Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. május

Címoldal
Városunkba látogatott Boris Tadić, a Szerb Köztársaság elnöke
Adán járt Mlađan Dinkić pénzügyminiszter
Közös pályázatok uniós támogatásért
Nagy késés és bizonytalanság
Tervek, amelyek megvalósíthatók
A II. Helyi Közösség utat épít és javít
Újabb elismerés a Termometalnak
Igyekezni a szemétteleppel!
Az édesanya az örök csoda
A Vadvirág Anyák-napi műsora
Zenével és a zenéért élni
Továbbra is a humánum a cél
A moholi Idősek otthonának ünnepe
Majális
Húsvéti kiállítás
Jótékonysági hangverseny
Adán lelt otthonra a MIRK!
Európa legnagyobb hobbis találkozója
Szórakoztató estek a kiállítás alatt
Hortenzia
Moholy-Nagy László neve kötelez
Elindult a sátánmotor Moholról!
Munkaakció
Elsősegély-nyújtási verseny
Kullancsirtás
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Hol nyílik magyar tagozat?
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Fejes és fej nélküli saláták
Szervezzük közösen Ada község ünnepét!
Köztéri emlékművek,szobrok emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

LXXI. Zöld levél

    Május-július hónapokban virágzik a közkedvelt feketebodza.Főleg nitrogéndús talajon, nálunk kertekben, utak mentén, akácosokban, szántóföldek mezsgyéjén fordul elő. A kisméretű, sárgásfehér virágok 5-6 ágú sátorozó bogernyőben állnak. A termés augusztusra beérő fényes fekete bogyó. A fekete bodza virágja mutatós. Miután vonzza a rovarokat, továbbá a gyümölcsét is legalább 50 madárfaj kedveli, kertünkben sok énekesmadár otthonra lel, ha bodzát is ültetünk.
    A fekete bodza szinte mindenütt vadon is előfordul. Talaj iránt nem igényes, kedveli az akácok szomszédságát. Ágainak belseje fehér-szivacsos bélszövettel kitöltött (bodzapuska!).


Virágzó bodzabokor

    Virágjának főzete vizelethajtó, izzasztó, lazító, hashajtó, nyugtató hatású. Reuma ellen is ajánlják. Növeli a szervezet ellenállóképességét. Meghűléses betegség esetén teáját 2-3 óránként fogyasztva a tünetek csökkennek, és fájdalomcsillapító hatása is érvényesül. A friss virágokból szörpöt, üdítőitalt és pezsgőt is készítenek.
    A virágzat szedését akkor kell elkezdeni, amikor a bogernyő szélén lévő virágok kinyíltak, de a középsők még bimbósak. A bodza virágzatát csak száraz időben szabad gyűjteni, ugyanis ha esőtől vagy a harmattól nedves virágzatot gyűjtjük, akkor a virágok szárítás közben megbarnulnak. A virágzatot közvetlenül az elágazás után ollóval vagy késsel metsszük le a bokorról, a vastagabb szárrésszel együtt. A begyűjtött feketebodza-virágzatokat 3-5 cm vastag laza rétegben szárítjuk. A virágzatok kocsánnyal felfelé állítva, szárítókereten, kifeszített ponyván vagy papírral borított deszkán sorbarakva 4-6 óra alatt megszáradnak. A virág akkor kellően száraz, ha a szárrészek pattanva törnek. A száraz virágokat a kocsányról kézzel lemorzsoljuk. A lemorzsolt virágok közül a szárrészeket távolítsuk el, mert mérgező hatásúak. Mivel a száraz virágok nedvszívók, tárolásukra papírral bélelt dobozok vagy ládák a legalkalmasabbak. A szárított virágok akkor jó minőségűek, ha halványsárga színűek, jellegzetesen kellemes illatúak, kesernyés ízűek.
    Termése gyümölcssavat, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat stb. tartalmaz. Az érett terméseket, a bodzabogyókat ősz elején, mikor lilás-fekete színűek, a virágzathoz hasonlóan kocsánnyal együtt gyűjtjük, megmossuk és szárukról lefejtve dolgozzuk fel.
    A magyar néphit szerint a sertéseket elkerüli a vész, ha az ólba bodzaágat szórunk. A bodza további boszorkányos tulajdonságai: elsőként rügyezik a fák közül, májusban, pünkösd havában hozza fehér virágait, mint a galagonya, megdörzsölt levele kénkőszagot áraszt, lombja még decemberben is a fán zöldell, végezetül szinte kiirthatatlan. Egyes hiedelmek szerint Krisztus keresztfája is idős bodzafából készült, és Júdás is bodzafára akasztotta fel magát. Pünkösdkor leveles-virágos bodzaágakkal díszítjük a kaput (kulcslyukba dugható), kerítést. Ha ezeket a bodzaágakat később összegyűjtjük, megszárítva elégetjük, a hamujuk boszorkányűző, gyulladáscsillapító hatású.

maj 2006.

Naslovna strana
Predsednik Republike Srbije, Boris Tadić u našoj opštini
Ministar finansija Mlađan Dinkić u Adi
Uspeh na konkursima
Molski dobošar
Vesti iz policije
Organizujmo zajedno proslavu opštine Ada
Impresum


Design by VA