Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. október

Címoldal
Negyven éve közösen
Halottak napján
Napsugaras ősz
Lesz-e kút a Gunarasban?
Ülésezett a Községi Képviselő testület
Népjóléti iroda működése
A zene nem ismer határokat
Falunapot ünnepelt Törökfalu
Az adai kincslelet tudományos feldolgozása
Helyes és szép magyar beszéd
Szüretelők zajától hangzott a Disznóhát
Nyolc hónap a tengeren
Megerősítő hétvége a Kékkeresztben
A gyermekvállalás ösztönzése a cél
Nemzetközi egészségügyi konferenciát tartottak Adán
Újdonság és új köntös
Fúvósok
Iparosszövetkezet alakult községünkben
Tinólajstrom
Olvasóink tollából
Rendőrségi hírek
Hírek
Az immunizáció hete
Gyűjtési akció
Zöld levél
Petrezselyem
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

MOLSKI DOBOŠAR
MOLSKE TEME I DILEME

    Mol je definitivno postao „mrtvo” selo. Suviše dugo živeći u komi „pacijent” je isključen sa aparata.
    Na ulazu u naselje stoji tabla sa natpisom „OVDE JE NEKADA BILO SELO MOL”. Možda ovo zvuči suviše morbidno, ali je stanje definitivno fragmatično i nije daleko od istine.
    Gde smo to stigli i zašto?
    Pitanje je za dublje analize i sinteze, a dodao bih, i za psihoanalitičare. Nekako bi šarlatanski konstatovao: Kakva Država takvo i Selo. Tačno je da u jakoj i dobro organizavanoj državi ovakve dubioze ne mogu da se manifestuju u takvoj meri i obliku, ali ima i izuzetaka.
    I opet pitanje, šta sada i kako ga reanimirati iz mrtvila?
    Činjenica je da Mol više nema ni jedan jak privredni subjekt. Fabrika „Zora” kao nosilac i zaštitni znak sela, nakon privatizacije nalazi se u kolapsu i pitanje je kada će opet stati na zdrave noge. A baš ona, kao prerađivač povrtarskih i voćarskih proizvoda s obzirom na bazu, morala bih prva da se animira i bude pokretačka snaga nekakvog razvojnog trenda. Mol pre svega selo sa poljoprivrednom strukturom stanovništva 60%, a ostalih 40% žive takođe od te, kakve takve poljoprivredne proizvodnje. Veliki je problem što nema ni jake zemljoradničke zadruge, ili već kako god je zvali, koja bi animirala i usmeravala poljoprivredne proizvođače ka intenzivnijoj proizvodnji profitabilnijih proizvoda.
    Malo imamo i radnji zanatskog tipa, ostali smo na par berbera i isto tako obućara – šustera, kao i krojača. „PROGRES” je takođe nestao u vrtlogu privatizacije i žali bože za tako udešenim poslovnim prostorom, koji propada pod zubom vremena i neodržavanja. U selu nema ni jedne drvare niti stovarišta građevinskog i ogrevnog materijala. I tako u nedogled od segmenta do segmenta, sve problem do problema. Sve gore navedeno možemo donekle razumeti, jer živimo u zaista teškom razdoblju tranzicionog puta društva ka ujedinjenoj Evropi, gde nam obećavaju bolje sutra i kvalitetniji život. Ali dotle treba živeti i preživeti, a to kako da preživimo, i kako da naše selo podignemo iz mrtvila, neće nam niko drugi rešiti do nas samih.
    Ako smo već siromašno selo u privrednom smislu, a i samo stanovništvo je na ivici egzistencijalnog kolapsa, iluzorno je postavljati pitanje, a gde nam je kulturno zabavni život sela? Ali ja baš na tome insistiram!! Jer ako smo već siromašni na materijalnom, nemojmo biti siromašni i na duhovnom polju!
    I u tome je poenta cele ove storije o „mrtvom” selu, o selu, koje je nekada važilo za primer zdravog i veselog duha, sa bogatom sportskom i kulturnom baštinom. A ni u tim vremenima nismo bili mnogo bogatiji, ali bar smo bili kompaktniji.
    Nemojte ovo shvatiti kao pametovanje i kritiku, osećam se isto tako krivim, jer volim svoje selo, a nisam dovoljno učinio za njega, kao ni mnogi drugi, koji su to i mogli.

KuK.

oktobar 2005.

Naslovna strana
Molske teme i dileme
Reforma penzijskog sistema
Krediti za kupovinu vozila Mercedes
Nedelja imunizacije
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA