Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. november

Címoldal
Nem árt ha tudjuk...
Bojan Pajić Adán
Községi képes krónika
Sikeres foglalkoztatási börze
Ülésezett a községi Képviselő-testület
Visszatekintés az elmúlt évekre
A tervezett helyi járulék megvalósításának programja
A helyi járulék brosúrái
Önkormányzati eseménynaptár
ISO-szabvány és új szakok
Az örök élet tanulsága
Advent
Mit üzen Kanada?
A sírásó
Megújuló színházterem
Érdekes és szomorú események
Napsugaras ősz
Mi történik a moholi iskolában?
Fiatalok írják
Őszi kiállítás
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Őszi népszokások
A monília
Rakétemodellezés
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Prva Mesna Zajednica
Osvrt na protekle godine (3-4)

    IZGRADNJA I ODRŽAVANJE TROTOARA
    Za ove svrhe predviðali smo 10% naših prihoda. Posle devet godina, realizacija iznosi 13%. Na podruèju naše mesne zajednice od 45 ulica 41 ulice sa obe strane su izbetonirane. U proteklom periodu nastojali smo srazmerno izgraditi nove trotoare u svim izbornim jedinicama. U 1997. i 2002. godini u ulici Rade Konèara je izgraðen nov betonski trotoar (540  metara), a u 1998. i 2002. godini u ulici Ðure Danièiæa (410 metara). Obnovljena je i jedna strana Žarka Zrenjanina 1998. godine (310 metara). Deo puta (trotoara) koji povezuje ulice Fodor Šandora i Rade Konèara smo ponovo izgradili, gde je posle kiše bilo nemoguæe saobraæati. Ulica Košut Lajoša je 1999. godine dobila nov betonski trotoar (370 metara), odnosno renoviran je (preslaganje i zamena betonskih ploèa) trotoar u ulici M.Tita (520 metara). U ulici Kiš Ernea 2001., 2002. i 2005. godine su graðeni novi betonski trotoari u dužini od 642 metara. Svake godine smo vršili i veæe-manje popravke, kraæe ili duže deonice smo ponovo betonirali i obnovljeno je više prelaza (ulice Šterbik Petera, Grobljanska, Moša Pijade, Košut Lajoša, 29. nov-embra, Šoti Jožefa, JNA, Dositeja Obradoviæa, Ðure Danièiæa, Petra Drapšina, Rade Popoviæa, Mite Radujkova, Nenada Dud-varskog).  U 2001-oj godini izbetonirali smo deo trotoara u ulici 1. maja (168 metara), zatim 2002. godine u ulici Marka Oreškoviæa ( 140 metara), Paje Radosavljeviæa (410 metara) i Borisa Kidrièa (117 metara). Tokom 2003. godine novi trotoari su izgraðeni u ulici Žikice Jovanoviæa (225 metara) i u ulici Franje Rozmara (200 metara), a u 2004. i 2005. godini nove trotoare su dobili stanovnici ulice Krajiška (250 metara), Hajduk Veljka (390 metara) i Negoševa (110 metara). Ove, 2006. godine trošni flaster od cigalja je zamenjen za novi betonski trotoar u ulici Aranj Janoša (205 metara).
    U proteklom periodu izgradili smo trotoara u ukupnoj dužini od 5.007 metara, odnosno 5 kilometra.

    ODRŽAVANJE JAVNIH OBJEKATA I ZELENIH POVRŠINA
    U proteklim godinama najviše pažnje je posveæeno komunalnim pitanjima. Meðu njima istaknuto mesto je pripalo održavanju javnih objekata i površina. Svake proleæe smo organizovali akciju uklanjanja kabastog otpada. Zahvaljujuæi tome, mogli smo se osloboditi više tone suvišnih stvari. Na podruèju naše MZ ima šest deèjih igrališta, koje se održavaju, a popravka i eventualno farbanje ljuljaški se vrši svake godine. Rašèišæena su divlja smetlišta i postavili smo više tabli upozorenja ''Zabranjen istovar smeæa''. Na malom mostu, na kraju ulice JNA, više puta smo promenuli propale daske. U 2005. godini ošteæene saobraæajne znakove na podruèju naše MZ smo popravili i zarðale stubove ofarbali, bez obzira što to ne spada u našu delatnost. Možemo konstatovati da su nam i akcije ozelenjavanja bile uspešne. Svake godine smo zasadili više desetine mladih drva, uz to svakome, ko se javio, obezbedili smo mlade zasade drva i ruže.


