Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. október

Címoldal
Negyven éve közösen
Halottak napján
Napsugaras ősz
Lesz-e kút a Gunarasban?
Ülésezett a Községi Képviselő testület
Népjóléti iroda működése
A zene nem ismer határokat
Falunapot ünnepelt Törökfalu
Az adai kincslelet tudományos feldolgozása
Helyes és szép magyar beszéd
Szüretelők zajától hangzott a Disznóhát
Nyolc hónap a tengeren
Megerősítő hétvége a Kékkeresztben
A gyermekvállalás ösztönzése a cél
Nemzetközi egészségügyi konferenciát tartottak Adán
Újdonság és új köntös
Fúvósok
Iparosszövetkezet alakult községünkben
Tinólajstrom
Olvasóink tollából
Rendőrségi hírek
Hírek
Az immunizáció hete
Gyűjtési akció
Zöld levél
Petrezselyem
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

REFORMA PENZIJSKOG SISTEMA

    Posle mnogo bure u javnosti Narodna Skupština Republike Srbije 29. septembra 2005. godine, tesnom većinom, usvojila je set penzijskih zakona koji znače već dugo najavljivanu reformu penzijskog sistema u zemlji. Objavljeni su u Službenom Glasniku Republike Srbije broj 85 od 6. oktobra 2005. godine.
    Što se tiče izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (stupaju na snagu 1. januara 2006. godine), penzioneri mogu očekivati da im se dva puta godišnje (1. aprila i 1. oktobra) penzije usklađuju sa rastom plata i troškova života u naredne tri godine, a posle toga samo sa troškovima života. Prosečne penzije u naredne tri godine neće pasti ispod 60% prosečne plate. Novina je i da se najavljeno pomeranje starosne granice za odlazak u penziju na 65 godina za muškarce i 60 godina za žene odlaže do 2008. godine, od kada će se ta granica pomerati jednom godišnje za po 6 meseci zaključno sa 2012. godinom. Drugi uslov, godine staža, ostaje isti, tako da će u penziju ići muškarci posle 40 godina radnog staža, a žene sa 35 godina radnog staža i sa najmanje 53 godina života. Od januara sledeće godine penzije će se isplaćivati u tekućem za prethodni mesec, a najniže penzije će biti povećane na 25% od proseka zarade zaposlenih u Srbiji.
    U sklopu seta Zakona o penzijama usvojen je i propis o povezivanju staža za pojedine kategorije osiguranika – zaposlenih i to za period od 1. januara 1991 do 31. decembra 2003. godine, što znači da će država preuzeti na sebe uplatu doprinosa Fondu PIO za ona preduzeća koja u gore navedenom periodu iz određenih razloga to nisu učinila. Zahtev za uplatu doprinosa za gore navedeni period poslodavci mogu podneti filijali Republičkog Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (prema sedištu poslodavca) u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ovog Zakona.
    Skupština je takođe prihvatila i Zakon o dobrovoljnim penzijskim fondovima, što praktično znači uvođenje takozvanog trećeg stuba osiguranja, a ovaj zakon će se primenjivati od 1. aprila sledeće godine.
    I na kraju Skupština je prihvatila i zakone o preuzimanju javnog duga fondova PIO, zaposlenih i poljoprivrednika, nastalih na osnovu neisplaćenih penzija i novčanih naknada. Država je preuzela ta dugovanja prema penzionerima i isplata u obveznicama izvršiće se u roku od tri godine (prva rata će biti isplaćena 20. januara 2006. godine), a poljoprivrednicima za pet godina počevši od 20. februara 2006. godine.
    Kako će se sve u praksi odvijati ostaje nam da vidimo i da se nadamo da se gore navedeni zakonski propisi neće negativno odraziti na sadašnje a ni na buduće penzionere.

Belančić Miroslav

oktobar 2005.

Naslovna strana
Molske teme i dileme
Reforma penzijskog sistema
Krediti za kupovinu vozila Mercedes
Nedelja imunizacije
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA