Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. november

Cmoldal
Nem árt ha tudjuk...
Bojan Pajić Adán
Községi képes krónika
Sikeres foglalkoztatási börze
Ülésezett a községi Képviselő-testület
Visszatekintés az elmúlt évekre
A tervezett helyi járulék megvalósításának programja
A helyi járulék brosúrái
Önkormányzati eseménynaptár
ISO-szabvány és új szakok
Az örök élet tanulsága
Advent
Mit üzen Kanada?
A sírásó
Megújuló színházterem
Érdekes és szomorú események
Napsugaras ősz
Mi történik a moholi iskolában?
Fiatalok írják
Őszi kiállítás
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Őszi népszokások
A monília
Rakétemodellezés
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

A srs
  • Nem akrmilyen letutat futott be a ma 63 ves, nyugdjas, sokunk ltal ismert Samu Ferenc. lete sorn nem a rangokat, a magas pozcikat, a feltnst hajszolta, amolyan mindennapi, szorgalmas tlagember volt, akinek a munka nem esett nehezre, nem volt szgyenre brmilyen is volt az. Igazi hz tpus volt, amit felvllalt, azt igyekezett maradktalanul vgrehajtani. Szobafestknt kezdte, de volt posts, szakszervezeti hivatalnok, (termszetszeren prttag is), a honvdelmi osztly dolgozja, majd karrierjt mint srs temetcssz fejezte be. Nem mindennapi fordulatok az biztos, de egyben tntorthatatlan maradt: a becsletessgben.

Samu Erzsbet s Samu Ferenc

    letrl, munkjrl gy szmolt be:
    - Ngyen voltunk tesvrek, n harmadikknt szlettem, de ketten nagyon fiatalon meghaltak, gy nvrem s n maradtunk. Ht ves koromban apm is meghalt. desanynk nevelt fel bennnket. t nagyon sokan ismertk, klnsen a mai idsebb generci, hisz 36 vig az vodban dolgozott, mint neveln vagy ahogy akkor neveztk: dada. Gyermekkoromrl nem sok szpet s jt mondhatok. A hbor utni vekben sokat nlklztnk, emlkszem, tbbszr is csak akkor laktam jl, amikor rt az eper a fn. jsori gyerek lvn, tals szomszdunk a bogrkirly Holl Pista bcsi volt, aki selyemherny-tenysztssel foglalkozott. Mi gyerekek szedtk az eperfa levelt, amirt 5 dinrt fizetett zskonknt. Akkor tudtam pnzt keresni, aminek nagyon rltem. Anym sokat dolgozott, kt vltsban is, sokszor csak este tallkoztunk, gy nem sok ideje maradt rnk, gyerekekre, de soha nem hanyagolt el bennnket. Becsletessgre, szorgalomra nevelt minket is, mint tette azt az vodban a tbbi gyerekkel.
    A nyolcadik utn a szobafest-mzol szakmt tanultam ki s dolgoztam is j ideig, majd jtt a katonasg. ltem azzal a lehetsggel, hogy ott elvgezzek egy tanfolyamot, s altiszti rangot kapjak, mint tvrdsz. Ezek utn mr, mint szakaszvezet szereltem le. Ennek a ksbbiek sorn mg hasznt is vettem.


