Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. november

Címoldal
Nem árt ha tudjuk...
Bojan Pajić Adán
Községi képes krónika
Sikeres foglalkoztatási börze
Ülésezett a községi Képviselő-testület
Visszatekintés az elmúlt évekre
A tervezett helyi járulék megvalósításának programja
A helyi járulék brosúrái
Önkormányzati eseménynaptár
ISO-szabvány és új szakok
Az örök élet tanulsága
Advent
Mit üzen Kanada?
A sírásó
Megújuló színházterem
Érdekes és szomorú események
Napsugaras ősz
Mi történik a moholi iskolában?
Fiatalok írják
Őszi kiállítás
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Őszi népszokások
A monília
Rakétemodellezés
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Megújuló színházterem

    A Szarvas Gábor Könyvtár a 2006. évi tervet, a lehetõségekhez mérten, reális alapokra fektette. A betervezett rendezvények mellet nyitottak voltak az év közben beérkezõ ajánlatok felé is. Jó példa erre példáull az idei évi MIRK, ami nem szerepelt a tervben.
    Az eddig megvalósult tervekrõl, az õszi-téli rendezvényekrõl, színházfelújításról és pénzügyi helyzetrõl Barna Kolozsi Valéria igazgatónõ következõképp nyilatkozott:
    - A Szarvas Gábor Könyvtárnak továbbra is megvannak a mûködési területei: könyvtári tevékenység, zenei aktivitás, képzõmûvészet, színház, mozi, valamint az amatõr kultúrcsoportok koordinálása. Természetesen e mûködési területeknél nem ugyanazok a feltételek. A színház használatát, annak külsõ és belsõ elavult és megromlott állapota miatt nem is terveztük be, viszont az épület felújítását besoroltuk a 2006. évi terv õszi idõszakára.
    Az elsõ félévi tervünk minden területen teljes egészében megvalósult. Jelentõs rendezvényeket tartottunk, mintl a MIRK kísérõ mûsorai, az Ada-napi programok – amelyekkel tulajdonképpen a júliusi mûsorok kezdõdtek, majd következtek a Fúvoszenekarok fesztiválja, az új magyar filmek szemléje (7 újabb magyarországi filmet vetítettünk a moziban szépszámú közönség elõtt), a sort a Novak Radoniæ festõtábor zárta, amelyet az idén Moholon a Jelen vendéglõben tartottunk a Moholi Helyi Közösség nagyfokú támogatásával és melynek záró része kapcsolódott a Moholi napok rendezvénysorozatához. A felsorolásból is látszik, hogy a július zsúfolt volt. Augusztusban az Aranykapu-vásár gazdagította Ada kultúréletét. A képzõmûvészeti csoport keretén belül a gyerekekkel a nyár folyamán is foglalkoztunk. Megemlíthetem, hogy a szakkörben 30 adai és moholi óvodás és iskolás gyerek rajzol – fest, mûvészkedik. A Tanya-színház vendégszereplése is említést érdemel, egy könnyed kikapcsolódást jelentett az embereknek. Magáról a könyvtárról elmondhatom, hogy új számítógépet kapott, állandó internetes hozzáféréssel, ami a könyvek nyilvántartásának vezetését és a könyvtárosok tevékenységét jelentõsen megkönnyíti. A könyvállomány bõvülése folyamatos.
    Ami a rendezvények látogatottságát illeti, azok a tavalyi szinten maradtak, kivéve egy mûsort: az 1970-es években muzsikált adai és környékbeli zenekarok fellépését igen kevesen nézték meg, pedig színvonalas zenei esemény volt. A szabadtéri mûsorok továbbra is látogatottabbak.
    Az õszi – téli tervekrõl a következõket mondhatom: szeptember 18-ától megtartottunk az amatõr képzõmûvészek községi szemléjét, október elején a Gyermekhetet, majd október 12. és 14. között a Szarvas Gábor Nyelvmûvelõ Napokat. December második részében várhatóak a gálamûsorok megrendezése, végül idén is megszervezzük az Újév-várást a város központjában. Lesz néhány érdekes kiállítás is a galériában, ugyanakkor kaptunk ajánlatokat komolyzenei és más rendezvényekre, amelyeket a Városháza nagytermében tervezünk megtartani, ugyanis õsztõl megkezdõdnek a színház belsõ felújítási munkálatai.
    A községi Önkormányzat segítségével részt vettünk a köztársasági Nemzeti Fejlesztési Alap pályázatán és augusztusban visszajelzést kaptunk, hogy a színház felújítására jóváhagytak 66.000 eurót. Jelenleg folynak a felmérések, számítások a Prostor részérõl a felújítási tervhez, azzal, hogy õszre szeretnénk elkezdeni a felújítást.
    Az Intézményünk pénzügyi keretei igen szûkösek, csak épp annyi van, amennyi a községi költségvetésbõl megvalósul, azaz átirányul a kultúrtevékenységre. Sajnos, épp amikor széles skálájú aktivitásaink vannak a nyár folyamán kapunk kevesebb pénzt (kivéve a kiemelt fontosságú rendezvényeket, amelyekre a községi Önkormányzat idõben biztosítja az anyagiakat. Mi még nem érezzük a gazdasági fejlõdést, de valami fellendült Adán – fejezte be a beszélgetést Barna Kolozsi Valéria igazgatónõ.

Bálizs Géza

novembar 2006.

Naslovna strana
Bojan Pajtić u Adi
Osvrt na protekle godine
Program realizacije planiranog samodoprinosa
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Aktivnosti u OŠ "Novak Radonić" u Molu
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Tragom izgubljenog vremena
Impresum


Design by VA