Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. november

Címoldal
Nem árt ha tudjuk...
Bojan Pajić Adán
Községi képes krónika
Sikeres foglalkoztatási börze
Ülésezett a községi Képviselő-testület
Visszatekintés az elmúlt évekre
A tervezett helyi járulék megvalósításának programja
A helyi járulék brosúrái
Önkormányzati eseménynaptár
ISO-szabvány és új szakok
Az örök élet tanulsága
Advent
Mit üzen Kanada?
A sírásó
Megújuló színházterem
Érdekes és szomorú események
Napsugaras ősz
Mi történik a moholi iskolában?
Fiatalok írják
Őszi kiállítás
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Őszi népszokások
A monília
Rakétemodellezés
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

ADVENT

    Adventus, latin eredetû szó és megérkezést jelent, az Úr érkezését. A Jézus születésére való várakozás, a felkészülés, a reménykedés idõszaka. A Karácsonyra való elõkészület ideje. Kezdete András naphoz /november 3o./ legközelebb esõ vasárnap, és december 25-e közötti négy hetes „szent idõ”. Régen éjféli harangszó jelezte advent kezdetét, egyben az egyházi év megnyitását is. Egykoron a vallásos emberek szigorú böjtöt tartottak, ezen idõ alatt, hajnali misére jártak, amit angyali vagy aranyos misének is hívtak, és Szûz Mária tiszteletére ajánlottak.

    Advent idõszakához is kötõdnek különféle hiedelmek, babonák és szokások. Néhány ilyen:
    - Ebben az idõszakban tilos volt a zajos mulatság, bál, lakodalom megtar-tása.
    - Az eladósorban lévõ lány a hajnali misére való elsõ harangozáskor a harang kötelébõl három darabot tépett, amit aztán a hajfonó pántlikájában hordott, hogy farsangkor sok kísérõje legyen.
    - Hajnali misére való harangozáskor a lányok mézet ettek, hogy ettõl édes legyen a nyelvük, s mielõbb férjet „édesgessenek” magukhoz.
    - Hajnali mise ideje alatt az összes ajtót, ablakot zárva kellett tartani, mivel ilyenkor a boszorkányok állati alakot öltenek, házakba, ólakba próbálnak jutni, s ott rontást okozni.
    - Szokás volt az ádventi házikó készítése, ami kartonból készült, és annyi ablaka volt, ahány napból állt az ádvent. Minden nap kinyitottak egy újabb ablakot, ahol egy-egy bibliai idézet volt található. Ebbõl mára már csak az ádventi naptár maradt meg, ahol az ablakok csokit rejtenek.
    - Másik számunkra is ismert szokás az ádventi koszorú készítése. Az elsõ ilyen koszorút Johann Hinrich Wichern, az evangélikus szeretet-szolgálat elindítója készítette. Az általa alapított szeretetotthonban fából készült koszorút készítettek, amelyre 23 gyertya került, ebbõl négy nagyobb a vasárnapokat, a 19 kisebb a hétköznapokat szimbolizálta. A koszorút fonták még szalmából, fûzfavesszõbõl, vagy zöld fenyõ-ágakból is, amit aztán vörös és aranyszínû szalagokkal díszítettek. A zöld a termés színe, a piros az életé, a sárga és az arany pedig a fényé. Manapság már csak négy gyertyát szokás a koszorúra tenni, a négy adventi vasárnap jelképeként, hogy a családi házakban és lakásokban is helyet kapjon és hirdesse a Karácsony örömét.

    Kövessük mi is az õsi szokásokat és díszítsük lakásunk ajtaját és ablakát kis ádventi koszorúkkal, hogy hangulatosabbá és meghittebbé tegyük Karácsony közeledtét!

Sáfrány Á.

novembar 2006.

Naslovna strana
Bojan Pajtić u Adi
Osvrt na protekle godine
Program realizacije planiranog samodoprinosa
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Aktivnosti u OŠ "Novak Radonić" u Molu
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Tragom izgubljenog vremena
Impresum


Design by VA