Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2006. május

Címoldal
Városunkba látogatott Boris Tadić, a Szerb Köztársaság elnöke
Adán járt Mlađan Dinkić pénzügyminiszter
Közös pályázatok uniós támogatásért
Nagy késés és bizonytalanság
Tervek, amelyek megvalósíthatók
A II. Helyi Közösség utat épít és javít
Újabb elismerés a Termometalnak
Igyekezni a szemétteleppel!
Az édesanya az örök csoda
A Vadvirág Anyák-napi műsora
Zenével és a zenéért élni
Továbbra is a humánum a cél
A moholi Idősek otthonának ünnepe
Majális
Húsvéti kiállítás
Jótékonysági hangverseny
Adán lelt otthonra a MIRK!
Európa legnagyobb hobbis találkozója
Szórakoztató estek a kiállítás alatt
Hortenzia
Moholy-Nagy László neve kötelez
Elindult a sátánmotor Moholról!
Munkaakció
Elsősegély-nyújtási verseny
Kullancsirtás
Nyelvi figyelő
Fiatalok írják
Hol nyílik magyar tagozat?
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Fejes és fej nélküli saláták
Szervezzük közösen Ada község ünnepét!
Köztéri emlékművek,szobrok emléktáblák
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
Mobilvilág

    Új mobilt (mobiltelefont, maroktelefont – mondja még így valaki?) vettem. Pár perc múlva vittem is vissza, mert a billentyűzet (tasztatúra) nem úgy működött, mint általában: a lenyomott gombok helyén nem a megfelelő betűk, hanem számomra értelmezhetetlen betűkapcsolatok jelentkeztek. Kiderült, hogy beállítás kérdése az egész. A későbbiek során azt is megtudtam, hogy a gyakran és sokat sms-ezők (sms: ez is új fogalom, magyar megfelelője nincs is: rövid, 160 karakterből álló szöveges üzenet) időtakarékosságból nem is írják ki a leggyakrabban használt szavakat, hanem rövidítésekkel, betűkapcsolatokkal helyettesítik ezeket. Mondani se kell talán, hogy ezek a rövidítések nem feltétlenül a helyesírási szabályzatok által feltüntetett hivatalos rövidítések, hanem egészen mások, egy részük az sms-ezők széles körében már polgárjogot nyert, más részük egyéni, és csak szűkebb körben használatos kezdeményezés.
    A fenti példa is tükrözi, hogy írási és olvasási szokásaink sokat változtak az utóbbi években a számítógépek és a mobiltelefonok megjelenésével. Kézzel jóval kevesebbet írunk, mint a korábbi évtizedekben, és olykor szándékosan nem is tartjuk magunkat a helyesírási elvárásokhoz. Noha általános benyomásaink alapján egyre több az írásos anyagra való igény – nem is tudjuk, hogyan lehettünk meg régen fénymásolók nélkül, annyi írásos dokumentációt, mellékletet, igazolást, elismervényt kell beadni minden kérvényhez, levélhez, pályázathoz! – kézírásunkra egyáltalán nincs szükség sehol sem. Ez valószínű, meg is látszik romló kézírásunkon, mely meg sem állja a helyét az idősebb generáció igényes, szép kézírása mellett. Helyesírási hiányosságainkat azonban nem tudja elfedni a nyomtatott szöveg: aki olvasott már az interneten valamilyen levelezőlistán hozzászólásokat bármilyen témához, az elszomorodhatott a nagy különbségen a világmegváltó, harcias, forradalmian új eszmék és a gyenge nyelvi megformálás között.   
    Az sms-rövidítésekkel más a helyzet: ezek szándékosak, és sok praktikus szempont – nem utolsó sorban diákzseb-kímélő szempont is - szól mellettük: minél rövidebben közöljük a mondandót, annál többet tudunk bezsúfolni a szűkre szabott keretek közé. Ez viszont más olvasási elvárást is igényel. A hagyományos szókép helyett más, olykor egyéni szókapcsolatok alapján kell felismerni a szót és az általa közölt mondanivalót. Valószínű, hogy előbb-utóbb – sőt, lehet, hogy már ma is így van – az sms-nyelv réteg-nyelvvé válik, a diáknyelv egyik sajátos ágazata lesz.

Hódi Éva

maj 2006.

Naslovna strana
Predsednik Republike Srbije, Boris Tadić u našoj opštini
Ministar finansija Mlađan Dinkić u Adi
Uspeh na konkursima
Molski dobošar
Vesti iz policije
Organizujmo zajedno proslavu opštine Ada
Impresum


Design by VA