Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. május

Címoldal
Városunkba látogatott Boris Tadić, a Szerb Köztársaság elnöke
Adán járt Mlađan Dinkić pénzügyminiszter
Közös pályázatok uniós támogatásért
Nagy késés és bizonytalanság
Tervek, amelyek megvalósíthatók
A II. Helyi Közösség utat épít és javít
Újabb elismerés a Termometalnak
Igyekezni a szemétteleppel!
Az édesanya az örök csoda
A Vadvirág Anyák-napi műsora
Zenével és a zenéért élni
Továbbra is a humánum a cél
A moholi Idősek otthonának ünnepe
Majális
Húsvéti kiállítás
Jótékonysági hangverseny
Adán lelt otthonra a MIRK!
Európa legnagyobb hobbis találkozója
Szórakoztató estek a kiállítás alatt
Hortenzia
Moholy-Nagy László neve kötelez
Elindult a sátánmotor Moholról!
Munkaakció
Elsősegély-nyújtási verseny
Kullancsirtás
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Hol nyílik magyar tagozat?
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Fejes és fej nélküli saláták
Szervezzük közösen Ada község ünnepét!
Köztéri emlékművek,szobrok emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

FIATALOK ÍRJÁK

Tavasz

    A tavasz a legszebb időszak, egyben azért is, mert a hideg telet hagyja maga után.
    Az aranysárga nap előbújik a felhők közül, hogy megkukkantsa a most ébredező természetet. Gyenge sugara, mintha kéz lenne, és végigsuhintana a tájon, majd azt mondaná:
    - Tavasz van, ébredjetek, elég volt a lustálkodásból!
    A virágok hirtelen színesebbnél színesebb szirmokat bontanak, a füvek gyönyörűen zöldellnek, a fák ágain rügyek és virágok nyílnak.
    Tavasszal változó az időjárás, néha esik az eső, néha süt a nap, ami nagyon fontos a mezőgazdaságban. Az ott lévő elültetett növények lassan előbújnak a földből.
    De nem csak a növények, hanem az állatok is jelzik a tavasz megérkezését. A téli álmot alvó állatok kibújnak a helyükről. Madarak dalolni kezdenek:
    - Csip-csirip, csip-csirp! – éneklik hangosan.
    Új fészket készítenek maguknak, ahol kicsijüket nevelhetik. A vándormadarak délről visszatérnek hazánkba. Rovarok és bogarak ezrei jelennek meg. Tarka színekben pompázó pillangók röpdösnek a réteken, kertekben… A szagos méhecskék újból elkezdik gyűjteni a virágport, ha eljön a következő tél, legyen nekik elég táplálék.
    Az emberek is ilyenkor kimozdulnak lakásukból, hogy elmenjenek sétálni, friss levegőt szívni, gyönyörködni a tájban, vagy valamilyen programot szerveznek maguknak.
    A tavasz legtöbbször a boldogságot, az örömet jelképezi. Mintha az embereket megtöltené vidámsággal.
    Nekem ez az évszak a kedvenceim közé tartozik. Az elmondottakból, remélem, sokan megkedvelték a tavaszt, és rájöttek, hogy ez milyen kellemes időszak minden évben.

                                                                    Fazekas Magdaléna, 7.b osztály
Ada, Cseh Károly Általános Iskola


Rajz - Horváth Tamás 5c

Amit a felnőttek elvárnak tőlem

    Engem nagyon szeretnek a szüleim. Mindent megadnak, hogy boldog, jó, biztonságos életem legyen. Nem csak a gyermekkoromban, hanem később is.     De sok mindent elvárnak tőlem. Hogy mit?
    Elsősorban, hogy az iskolában a jó tanulásra törekedjek. Én sem szeretek tanulni, mint a többi gyerek, de azért jó tanuló vagyok. A szüleim elől nem szoktam titkolni a jegyeket. Jövőre a középiskolában többet kell melegíteni a széket. Másodszor a szoba takarítása. Ez olyan nehéz dolog. Nem szeretek takarítani, de úgy a szobám szebben néz ki.
    Amikor eljön a kukoricatörés ideje, szívesen segítek a szüleimnek betakarítani a kukoricát, és bedobálni a góréba, mert így gyorsabban szabadok lesznek.
    Anyu mindig azt akarja, hogy az iskolában jól viselkedjek, odafigyeljek az órákon. Apu pedig azt szereti, ha az otthoni munkából kiveszem a részem. Őszintén megvallva, jobban szeretek otthon segíteni, mint tanulni. De a tanulás most a kötelességem. Amikor számítógépezni akarok, mindig akkor ad apu valami munkát. Én szívesen elvégzem, mert amit a szülő mond, az a gyereknek kötelessége. Munka után azt csinálok, amit akarok.
    Engem szüleim a jóra, becsületre tanítanak, és ha felnőtt leszek, mindent megteszek a gyermekeim boldogságáért. A szüleimnek köszönhetek sok mindent, és ezért szeretem is őket.

