Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. november

Cmoldal
Nem árt ha tudjuk...
Bojan Pajić Adán
Községi képes krónika
Sikeres foglalkoztatási börze
Ülésezett a községi Képviselő-testület
Visszatekintés az elmúlt évekre
A tervezett helyi járulék megvalósításának programja
A helyi járulék brosúrái
Önkormányzati eseménynaptár
ISO-szabvány és új szakok
Az örök élet tanulsága
Advent
Mit üzen Kanada?
A sírásó
Megújuló színházterem
Érdekes és szomorú események
Napsugaras ősz
Mi történik a moholi iskolában?
Fiatalok írják
Őszi kiállítás
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Őszi népszokások
A monília
Rakétemodellezés
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

ADVENT

    Adventus, latin eredet sz s megrkezst jelent, az r rkezst. A Jzus szletsre val vrakozs, a felkszls, a remnykeds idszaka. A Karcsonyra val elkszlet ideje. Kezdete Andrs naphoz /november 3o./ legkzelebb es vasrnap, s december 25-e kztti ngy hetes szent id. Rgen jfli harangsz jelezte advent kezdett, egyben az egyhzi v megnyitst is. Egykoron a vallsos emberek szigor bjtt tartottak, ezen id alatt, hajnali misre jrtak, amit angyali vagy aranyos misnek is hvtak, s Szz Mria tiszteletre ajnlottak.

    Advent idszakhoz is ktdnek klnfle hiedelmek, babonk s szoksok. Nhny ilyen:
    - Ebben az idszakban tilos volt a zajos mulatsg, bl, lakodalom megtar-tsa.
    - Az eladsorban lv lny a hajnali misre val els harangozskor a harang ktelbl hrom darabot tpett, amit aztn a hajfon pntlikjban hordott, hogy farsangkor sok ksrje legyen.
    - Hajnali misre val harangozskor a lnyok mzet ettek, hogy ettl des legyen a nyelvk, s mielbb frjet desgessenek magukhoz.
    - Hajnali mise ideje alatt az sszes ajtt, ablakot zrva kellett tartani, mivel ilyenkor a boszorknyok llati alakot ltenek, hzakba, lakba prblnak jutni, s ott rontst okozni.
    - Szoks volt az dventi hzik ksztse, ami kartonbl kszlt, s annyi ablaka volt, ahny napbl llt az dvent. Minden nap kinyitottak egy jabb ablakot, ahol egy-egy bibliai idzet volt tallhat. Ebbl mra mr csak az dventi naptr maradt meg, ahol az ablakok csokit rejtenek.
    - Msik szmunkra is ismert szoks az dventi koszor ksztse. Az els ilyen koszort Johann Hinrich Wichern, az evanglikus szeretet-szolglat elindtja ksztette. Az ltala alaptott szeretetotthonban fbl kszlt koszort ksztettek, amelyre 23 gyertya kerlt, ebbl ngy nagyobb a vasrnapokat, a 19 kisebb a htkznapokat szimbolizlta. A koszort fontk mg szalmbl, fzfavesszbl, vagy zld feny-gakbl is, amit aztn vrs s aranyszn szalagokkal dsztettek. A zld a terms szne, a piros az let, a srga s az arany pedig a fny. Manapsg mr csak ngy gyertyt szoks a koszorra tenni, a ngy adventi vasrnap jelkpeknt, hogy a csaldi hzakban s laksokban is helyet kapjon s hirdesse a Karcsony rmt.

    Kvessk mi is az si szoksokat s dsztsk laksunk ajtajt s ablakt kis dventi koszorkkal, hogy hangulatosabb s meghittebb tegyk Karcsony kzeledtt!

Sfrny .

novembar 2006.

Naslovna strana
Bojan Pajtić u Adi
Osvrt na protekle godine
Program realizacije planiranog samodoprinosa
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Aktivnosti u OŠ "Novak Radonić" u Molu
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Tragom izgubljenog vremena
Impresum


Design by VA