Nov trotoar u ulici Krajiškoj

    U godinama iza nas uspeli smo postepeno urediti celo podruèje naše MZ. Nestala su nelegalna smetlišta, a zapušteni žbunjevi, površine urasle u korovu se veæ mogu videti samo na starijim fotografijama.

    POMOÆ KULTURNIM I SPORTSKIM UDRUŽENJIMA  GRAÐANA I DRUŠTVENIM  ORGANIZACIJAMA
    U ove svrhe svake godine smo usmerili 2% naših prihoda. Na teritoriji opštine nema takve organizacije i udruženja, koja u proteklom periodu nam se nije  obratila za pomoæ. Trudili smo se da svakom od njih pomognemo. Mada se tu može govoriti o skromnim iznosima, ipak zadovoljstvo je zakljuèiti, da smo doprineli ostvarenim uspesima kod velikog broja udruženja i sportista.

    OSTALE DELATNOSTI
    - Na podruèju I. MZ jedina vodovodna zajednica postoji kod stanovnika ulice Obale Tise gde, zbog objektivnih razloga, gradski vodovod nije doveden. Kada je voda iz tog bunara ocenjena kao nepodobna za piæe, a sopstvena sredstva graðana je za to bilo nedovoljno, 1998. godine Mesna zajednica je obezbedila bušenje novog bunara i tako im pomogla da imaju ispravnu vodu za piæe.
    - Uzeli smo uèešæe u izgradnji praking mesta kod aðanske pijace 1999. godine.
    - Godinama je u zgradi I. MZ vršeno regrutovanje i opraš-tanje od mladih vojnika. Od pre nekoliko godina obezbedili smo uslove i za akcije dobrovoljnog davanja krvi.
    - Pomogli smo registraciju seljaèkih domaæinstava i obezbeðivali smo bonove za gorivo vlasnicima zemljišta.
    - Obezbedili smo graðevinski materijal za opravku spoljnjeg umivaonika u Vatrogasnom domu.
    - Možemo zakljuèiti, da je veoma dobra saradnja i sa verskim zajednicama. Izmeðu ostalog pomogli smo kod postavljanja ograde katolièke crkve, u ograðivanju pravoslavnog groblja, u ureðivanju stare parohijske kuæe, u obnavljanju trotoara oko pravoslavne crkve, itd.
    - Kupili smo opremu za reanimaciju i spasavanje Domu zdravlja Ada.
    - Pre èetiri godine, 27. jula 2002. godine je potpisan sporazum o saradnji izmeðu I. MZ Ada i Mesne zajednice iz Mužlje. Prvi koraci su uèinjeni od strane uredništava „Opštinske Panorame“ i „Mužljanske Novine“, koji su tako otpoèeli ovu saradnju. Za èetiri godine postignuta svestrana saradnja, ne samo na polju kulture i sporta, veæ i na planu privrede. Tako izgradnju kanalizacijske mreže u Mužlji, investiciju višemilionske vrednosti, uradila „Obnova“ iz Ade. Graðani iz Mužlje svake godine organizovano poseæuju rekreacioni centar ''Adica''. Ovo poznanstvo i saradnju nameravamo još više proširivati.
    - Vodimo raèuna i o deci, te svake godine u zgradu I. MZ stiže Deda mraz i deci predškolskog i predzabavišnog uzrasta deli solidne poklone. Godišnje oko 150 mališana obradujemo na ovaj naèin.
    - u 2005. godini u Adi je održana 35. Meðunarodna izložba ruènih radova i kolekcija. Rukovodstvo Prve MZ i Ativ žena uzela je na sebe najveæi deo posla oko organizacije. Tom prilikom uredili smo i okolinu letnje pozornice. Zamenjene su propale daske na sedištima i postavljena gvozdena konstrukcija pozadine bine.
    - Snosili smo 1/3 deo troškova obezbeðivanja sveèane uniforme za duvaèki orkestar.

