Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. május

Címoldal
Városunkba látogatott Boris Tadić, a Szerb Köztársaság elnöke
Adán járt Mlađan Dinkić pénzügyminiszter
Közös pályázatok uniós támogatásért
Nagy késés és bizonytalanság
Tervek, amelyek megvalósíthatók
A II. Helyi Közösség utat épít és javít
Újabb elismerés a Termometalnak
Igyekezni a szemétteleppel!
Az édesanya az örök csoda
A Vadvirág Anyák-napi műsora
Zenével és a zenéért élni
Továbbra is a humánum a cél
A moholi Idősek otthonának ünnepe
Majális
Húsvéti kiállítás
Jótékonysági hangverseny
Adán lelt otthonra a MIRK!
Európa legnagyobb hobbis találkozója
Szórakoztató estek a kiállítás alatt
Hortenzia
Moholy-Nagy László neve kötelez
Elindult a sátánmotor Moholról!
Munkaakció
Elsősegély-nyújtási verseny
Kullancsirtás
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Hol nyílik magyar tagozat?
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Fejes és fej nélküli saláták
Szervezzük közösen Ada község ünnepét!
Köztéri emlékművek,szobrok emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Molski dobošar

SVINJOKOLJ – IV.

    Domaćica viče:
    - Ostavljajte poso, sto je postavljen, treba ručati!
    Majstor nešto gunđa, jer nije još sve posvršavao što je mislio, ali ipak ostavlja alat i pere masne ruke sve do lakata, dokle su mu i zavrnuti rukavi od košulje.
    - Aj'd  sad može po jedna ... – uporan je deda sa nuđenjem rakije.
    - E, sad može – kaže majstor i "dunu" prvu čašu do dna.
Kisela čorba od iznutrica zakuvana sa pirinčom, pečeno meso i nešto od nadeva, tek da se proba kakav je ukus. Krofne ošećerene vire iz vangle i strpljivo čekaju da dođu i one na red. Deca su još u avliji, jer ne ručaju zajedno sa starijima, neko mora da pazi na meso i nadeve od mačaka. Čvarci se već peku u tučanom kotlu, vatra mora biti ujednačena, a treba i velikom kutlačom ponekad provući po dnu kotla da mast ne zagore.
    Pošto u ono vreme nije bilo frižidera, meso se uglavnom usoljavalo i sušilo. Šunke, slanina, kolenice su u salamuri od dve do šest nedelja, a onda u pušnicu na ladan dim. Krmenadla se isecala u parčade koji su se prvo pekli, a onda ređali u limice i zalivali mašću. Tako spremljeno i u ladnom špajzu odloženo meso je moglo dočekati i letnje žege. Koristilo se u vreme košenja žita i kopanja kukuruza, kao "pojačana ishrana".
    Posle ručka čeljad onako zagrejana, punih stomaka, malko se i ulenje, a zadataka još podosta. Zato je takozvano drugo poluvreme svinjokolja teži deo celodnevnog posla.
    Dok majstor nadeva kobasice i ostali nadev, pomoćnici su iskonfekcionirali meso i ovešali šunke da se ocede. Kako se bliži veče, poslovi se svršavaju i ono što nije danas zgotovljeno, nastaviće se sutradan.
    E sad dolazi ono najinteresantnije, i ono što je karakterisalo svinjokolj toga vremena, a to je disnotorska večera. Govorilo se tada da večeras idem na disnotor kod toga i toga, i to je bila prava stvar.
    Na disnotor je obavezno pozivana rodbina, koja je živela u selu i prve komšije, a naravno i prijatelji. Domaćin je zakadio seljačku peć, kemence, dugačak astal je prekriven belim čaršavom i postavljen. U kujni domaćica sa snajom, ne vidi se od posla i od suda. Kuva se, peče, sarma se krčka. Kifle sa salom i pekmezom stavljene su u pećnicu da se peku. Gosti polako pristižu i sedaju za astal. Domaćin, već rumen kako od "severca" što je duvao ceo dan, tako od dobrog domaćeg vina, dočekuje goste. Deda sedi u pročelju i pošto je malo dremno posle ručka pored zakađene pećke, sad je oran za divan. Deca se poređala na klupu oko pećke i netrepćući slušaju šta to stariji razgovaraju. Na stolu je domaća rakija, vino, soda od Vase Muljage, a za decu kabeso. Stiže i Sima Mazgov sa dva tamburaša i gajdašem. Deda kao najstariji pozdravlja goste i nazdravlja da večera prođe u miru, zdravlju i raspoloženju, i da se i dogodine dabogda opet okupili. Sima udara tuš na ovu zdravicu i odsviraju bećarac.
    Večera kreće sa kiselom čorbom, pa pečenje i sarma. Tu je i paprikaš sa krompirom, kiseli kupus i paprika iz dumstflaše, pa krofne i kiflice od sala sa pekmezom od šljiva.
    Pa prijatno, i kolko ko može i dokle može!
    Tako je to nekada bilo dragi moji čitaoci, a ovo sam Vam ispričao da se stariji podsete, a mlađi da nauče.
    Ej, dobošaru, pa već je odmaklo i proleće, a ti još uvek kod disnotora!
    Pa šta, kasnimo i u Evropu, ima kade, stićemo i tamo ako se dotle ne raziđu...
    Živi i zdravi bili!

Kuk.

maj 2006.

Naslovna strana
Predsednik Republike Srbije, Boris Tadić u našoj opštini
Ministar finansija Mlađan Dinkić u Adi
Uspeh na konkursima
Molski dobošar
Vesti iz policije
Organizujmo zajedno proslavu opštine Ada
Impresum


Design by VA