Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. október

Címoldal
Negyven éve közösen
Halottak napján
Napsugaras ősz
Lesz-e kút a Gunarasban?
Ülésezett a Községi Képviselő testület
Népjóléti iroda működése
A zene nem ismer határokat
Falunapot ünnepelt Törökfalu
Az adai kincslelet tudományos feldolgozása
Helyes és szép magyar beszéd
Szüretelők zajától hangzott a Disznóhát
Nyolc hónap a tengeren
Megerősítő hétvége a Kékkeresztben
A gyermekvállalás ösztönzése a cél
Nemzetközi egészségügyi konferenciát tartottak Adán
Újdonság és új köntös
Fúvósok
Iparosszövetkezet alakult községünkben
Tinólajstrom
Olvasóink tollából
Rendőrségi hírek
Hírek
Az immunizáció hete
Gyűjtési akció
Zöld levél
Petrezselyem
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

HÍREK

GYERMEKHÉT

    Az idén is, mint minden évben az október első hete, pontosabban október 3-tól 9-ig a gyermekhét programjának keretében zajlott. Az egész hét mottója: „A világ, a gyermek elvárásai szerint” teljes egészében átitatta a hét programját.
    A Čika Jova Zmaj Iskoláskor Előtti Nevelési-oktatási Intézmény minden épületében már hagyományos, hogy különböző aktivitásokat szervezünk. Az idén októberben vendégül láttuk és barátkoztunk az elsősökkel és a tanítókkal, az alkotó műhelyekben a kreativitást hoztuk felszínre, és a sportnapon a mozgáskultúránkat fejlesztettük. A gyermekek számára külön élmény volt a színházteremben „A könyv a legjobb barátom” című balettelőadás megtekintése és átélése.
    A gyermekkívánságok napján együtt voltunk a családdal, barátkoztunk az óvodás csoportokkal, egyszóval olyan csodálatos nap volt, amely a gyermek elvárásait felülmúlja.

Aranymanók

    Az idén is, mint ahogy ősszel már annyi év óta mindig, kitárta szárnyait az Aranykapu hagyományápoló kör.
    A táncosokhoz, a citerásokhoz, a mesemondókhoz az idén csatlakoztak a Manóházi Kézműves Aranymanók Boja Ágnes és Mészáros Aranka vezetésével. A gyerekek betekintést nyernek a kézművesség rejtelmeibe. A hímzés, kötés, bábkészítés, szövés csínját-bínját igyekezhetnek majd elsajátítani. Mindemellett még gyakoroljuk a manóságot. Mert manók bizony léteznek, itt a földön is élnek, körülöttünk is.
    A manó amellett, hogy vidám, boldog, igyekvő és figyelmes, rendelkezik még valamivel… A kismanó képzeletben rajzol maga körül egy kört, a körön belül javítani igyekszik önmagán, a körön kívülre meg szeretetet sugároz. Akik nem manók, és nem is értenek a manósághoz, azok fordítva csinálnak mindent, befelé fordulnak, önmagukat szeretik, s kifelé, ilyen vagy olyan eszközzel javítani igyekeznek másokat.
    S vannak, akik azt hiszik, hogy manók, de csak ámítják magukat.
    A foglalkozásokat hétfőnként 15: 30-kor tartjuk az Aranykapu székházában.

Mészáros Aranka

Amatőr képzőművészek tárlata Adán

    Szeptember 27-én este az adai könyvtár kiállítótermében megnyílt a községi amatőr képzőművészek idei tárlata. A kiállítást a Vajdasági Amatőr Szövetség felhívására szervezte a Szarvas Gábor Könyvtár. Barna Kolozsi Valéria, a könyvtár igazgatója nyitotta meg a tárlatot, és az adai általános iskola diákjainak alkalmi kultúrműsora tette ünnepélyesebbé. A tárlaton 15 alkotó állított ki: Bajúsz Mária, Bíró Erzsébet, Daku Teréz, Dobai Róbert, Dušan Riđički, Fekete Zsófia , Kocsis Valéria, Mira Majdov, Pece Rózsa, Péter Károly, Rohacsek Attila, Ro ža Jakovljević Széchényi Attila, Vastag János, Vera Dragin. A kiállításon fotók és különböző képzőművészeti technikákkal készült alkotások láthatók: olajfestmények, pasztellek, akvarellek, grafikák, üvegfestmények, montázsok és kollázsok. A kiállítás egyúttal az amatőr képzőművészek községi szemléjének is számít. A legsikeresebb alkotásokat október végén bemutatják a magyarkanizsai körzeti szemlén is.

