Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. november

Cmoldal
Nem árt ha tudjuk...
Bojan Pajić Adán
Községi képes krónika
Sikeres foglalkoztatási börze
Ülésezett a községi Képviselő-testület
Visszatekintés az elmúlt évekre
A tervezett helyi járulék megvalósításának programja
A helyi járulék brosúrái
Önkormányzati eseménynaptár
ISO-szabvány és új szakok
Az örök élet tanulsága
Advent
Mit üzen Kanada?
A sírásó
Megújuló színházterem
Érdekes és szomorú események
Napsugaras ősz
Mi történik a moholi iskolában?
Fiatalok írják
Őszi kiállítás
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Őszi népszokások
A monília
Rakétemodellezés
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Fiatalok rjk - Mladi piu

Budi drug

    ovek je od davnina vezan za prirodu. Ona je njegov izvor hrane, kiseonika, energije. Svi mi smo deo prirode, iako neki ne ele to da prihvate.
    Dok ovek nije preuzeo prirodu u svoje ruke, svet je napredovao i kroz vreme menjao svoje osobine. oveanstvo tei ka napredovanju: unapreuje tehniku, koristi znanja hemije, biologije za svoje potrebe. Svim ovim delima ovek unitava jedinu stvar bez koje ne moe, samog sebe. Upustili smo se, moda nesvesno, u rat sa prirodom. Svaki novi predmet, bio to automobil, olovka, sto, polako, ali sigurno unitava prirodu. Svo smee koje za nas predstavlja svakodnevnu pojavu, prirodi predstvalja jo jedan problem koji treba reiti. Svak metak koji ispalimo, vraa nam se i obija o glavu. Jer bitku koju vodimo protiv prirode, vodimo u stvari protiv nas samih. Sebi smo stvorili neprijatelja kojeg je nemogue pobediti. Zar ne bi bilo lake pruiti prijateljsku ruku i uivati u lepotama koje ovaj savez prua? Ako imamo obzira prema prirodi, imae i ona prema nama. Zajedno inimo savren sklad koji bi mogao da funkcionie jo mnogo godina unapred. Budunost se stvara u sadanjosti, zato ako elimo lepu budunost sa zdravim ivotom moramo da je stvaramo sada. Mi smo deo prirode i vreme je da ponemo tako i da se ponaamo. Ona je na drug, jedino to treba da uradimo jeste da prihvatimo poziv na druenje i krenemo da je titimo i da joj pomaemo kao to i ona to ini za nas. Celo oveanstvo tei za mirom, zato treba prekinuti ovaj bezrazloni rat i iveti u idili.
    Ljudi i priroda su dve biljke na jednom korenu, koje ne mogu jedna bez druge, zato budi drug da bi imao druga.

Dejana Aranicki
O Novak Radoni Mol


Fenyvesi Henrietta, 8c. rajza
Cseh Kroly ltalnos Iskola, Ada

lmnyeim a Szarvas Gbor Nyelvmvel Napokon

    Mr a tanv elejn szltak magyar tanrnim, hogy oktberben kerl megrendezsre a Szarvas Gbor Nyelvmvel Napok jtkos nyelvi vetlkedje, amire engem s mg egy hetedikes tanult kldennek, Bartnmre, Kemny Betra esett a vlaszts, aki mr velem egytt a tanulmnyi versenyeken is rszt vett. gy egytt kszltnk dlutnonknt, ami csppet sem volt knny. Olykor r is untunk s ilyenkor msrl is beszlgettnk.
    Oktber 13-n pnteken, ami nlam szerencstlen napnak szmt, meglepen boldogan s kedlyesen bredtem. Fogalmam sem volt, hogy mi lesz ennek a vge. Nagy levegt vettem, felhztam kedvenc nadrgomat s a kabalnak szmt zoknimat, s elindultam az iskolba. Els rm matek volt. Egsz id alatt remegett a lbam, nagyon izgultam. Autval vittek bennnket tanrnink a versenyre. Tallkoztunk rgi vetlytrsakkal s olyanokkal is akikkel akkor ktttnk ismeretsget.
    A reggelit kveten az rsbeli feladatot kellett teljesteni. Szmomra ez nagy megprbltats volt. Kos Margit, tanrnnk is vigasztalni prblt bennnket, mert ltta megszeppent arcunkon, hogy nem remnykednk a tovbbjutsban.
Ezutn tstltunk a sznhzterembe. Volt nmi idnk a laztsra, mialatt a brl bizottsg tagjai kirtkeltk az rsbeli eredmnyeit. Rvid msor utn legnagyobb meglepetsemre az n nevemet is felolvastk, st versenytrsam, Beta nevt is. Teht mindketten bekerltnk az els tz kz. A szbeli feladatban csak a kznsget tudtam volna nlklzni. Fltem, hogy ha netn rosszul mondok valamit, majd nevetni fognak, azonban nem, inkbb szurkoltak, ami nagyon jl esett, szerintem mindannyinknak. Szmomra rthetek s logikusak voltak a krdsek, melyeket dr. Szts ismert magyarorszgi nyelvsz olvasott fel, s gy egyszeren tudtam vlaszolni. n gyjtttem ssze a legtbb pontot. Ezt szinte el sem hittem! Beta, aki mellettem lt, meg is krdezte, mg az eredmnyhirdets eltt, hogy mirt nem rlk, pedig rltem n, csak az arcomon inkbb a meglepdttsg ltszott, mint a boldogsg.
    Az eredmnyhirdetskor mr mosolyogtam s felfogtam, mi trtnik velem. Szp s rdekes knyveket ajndkoztak nekem. Tbbek kzt Kiss Gbor szkincstrt s Szab Magda Abigl cm regnyt, amit nagy lelkesedssel olvasok. Tanrnnk megvendgelt bennnket, szinte madarat lehetett volna vele is fogatni. A temerini versenytrsakkal mkzs kzepette tltttnk el egy nagyon kellemes rt a cukrszdban.
    Lerhatatlanul j rzs tlttt el, pedig mr ms versenyeken is rtem mr el j helyezst, de ez valahogy ms volt. Az iskolban a tanrok is gratulltak s mindenki, aki tudomst szerzett a trtntekrl. Nagyon boldog nap volt ez szmomra.
    Mindezt nemcsak magamnak, hanem magyar tanrnimnek is ksznhetem, Fehr Mrinak, Mikls Ilonnak s mostani magyartanrnmnek, Kos Margitnak. Nlklk nem sikerlt volna, ezrt mg egyszer meg szeretnm ksznni nekik az elrt sikert.
    A babona nem igazoldott be, hiszen egy nagyon kellemes, s csppet sem szerencstlen napknt ltem meg oktber 13-t, pnteket, 13 vesen. Csupa szerencstlen szm, de mgis eddigi letem egyik legragyogbb dtuma marad. J lesz erre a ksbbiekben odafigyelni

Szke Tmea 7 b.
Novak Radoni ltalnos Iskola, Mohol


Vrkonyi Enik 5d. rajza
Cseh Kroly ltalnos Iskola, Ada

Bartunk a termszet

    A termszetre szksgnk van. Sokan nem becsljk meg azt, szemetelnk, szennyezzk a levegt.
    A termszetben sok minden trtnik. Velem is trtnt egy klnleges s szp dolog. Termszetiskolba mentem Kopaonikra. Gynyr fk vettek krl, virgok, taln ez volt a legszebb utazsom. Egy nap kirndultunk fel a hegytetre. Lepillantottam a mlybe, s minden olyan volt, mintha helikopterbl nztem volna ki. Dlutn indultunk haza, s hallottuk a farkasok vltst. Mondhatom htborzongat s csodlatos is volt egyben.
    Msnap megnztnk egy gejzrt. tkzben egy korbbi lavina helysznt mutatta meg a vezetnk. mulva nztk a hatalmas, hfehr htmeget. Nehz szvvel hagytuk ott a csodlatos, rintetlen tjat, a friss levegt. Nem is tudjuk, hogy mennyit jelent neknk a termszet gynyrsgeivel s tisztasg-val!

Arezsina Leontina, 5d.
Novak Radoni ltalnos Iskola Mohol

"Rhg az egsz utca"

    Egy szp nyri dlutnon a Mammtl szletsnapomra kaptam egy rzsaszn rvidnadrgot s egy blzt, amibl kiltszott a hasam.
    Elhatroztam, hogy msnap abban megyek frdeni a medencre. gy is lett! Elmentem s mieltt haza kellett volna indulnom, megfrdtem mg egyszer. Megtrlkztem s az ltz fel vettem az utam. Felvettem a fels blzom s a nadrgomat keresgltem. De hiba, nem talltam. Felvettem a vizes bikinim s ktsgbeesetten kerestem. Most mi lesz?- gondoltam magamban. Nadrg nlkl megyek haza? Elvesztettem ez nyilvnval volt. Kerestem, htha leejtettem, de nem. Ht akkor elloptk! mondtam mr flhangosan. A nap is melegen sttt s tizenegy ra fel jrt az id. Mit volt tenni, a felsm felvettem magamra csavartam a trlkzt, s a kerkprommal hazaindultam. Elg gyetlenl hajtottam a kerkprt. Tl szoros volt a trlkz, de ha meglaztom, akkor leesik rlam. Leszegtem a fejem, hogy ne lssam a mosolygs arcokat az utcn, amikor rm bmultak. Hallottam, hogy egy kisgyerek rhg rajtam. Srhatnkom tmadt s egyszerre minden baj volt, amire csak gondoltam.
    Mikor hazartem, elmesltem a testvreimnek s anyukmnak. A testvreim csak nevettek, de n egyre csak azt hajtogattam, hogy nem vicces, mi lenne, ha veletek is megesne, hogy ellopjk a nadrgotok?

Maks Jlia, 5b.
Cseh Kroly ltalnos Iskola, Ada

novembar 2006.

Naslovna strana
Bojan Pajtić u Adi
Osvrt na protekle godine
Program realizacije planiranog samodoprinosa
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Aktivnosti u OŠ "Novak Radonić" u Molu
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Tragom izgubljenog vremena
Impresum


Design by VA