Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. november

Címoldal
Nem árt ha tudjuk...
Bojan Pajić Adán
Községi képes krónika
Sikeres foglalkoztatási börze
Ülésezett a községi Képviselő-testület
Visszatekintés az elmúlt évekre
A tervezett helyi járulék megvalósításának programja
A helyi járulék brosúrái
Önkormányzati eseménynaptár
ISO-szabvány és új szakok
Az örök élet tanulsága
Advent
Mit üzen Kanada?
A sírásó
Megújuló színházterem
Érdekes és szomorú események
Napsugaras ősz
Mi történik a moholi iskolában?
Fiatalok írják
Őszi kiállítás
Nyelvi figyelő
Kishírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Őszi népszokások
A monília
Rakétemodellezés
Köztéri emlékművek, szobrok, emléktáblák
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Fiatalok írják - Mladi pišu

Budi drug

    Èovek je od davnina vezan za prirodu. Ona je njegov izvor hrane, kiseonika, energije. Svi mi smo deo prirode, iako neki ne žele to da prihvate.
    Dok èovek nije preuzeo “prirodu u svoje ruke”, svet je napredovao i kroz vreme menjao svoje osobine. Èoveèanstvo teži ka napredovanju: unapreðuje tehniku, koristi znanja hemije, biologije za svoje potrebe. Svim ovim delima èovek uništava jedinu stvar bez koje ne može, samog sebe. Upustili smo se, možda nesvesno, u rat sa prirodom. Svaki novi predmet, bio to automobil, olovka, sto, polako, ali sigurno uništava prirodu. Svo smeæe koje za nas predstavlja svakodnevnu pojavu, prirodi predstvalja još jedan problem koji treba rešiti. Svak metak koji ispalimo, vraæa nam se i obija o glavu. Jer bitku koju vodimo protiv prirode, vodimo u stvari protiv nas samih. Sebi smo stvorili neprijatelja kojeg je nemoguæe pobediti. Zar ne bi bilo lakše pružiti prijateljsku ruku i uživati u lepotama koje ovaj savez pruža? Ako imamo obzira prema prirodi, imaæe i ona prema nama. Zajedno èinimo savršen sklad koji bi mogao da funkcioniše još mnogo godina unapred. Buduænost se stvara u sadašnjosti, zato ako želimo lepu buduænost sa zdravim životom moramo da je stvaramo sada. Mi smo deo prirode i vreme je da poènemo tako i da se ponašamo. Ona je naš drug, jedino što treba da uradimo jeste da prihvatimo poziv na druženje i krenemo da je štitimo i da joj pomažemo kao što i ona to èini za nas. Celo èoveèanstvo teži za  mirom, zato treba prekinuti ovaj bezrazložni rat i živeti u idili.
    Ljudi i priroda su dve biljke na jednom korenu, koje ne mogu jedna bez druge, zato budi drug da bi imao druga.

Dejana Aranicki
OŠ “Novak Radoniæ” Mol


Fenyvesi Henrietta, 8c. rajza
Cseh Károly Általános Iskola, Ada

Élményeim a Szarvas Gábor Nyelvmûvelõ Napokon

    Már a tanév elején szóltak magyar tanárnõim, hogy októberben kerül megrendezésre a Szarvas Gábor Nyelvmûvelõ Napok játékos nyelvi vetélkedõje, amire engem és még egy hetedikes tanulót küldenének, Barátnõmre, Kemény Beátára esett a választás, aki már velem együtt a tanulmányi versenyeken is részt vett. Így együtt készültünk délutánonként, ami csöppet sem volt könnyû. Olykor rá is untunk és ilyenkor másról is beszélgettünk.
    Október 13-án pénteken, ami nálam szerencsétlen napnak számít, meglepõen boldogan és kedélyesen ébredtem. Fogalmam sem volt, hogy mi lesz ennek a vége. Nagy levegõt vettem, felhúztam kedvenc nadrágomat és a kabalának számító zoknimat, s elindultam az iskolába. Elsõ órám matek volt. Egész idõ alatt remegett a lábam, nagyon izgultam. Autóval vittek bennünket tanárnõink a versenyre. Találkoztunk régi vetélytársakkal és olyanokkal is akikkel akkor kötöttünk ismeretséget.
    A reggelit követõen az írásbeli feladatot kellett teljesíteni. Számomra ez nagy megpróbáltatás volt. Koós Margit, tanárnõnk is vigasztalni próbált bennünket, mert látta megszeppent arcunkon, hogy nem reménykedünk a továbbjutásban.
Ezután átsétáltunk a színházterembe. Volt némi idõnk a lazításra, mialatt a bíráló bizottság tagjai kiértékelték az írásbeli eredményeit. Rövid mûsor után legnagyobb meglepetésemre az én nevemet is felolvasták, sõt versenytársam, Beáta nevét is. Tehát mindketten bekerültünk az elsõ tíz közé. A szóbeli feladatban csak a közönséget tudtam volna nélkülözni. Féltem, hogy ha netán rosszul mondok valamit, majd nevetni fognak, azonban nem, inkább szurkoltak, ami nagyon jól esett, szerintem mindannyinknak. Számomra érthetõek és logikusak voltak a kérdések, melyeket dr. Szûts ismert magyarországi nyelvész olvasott fel, és így egyszerûen tudtam válaszolni. Én gyûjtöttem össze a legtöbb pontot. Ezt szinte el sem hittem! Beáta, aki mellettem ült, meg is kérdezte, még az eredményhirdetés elõtt, hogy miért nem örülök, pedig örültem én, csak az arcomon inkább a meglepõdöttség látszott, mint a boldogság.
    Az eredményhirdetéskor már mosolyogtam és felfogtam, mi történik velem. Szép és érdekes könyveket ajándékoztak nekem. Többek közt Kiss Gábor szókincstárát és Szabó Magda Abigél címû regényét, amit nagy lelkesedéssel olvasok. Tanárnõnk megvendégelt bennünket, szinte madarat lehetett volna vele is fogatni. A temerini versenytársakkal mókázás közepette töltöttünk el egy nagyon kellemes órát a cukrászdában.
    Leírhatatlanul jó érzés töltött el, pedig már más versenyeken is értem már el jó helyezést, de ez valahogy más volt. Az iskolában a tanárok is gratuláltak és mindenki, aki tudomást szerzett a történtekrõl. Nagyon boldog nap volt ez számomra.
    Mindezt nemcsak magamnak, hanem magyar tanárnõimnek is köszönhetem, Fehér Máriának, Miklós Ilonának és mostani magyartanárnõmnek, Koós Margitnak. Nélkülük nem sikerült volna, ezért még egyszer meg szeretném köszönni nekik az elért sikert.
    A babona nem igazolódott be, hiszen egy nagyon kellemes, és csöppet sem szerencsétlen napként éltem meg október 13-át, pénteket, 13 évesen. Csupa szerencsétlen szám, de mégis eddigi életem egyik legragyogóbb dátuma marad. Jó lesz erre a késõbbiekben odafigyelni…

Szõke Tímea  7 b.
Novak Radoniæ Általános Iskola,  Mohol


Várkonyi Enikõ 5d. rajza
Cseh Károly Általános Iskola, Ada

Barátunk a természet

    A természetre szükségünk van. Sokan nem becsüljük meg azt, szemetelünk, szennyezzük a levegõt.
    A természetben sok minden történik. Velem is történt egy különleges és szép dolog. Természetiskolába mentem Kopaonikra. Gyönyörû fák vettek körül, virágok, talán ez volt a legszebb utazásom. Egy nap kirándultunk fel a hegytetõre. Lepillantottam a mélybe, s minden olyan volt, mintha helikopterbõl néztem volna ki. Délután indultunk haza, és hallottuk a farkasok üvöltését. Mondhatom hátborzongató és csodálatos is volt egyben.
    Másnap megnéztünk egy gejzírt. Útközben egy korábbi lavina helyszínét mutatta meg a vezetõnk. Ámulva néztük a hatalmas, hófehér hótömeget. Nehéz szívvel hagytuk ott a csodálatos, érintetlen tájat, a friss levegõt. Nem is tudjuk, hogy mennyit jelent nekünk a természet gyönyörûségeivel és tisztaságá-val!

Arezsina Leontina, 5d.
Novak Radoniæ Általános Iskola Mohol

"Röhög az egész utca"

    Egy szép nyári délutánon a Mamámtól születésnapomra kaptam egy rózsaszínû rövidnadrágot és egy blúzt, amibõl kilátszott a hasam.
    Elhatároztam, hogy másnap abban megyek fürdeni a medencére. Így is lett! Elmentem és mielõtt haza kellett volna indulnom, megfürödtem még egyszer. Megtörölköztem és az öltözõ felé vettem az utam. Felvettem a felsõ blúzom és a nadrágomat keresgéltem. De hiába, nem találtam. Felvettem a vizes bikinim és kétségbeesetten kerestem. Most mi lesz?- gondoltam magamban. Nadrág nélkül megyek haza? Elvesztettem ez nyilvánvaló volt. Kerestem, hátha leejtettem, de nem. Hát akkor ellopták! – mondtam már félhangosan. A nap is melegen sütött és tizenegy óra felé járt az idõ. Mit volt tenni, a felsõm felvettem – magamra csavartam a törölközõt, és a kerékpárommal hazaindultam. Elég ügyetlenül hajtottam a kerékpárt. Túl szoros volt a törölközõ, de ha meglazítom, akkor leesik rólam. Leszegtem a fejem, hogy ne lássam a mosolygós arcokat az utcán, amikor rám bámultak. Hallottam, hogy egy kisgyerek röhög rajtam. Sírhatnékom támadt és egyszerre minden baj volt, amire csak gondoltam.
    Mikor hazaértem, elmeséltem a testvéreimnek és anyukámnak. A testvéreim csak nevettek, de én egyre csak azt hajtogattam, hogy nem vicces, mi lenne, ha veletek is megesne, hogy ellopják a nadrágotok?

Maksó Júlia, 5b.
Cseh Károly Általános Iskola, Ada

novembar 2006.

Naslovna strana
Bojan Pajtić u Adi
Osvrt na protekle godine
Program realizacije planiranog samodoprinosa
Kalendar aktivnosti lokalne samouprave
Aktivnosti u OŠ "Novak Radonić" u Molu
Mladi pišu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Tragom izgubljenog vremena
Impresum


Design by VA