Csincsik Zsolt

Harmadszor nyertek az adaiak
Közlekedési versenyt rendeztek az adai Zeleni Signalban

    A helybeli felsős diákok számára a minap tartottak Adán a községi közlekedési versenyt. Mit tudsz a közlekedésről? elnevezésű szemlét a Zeleni Signal autóiskola rendezte az adai helyi közösségek és a Standard közvállalat közreműködésével. A versenyen négy nyolctagú csapat vett részt, kettő Adáról és egy-egy érkezett Moholról és Törökfaluból. A csapatokat 5-8. osztályos diákok alkották. A verseny helyszíne az autóiskola volt, ahol tesztet töltöttek ki a résztvevők. A község szemlét az adai Cseh Károly iskola I. számú épületének csapata nyerte, második lett a Cseh Károly iskola baraparti egysége, a harmadik helyen végzett a moholi Novak Radonić iskola gárdája a törökfaluiak előtt. Az adai Cseh Károly Általános Iskola I. számú épületének csapata harmadszor nyerte meg a szemlét, így a vándorserleg végleg az övék lett. Korosztályában első lett Pajdusák Ákos (5. oszt.), Balog Dániel (6. oszt.), Nagy Attila (7. oszt.) és Zaj Péter (8. oszt.). Harmath Tibor, az autóiskola vezetője úgy véli, hogy manapság a fiatalok többsége még az alapvető közlekedési szabályokat sem ismeri. - Szomorú, hogy az iskolákban immár nincsenek közlekedési versenyek, a tanárok kénytelenek néhány iskolai óra alatt ismertetni a közlekedési szabályokat. Az autóiskolában úgy gondoljuk, hogy továbbra is nagy szükség van a közlekedési versenyekre, ezért szerveztük meg a szemlét - közölte.

csin

Megemlékezés és koszorúzás Adán

    Az adaiak a helyi katolikus temetőben rótták le kegyeletüket az 1848/49-es magyar szabadságharc és az aradi vértanúk emléke előtt a 48-as feszületnél tartott október 6-ai kegyeletadáson. A Himnusz hangjai után a Vadvirág Hagyományápoló Kör és a Szent Miklós cserkészcsapat tagjai verses ünnepi műsorral emlékeztek az aradi tizenháromra és a szabadságharc minden vértanújára. A megemlékezést a Millecentenáriumi Emlékbizottság, a VMSZ helyi szervezete és a Vadvirág Hagyományápoló Kör szervezte. A szervezők nevében Gruber Ferenc köszöntötte az egybegyűlteket. A kegyeletadáson dr. Hódi Sándor, az MNT tagja, községi képviselő beszédében az aradi vértanúkra emlékezett, majd az általuk szimbolizált szabadságról szólt. A megemlékezésen jelen volt Ürményi Ferenc adai polgármester is. A kegyeletadás záró részében a Millecentenáriumi Emlékbizottság, a községi önkormányzat, a Vadvirág Hagyományápoló Kör, a VMSZ, a VMDK és a Szent Miklós cserkészcsapat képviselői elhelyezték el a kegyelet virágait a 48-as feszületnél. A megemlékezés után gyászmisét mutattak be az adai katolikus templomban.

Csincsik Zsolt

oktobar 2005.

Naslovna strana
Molske teme i dileme
Reforma penzijskog sistema
Krediti za kupovinu vozila Mercedes
Nedelja imunizacije
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA