleteinek megfelelõ szakkáderképzésre törekszenek. A Termometal vállalattal közösen szakmai átképzést folyik az iskolában, számvezérlésû maró- és esztergagépek kezelõit képezik ki. Az elsõ csoport már lediplomázott, most a második generáció átképzése folyik. Emellett más vállalatok igényei iránt is érdeklõdnek, és nagyon várják a Potisje szerszámgépgyár privatizációját, ami nagy lendületet adhatna a helyi szakmunkásképzésnek.
    Az adai Mûszaki Iskolában négy szakterületen folyik szakképzés: gépészeti, elektrotechnikai, textil- és építõipari szakokon. Miklós Nándor elmondta: a következõ tanévtõl új szakok indítását tervezik. A számjegyvezérlésû marós és esztergályos szakot várhatóan engedélyezi az oktatási minisztérium, de a számjegyvezérlésû gépek operátora szakra is elkészítették az elaborátumot. Ez utóbbit az idén kísérleti szakként mindössze néhány szerbiai iskolában oktatták, jövõre azonban bevezethetõ lesz minden intézményben. Emellett az iskola vezetése a közeljövõben a divattervezõi és építészeti technikum megnyitását is tervezi.  
    – A számjegyvezérlésû profilok oktatásához ilyen típusú gépekre is szükség van. Az iskolának van egy CNC-géppel, de ez elavult. A Szülõföld Alapnál elutasították, az Apáczai Közalapítvány azonban támogatta az iskolának egy számjegyvezérlésû marógép vásárlását. Összesen 3,97 millió forintos támogatást kaptunk, ami a gép árának 60 százalékát fedezi. A fennmaradó összeget a tartományi Oktatási Titkárság állja dr. Jeges Zoltán titkár jóvoltából. Így tavaszra megvásárolhatjuk a mintegy 25 000 ezer euró értékû szerszámgépet, ami nem csak az oktatásban, hanem a termelésben is alkalmazható – újságolta az igazgató. Azt is megtudtuk, hogy az iskola tervei között újabb CNC-gépek vásárlása is szerepel. Az intézmény e célból minden pályázaton részt vesz. A pályázatírásra jó csapat állt össze az Integrál Pedagógus-egyesület és az iskola képviselõi közül.  
    Az elmúlt idõszakban az intézmény jelentõs támogatáshoz jutott az Apáczai Közalapítvány által. A szeptemberi iskolakezdésre 15 számítógéppel megnyitották a harmadik számítástechnikai szaktantermet a közalapítvány támogatásából. A gépészeti és az elektrotechnikai tagozatok számára már van külön számítógépes tanterem. A Nemzeti Fejlesztési Terv támogatásából hamarosan 19 számítógép érkezik az iskolába. Az igazgató elmondta, hogy felszerelhetik a negyedik szakkabinetet is, ahol majd a számjegyvezérlésû profilok oktatása folyhat. Miklós Nándor szerint ezeknek a beruházásoknak köszönhetõen a környékbeli iskolák közül az adainak lesz a legkorszerûbb számítógép-felszerelése. Emellett, szintén az Apáczai Közalapítvány 2 millió forintos támogatásából folyamatban van az ISO-szabvány bevezetése az iskolában. Ezt a budapesti Consact tanácsadó cég szakemberei készítik elõ. Várhatóan a jövõ júniusra megkapja az iskola az ISO-szabványt igazoló tanúsítványt. Az igazgató elmondta, hogy ezt a korszerû és színvonalas oktatás végett el kell végezni. Jóllehet eddigi is pozitív visszajelzést kaptak a szabadkai fõiskoláról és újvidéki egyetemrõl, ahol úgy tartják, hogy az adai Mûszaki Iskola az egyik legjobb szakiskola a tartományban – hallottuk Miklós Nándortól. A közalapítvány 3,9 millió forintos támogatásából tavaszra új munkaasztalokat és padokat vásárolnak. Emellett az elektrotechnika oktatásához szükséges mûszereket is venne az intézmény.

Csincsik Zsolt

novembar 2006.

Naslovna strana
Bojan Pajtić u Adi
Osvrt na protekle godine
Program realizacije planiranog samodoprinosa
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Aktivnosti u OŠ "Novak Radonić" u Molu
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Tragom izgubljenog vremena
Impresum


Design by VA