Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. május

Címoldal
Városunkba látogatott Boris Tadić, a Szerb Köztársaság elnöke
Adán járt Mlađan Dinkić pénzügyminiszter
Közös pályázatok uniós támogatásért
Nagy késés és bizonytalanság
Tervek, amelyek megvalósíthatók
A II. Helyi Közösség utat épít és javít
Újabb elismerés a Termometalnak
Igyekezni a szemétteleppel!
Az édesanya az örök csoda
A Vadvirág Anyák-napi műsora
Zenével és a zenéért élni
Továbbra is a humánum a cél
A moholi Idősek otthonának ünnepe
Majális
Húsvéti kiállítás
Jótékonysági hangverseny
Adán lelt otthonra a MIRK!
Európa legnagyobb hobbis találkozója
Szórakoztató estek a kiállítás alatt
Hortenzia
Moholy-Nagy László neve kötelez
Elindult a sátánmotor Moholról!
Munkaakció
Elsősegély-nyújtási verseny
Kullancsirtás
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Hol nyílik magyar tagozat?
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Fejes és fej nélküli saláták
Szervezzük közösen Ada község ünnepét!
Köztéri emlékművek,szobrok emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

MAJÁLIS
…...  Együtt menjünk, ünnepeljünk
Május elsején…...

    Történelmi háttere van ennek az ünnepnek. Valamikor régen véres leszámolásokkal vetettek véget a dolgozók jogaikat követelő munkástüntetéseknek. A nyolcórás munkanapért küzdő szakszervezetek azt akarták, hogy ezen a napon lépjen életbe az új szabályozás. 1886. május 1-jén több nagyvárosban is sztrájkot szerveztek, a chicagói tüntetésnek halálos áldozatai is voltak. Rájuk is emlékezve 1889-ben az európai szakszervezetek kongresszusán úgy döntöttek, erre a napra szervezik a nyolcórás munkanapot követelő nemzetközi megmozdulást.
    Világszerte megemlékeznek erről a napról, és elmondhatjuk, hogy országonként is más-más módon ünnepelnek. Más-más céllal és tartalommal töltik fel az ünnepet. Május 1-jét ma is munkásmozgalmi ünnepként tartjuk számon, pedig már évszázadok óta más népszokások is kísérik ezt a szép tavaszi napot, amikor egyszerűen csak tarkabarka felvonulásokkal, dallal, tánccal vagy piknikezéssel töltjük el az időnket.


A nyugdíjasok idei májusfája

    Tehát, a mai kor emberében másként fogalmazódik meg a május elseje jelentősége, nekünk ez már a természet újjászületésének a napja, ünnep, amikor a munka tilalomnak számit, igy ez a nap a pihenés napja.
    Észak- és Közép-Európa több országában igen elterjedt szokás a májusfa-állítás. A hagyomány szerint, amikor Szent Jakab és Szent Fülöp téríteni indult, egy Valburga nevű szűz hajadon csatlakozott hozzájuk, akit ezért a pogányok tisztátalan személynek nyilvánítottak. Ám a leány, hogy elűzze a gúnyolódókat, imádkozni kezdett a földbe tűzött vándorbotja előtt, mire az a pogányok szeme láttára kizöldült, május 1-jére virradóra. Azóta szokás magas zöldfát állítani a jó magaviseletű hajadonok ablaka elé. Mivel a zöld ág nemcsak a természet megújhodásának a szimbóluma, hanem gyakran az udvarlási szándék bizonyítéka is, a májusfát a falvakban elsősorban a nőtlen legények állítják kedvesük ablaka elé. A szokás másik jellegzetes formája a középületek, kocsmák előtt felállított májusfa. Az ekkor állított fákat pünkösdkor, vagy május utolsó hétvégéjén bontották le, és ünnepélyes, jellegzetes mozzanat még a fa körültáncolása is.
    Igen, elmondhatjuk, hogy szerény környezetünkben is igyekeztünk emlékezetessé tenni ezt az ünnepet, ki így és ki úgy. Voltak, akiket a tömeges rendezvények vonzottak inkább, látványos programokkal, hatalmas áruválasztékkal és mindenféle szolgáltatással, de sokan még ma is családias hangulattal tették emlékezetessé a majálist.
    Ízlés dolga, ki hol érzi magát jobban: egy lombos erdő közepén, vagy egy hatalmas tömegben, mindegy. Fontos, hogy jól érezzük magunkat.

Sáfrány  Ágnes

maj 2006.

Naslovna strana
Predsednik Republike Srbije, Boris Tadić u našoj opštini
Ministar finansija Mlađan Dinkić u Adi
Uspeh na konkursima
Molski dobošar
Vesti iz policije
Organizujmo zajedno proslavu opštine Ada
Impresum


Design by VA