    AKTIV ŽENA PRVE MZ
    Ne bi bio potpun osvrt bez da se kaže nekoliko reèi o Aktivu žena I. MZ. U proteklim godinama su i rukovodstvo i èlanstvo Aktiva više puta dokazali, da se na njih uvek može raèunati. Uèestvovali su u bezbroj humantarnih akcija i pokreta, kao i u raznim kulturnim programima bilo kao organizatori ili kao uèesnici. Možda je i to jedinstveni rezultat, da su u ovoj životnoj jurnjavi, uspeli ostvariti i održati saradnju sa aktivima žena iz 25 opština-naselja.

    NAŠE NOVINE: OPŠTINSKA PANORAMA
    Ideja, da izdajemo novine, potièe još od pre sedam godina.  Videvši novine više vojvoðanskih mesta, rukovodstvo Prve MZ je stalo na stanovište, da bi trebalo pokušati da i mi izdamo jedan lokalni list, u cilju informisanja naših graðana. Bilo je ovo u decembru 1998. godine. Ideju su sledile dela, oformljen je inicijativni odbor, održano je bezbroj dogovora i polako su se pojavile glavne crte buduæeg lista. Prvi broj je izašao u junu 1999. godine, odmah nakon bombardovanja, na 12 stranica. Sadašnji izgled novine postoji od 30-og broja.
    Korice se izraðuju u boji, na èetiri stranice kvalitetnog papira, dok je broj stranica sa poèetnih 12, 16 i 24 sada se popeo na 28. Èitaoci su sve više zavoleli list, ustaljen je broj kupaca i danas se štampa u tiražu od 1.100 primeraka, koji je broj konstantan unazad nekoliko godina.

    Osim gore nabrojanih rezultata graðanima, koji su posetili našu kancelariju, trudili smo se u svemu pomoæi. Rešili smo više stotina želja, potreba i zahteva, koje sve tu nemoguæe nabrojati. Èini nam se, da uživamo poverenje naših graðana, što smo se na svim poljima trudili potpuno opravdati. Da li i koliko smo u tome uspeli, o tome Vi treba da kažete svoje mišljenje.
    Neophodno je istaæi da sve napred nabrojeno ne bi mogli ostvariti bez Vaše svestrane pomoæi i razumevanja kada ste pre deset godina izglasali mesni samodoprinos. Znamo da i vi znate kakvu ulogu igraju pare u održavanju života, ali ipak raèunamo na to da æemo u narednom periodu – veæ od 1. januara 2007. – ponovo krenuti sa ostvarivanjem novog mesnog samodoprinosa.
    Ne smemo dozvoliti da svi dosada izgraðeni trotoari i materijalna dobra koja služe za dobrobit i prosperitet sviju nas propadnu, zato prilikom glasanja za uvoðenje novog mesnog samodoprinosa do 2012. godine TREBA DA KAŽEMO DA! Na taj naèin obezbediæemo kontinuitet u razvoju i održavanju naše uže okoline.

SAVET I. MESNE ZAJEDNICE ADA
Sastavio: Geèe Ištvan – sekretar I. MZ

novembar 2006.

Naslovna strana
Bojan Pajtić u Adi
Osvrt na protekle godine
Program realizacije planiranog samodoprinosa
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Aktivnosti u OŠ "Novak Radonić" u Molu
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Tragom izgubljenog vremena
Impresum


Design by VA