Kezk alatt a srok krnyke mindig rendezett volt

    A katonasg utn Ferenc a postn helyezkedett el azzal, hogy telefonista lesz, ha nyugdjaztats miatt megresedik az a munkahely. m nem gy trtnt, kellettek kzbestk, s vllalta azt a munkt is. 10 vig hordta a leveleket, nyugdjat, a srgnyket. Azt mondja volt olyan hnap, amikor csak a borravalkbl sszejtt mg egy fizets. A postrl felsbb utastsra, mivel prttag is volt, thelyeztk a trsadalmi-politikai szervekbe. gy kerlt a szakszervezetbe, mint hivatalnok. Kzben aktv tagja volt a cllv egyesletnek, hat vig elnke is volt, majd levizsgzott, mint edz s br. 1978-ban az adai honvdelmi osztlyra kerlt a hadi feltlts s mozgsts gyosztlyra. Ezen az osztlyon maradt egszen 1993 vgig, itt rtk azok a nemkvnatos esemnyek, a mozgstsok, a rnk erszakolt hbor, amire nem szvesen emlkszik vissza s beszlni sem szeret rla. Ekkor megsznt a munkaviszonya. m Samu Ferencet nem olyan fbl faragtk, aki ktsgbe esett volna munkahelye megsznse miatt. j munka utn nzett, sikerlt is munkt kapnia srs- s temetcsszknt a katolikus temetben. rdekes fordulat, de a munka az munka s ha becslettel vgzik, sehol sem lehet belle htrnya az embernek.
     Hogyan kerltl az egyhzhoz tartoz temetbe onnan a msik vilgbl?
    - Arrl van sz, hogy a Plbniahivatal plyzatot rt ki a srsi munkahelyre. Jelentkeztem s az atynak szintn elmondtam mindent, azt is, hogy prttag voltam de nem megrgztt ateista, mert nem is gy nevelkedtem. A 14 beadott krvny kzl az enymet fogadtk el, s 1993 jliustl mr el is kezdtem dolgozni.
     Hogyan szoktad meg a merben ms termszet munkt?
    - Nagyon nehezen. Mondtam is az atynak egy ideig ne jelentsen be, mert sajt magamnak adok prbaidt. Ilyet mg nem csinltam, nem is volt mindegy a srba helyezni a koporskat. Kpes voltam egytt srni a gyszolkkal, akkora hatssal volt rm az a tudat, hogy temetek. De tl kellett tenni magamat minden rzsen, a munkt, amit felvllaltam, el kellett vgeznem. Ha mr itt tartunk, el kell mondanom, hogy felesgem, Erzsbet nlkl nagyon nehz lett volna. , mint cipfelsrsz-kszt, ksbb munkavezet lett a cipzemben, de amikor megkaptam a srsi munkt, felmondott s mellettem maradt a temetben, ahol derekasan kivette a rszt a munkbl. Nagyon sok esetben velem egytt sta a srokat, segtett rzelmileg is ttenni magamat a nehz perceken. Majd msfl v kellett ahhoz, hogy vgleg megszokjam a munkmat, termszetesen nem fizikai rtelemben. A legnehezebb taln desanym bartnjnek temetse volt. Szinte knok kztt stam ki a srgdrt, hisz nagyon jl ismertem, tiszteltem s szerettem. De ezen is t kellett esnem. Habr egy temets mindig nehz, a ksbbiek sorn mr rutinosabban ment minden, olyannyira, hogy mr a ravatalozsnl is segdkeztem, ltztettem is az elhunytat, szval teljesen belejttem s megszoktam a munkt.
     Mi volt pontosan a munkd?
    - A szerzdsben gy llt, hogy srs s nem temetcssz. Elkpzelhetetlen, hogy ma egy ekkora temett ennyi srral rizzen valaki. Hsz-harminc vvel ezeltt ms volt a helyzet. Akkor 70-80 temets volt vente, ma mr ennek a duplja. Klnben a srss s a temets mellett mg nagyon sok ms munka is van ott. Az utak karbantartsa pldul, kitiszttani az elhanyagolt rszeket, tisztn tartani a krnyezetet, elhordani az sszegyjttt hulladkot, szemetet, hogy a temet valban mltn visszaadja azt a csendet, nyugalmat, a szp ltvnyt, ami a mi temetnkre jellemz. Igyekeztem mindezeknek is eleget tenni, nem hagyott a lelkiismeret, hogy az elhunytak hozztartozit szemt s gaz fogadja. Sokszor fl jszakt is szemtkihordssal tltttem, klnsen az nnepek eltt, mint a Mindenszentek s a halottak napja.


Egyik adai temets 1997-bl

     Mikor s mirt hagytad abba ezt a munkt?
    - 2000-ben tbbszr is eperohamot kaptam, ami mr krnikuss vlt, mttre volt szksg, ami az v elejn meg is trtnt. Kaptam betegszabadsgot, de mivel nem pltem fel, huzamosabb ideig kellet gygykezeltetni magamat. A munkm pedig tudvalev olyan termszet, hogy nem tr halasztst. Ide egszsges, munkakpes ember kell. Eleinte a vejem vette t a munkt, vgezte is becslettel 2002-ig, egszen a hallig. Idkzben engem pedig nyugdjaztak.
    El kell mg, hogy mondjam, hogy Adn kvl mshol is temettem illetve vllaltam a srsst, fleg ott, ahol a mi temetkezsi vllalkoznk is dolgozott. Jzovn pl. tbb mint 20 temetsem volt, Cskn harmincon fell, Adorjnon pedig 3 vig rendszeresen n voltam a srs. Elmondhatom, hogy nagyon megbecsltek ott, elgedettek voltak a munkmmal s az rakkal is.

     Most pedig egy kis statisztika: hny srgdrt stl ki, az hny kbmter fldet jelent, mekkora egy srgdr?
    - Az az igazsg, hogy kezdettl fogva igyekszem preczen vezetni minden temetst s elmondhatom, hogy a mai napig megvan minden fontos adat egy-egy temetsrl, hisz mindenki tudja, hogy azokon ma is rszt veszek. Ez id alatt Adn 1458 srgdrt, vidken illetve ms helyeken 338-at stam ki, ami sszesen 1798. Ha mr a szmoknl tartunk, elmondhatom, hogy egy nap legtbb ht srt kellett kisnom, mg volt olyan hnap amikor 29 temets is volt. A kbmterekrl nem vezettem nyilvntartst, de ha elmondom, hogy egy tlagos srgdr 1,80 x 2 x 0,70 m., akkor ebbl knnyen ki lehet szmolni a megforgatott fld mennyisgt.
     sszevetve mindent, fizikailag nehz munka volt ez. Ha nem jtt volna a betegsged, csinltad volna tovbb?
    - Mindenkppen. Mondtam mr, megszerettem ezt a munkt, nem vltottam volna msra. Mg azt is ki mernm jelenteni, hogy ha jra kezdenm, akkor ugyanezt a munkt csinlnm a legszvesebben. A fizetsem ugyan nagyon kevs volt, de annl tbbet jelentett szmomra az emberi kapcsolatok, az ismeretsg, a segtsgnyjts azokban a pillanatokban. Sokan mg most is megkeresnek, megksznik a munkmat, dvzleteket kldenek mindennapos temetltogatk alrssal stb. gy rzem megszerettek az emberek mert igyekeztem gy viszonyulni hozzjuk, hogy rezzk, n vagyok rtk s nem k vannak n rtem.

Vastag Jnos

novembar 2006.

Naslovna strana
Bojan Pajtić u Adi
Osvrt na protekle godine
Program realizacije planiranog samodoprinosa
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Aktivnosti u OŠ "Novak Radonić" u Molu
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Tragom izgubljenog vremena
Impresum


Design by VA