Balassa Krisztián, 8. o., Törökfalu

Szeretnék játszani, örülni és növekedni
(a rákbetegség ellen)

  Ő is olyan, mint én,
Nevet, tanul, sír,
Ő is olyan, mint én,
Szaval, dolgozatot ír.

  Ő is olyan, mint más,
Érdekli az írás, olvasás.
Ő is olyan, mint más,
Csak nála több a hiányzás.

  Szégyenlősen süti le a szemét,
Amikor elmondja, rák támadja a testét,
Csak hallgat némán, csendben,
S szomorúság lappang a szemében.

  Ő nem olyan, mint én, már látom,
Ő bátran harcol, nem fél a mától és a holnaptól,
Ő nem olyan mint én, mert nagyon bátor,
A fájdalommal dacol, az életéért harcol!

  Bátrabb nálunk százszor-ezerszer,
A fájdalom kínozza – nem is egyszer.
Mégis tanul, szaval, számol
Nem szalaszt el egy percet sem a mából.

  Ő olyan, mint én,
Mégis sokkal másabb
Ő olyan, mint én,
Csak sokkal, sokkal bátrabb.

  Vele együtt hiszem és remélem,
Ez a harc nem lesz kudarc!

Józó Andrea,  V. f
Cseh Károly Általános Iskola Ada


Festmény - Boldizsár Péter, VI.d

A 36. MIRK - FELEJTHETETLEN KIÁLLÍTÁS

    Lakóhelyemen, Adán rendezték meg a 36. Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjtemény-kiállítást, azaz a MIRK-et. Településünk lakosai és diákjai örömmel láttak hozzá az előkészületekhez, a tantermek díszítéséhez. Meg is lett az eredménye a munkának! Ezt én is megtapasztalhattam, amikor ellátogattam erre a fantasztikus kiállításra.
    A tornateremben legalább száz hímzés, horgolás, gobelin és egyéb kézimunka díszelgett. Lehetett látni nagy- és dédapáink elektronikai készülékeit, amelyek persze nem voltak olyan fejlettek, és sokoldalúak, mint a mieink. De akkor őket ez nem zavarta! Sőt! Annak örültek, ha volt egy valamirevaló rádiójuk, a mai generáció meg lenézi azokat, akiknek nincs számítógépük vagy mobiltelefonjuk! Hiába, bizonyos szempontból rossz irányba fejlődünk…
    A sport szerelmesei különös járművet csodálhattak meg, hiszen a kiállított tárgyak között találhattunk egy fából készült kerékpárt. Ezenkívül rengeteg ötletes festményt, és rajzot fedezhettünk fel a kis alsósok kezéből, de festőktől is. A művek csendéletet, élet-, arc-, akt- és tájképeket ábrázoltak, valamint a szentek életéből is láthattunk néhány értékes alkotást. Az üvegfestészetből is szemlélhettünk pár tucat példányt, éppúgy, mint a hímes tojásokból, amelyek húsvétról maradtak. Érdekes formájú használati tárgyakat is állítottak ki, a látogatók szórakoztatására. Álmélkodhattunk, hogy szalmából milyen furcsa dolgokat lehet munkálni, pl.: képecskét, koronát, játékszert, dekorációt, és persze kalapot.
    Nekünk, nőknek is volt mit nézni: néhány ügyes kéz ugyanis nyakláncot, karkötőt, gyűrűt, és fülbevalót készített színes gyöngyökből. Ezenkívül a parfümösüveg-gyűjteményen is táthattuk a szánkat. Különböző népviseleteket hoztak vidékről, ami ritkaságszámba megy a mai világban. Papucsok is díszelegtek az asztalokon, melyek finom anyagból készültek, és még gyöngyök is pompáztak rajtuk. Olyan selyem ruhadarabokat tekinthettünk meg, melyekre szebbnél szebb mintákat festettek. És persze a nemezből készült tarisznyákra is vethettünk néhány pillantást, melyek igen fáradtságos munka eredményei.
    Közel öt asztalon feküdt egy bogárgyűjtemény. Ez tartalmazott óriás, egészen kicsi pillangókat, és ami a legkülönösebb, egy fajból több példány is egymás mellé került. A lepkék nagy része a távol-keletről „érkezett”. Találhattunk még pénz-, bélyeg-, képeslap-, bábu- és kitűntetés-kollekciót. Sorolhatnám még órákig, mit is láttam, de mindezt szavakkal úgysem lehet leírni, látni kell!
    Mivel jövőre szintén Adán lesz a MIRK, remélem, hogy akkor is én tudósíthatok e csodás eseményről, melyet sohasem lehet elfelejteni vagy megunni.

Tót Kata  V. c
Felkészítő tanár: Máriás Valéria

maj 2006.

Naslovna strana
Predsednik Republike Srbije, Boris Tadić u našoj opštini
Ministar finansija Mlađan Dinkić u Adi
Uspeh na konkursima
Molski dobošar
Vesti iz policije
Organizujmo zajedno proslavu opštine Ada
Impresum


Design by VA