Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. október

Címoldal
Negyven éve közösen
Halottak napján
Napsugaras ősz
Lesz-e kút a Gunarasban?
Ülésezett a Községi Képviselő testület
Népjóléti iroda működése
A zene nem ismer határokat
Falunapot ünnepelt Törökfalu
Az adai kincslelet tudományos feldolgozása
Helyes és szép magyar beszéd
Szüretelők zajától hangzott a Disznóhát
Nyolc hónap a tengeren
Megerősítő hétvége a Kékkeresztben
A gyermekvállalás ösztönzése a cél
Nemzetközi egészségügyi konferenciát tartottak Adán
Újdonság és új köntös
Fúvósok
Iparosszövetkezet alakult községünkben
Tinólajstrom
Olvasóink tollából
Rendőrségi hírek
Hírek
Az immunizáció hete
Gyűjtési akció
Zöld levél
Petrezselyem
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Petrezselyem

    A petrezselyem vadon Európa déli részén, főként Macedónia hegyein honos. Az egész világon elterjedt, kedvelt fűszer, konyhakert kis hazánkban elképzelhetetlen lenne nélküle. A petrezselyem egyike azoknak a fűszereinknek, mely nélkül nem lenne igazán jóízű az étel.
    A tavasz elején vetett magvakból kikelt kis növénykékről akár 8-10 hét múlva már csipkedhetünk néhány üde levélkét az ebédhez, nagyobb csokornyi zöldre, vaskos „fehér répára” azonban nyár derekáig várnunk kell. A petrezselyemnek két jelentős fajtája van: a sima, egyszerű levelű, vastag gyökerű, aromás ízű és a moha fodrozatú, enyhébb zamatú, ám kinézetre tetszetősebb változata. Előbbit inkább ízesítésre, utóbbit díszítésre használhatjuk.
    Nyáridőn, amikor a petrezselyemnek bőségében vagyunk, érdemes gondoskodnunk a téli szükségletről is, noha szárított állapotban akár levélhez, akár gyökerének kockára vágott húsához is hozzájuthatunk. A friss, megmosott petrezselyem-zöldet tiszta konyharuhán szétterítve leszárogatjuk, így műanyag zacskóba zárva, a hűtőszekrény zöldségtárolójában 10-14 napig üdén eltarthatjuk. Ha apróra vagdalva tesszük zacskóba, gondosan lezárva, lefagyasztva egész évben petrezselyem-zöldhöz juthatunk.
    Az ősszel fölszedett, egészséges petrezselyemgyökereket szellős, napos helyen szikkasszuk, tisztítsuk meg a földmaradványoktól. Hűvös pincében, száraz homokba ágyazva hónapokig eltarthatjuk úgy, hogy megőrzi zamatát, ropogós húsát. Télidőn, zöldségtisztításnál a gyökér felső részét vágjuk le jó ujjnyi vastagon, és állítsuk kistányérra. Napok múltán kis zöld levelecskéket fog hajtani, ha gondoskodunk elegendő vízről.
    A népi gyógyászat régen felismerte a növényben rejlő gyógyerőt: zöldje, gyökere vízhajtó hatású. Égő, viszkető rovarcsípést érdemes petrezselyemlevélkével bedörzsölni, máris enyhülést ad. Hagymás ételek fogyasztása után is jó szolgálatot tesz egy-egy zöld levélke: meglepően enyhíti az egyesek számára esetleg kellemetlen, zavaró illatot. A friss petrezselyem-zöldet az afrodiziákumok közé sorolhatjuk, hiszen illóolajában nemcsak a nyár illatát érezhetjük, de benne van Herkules ereje. Talán innen ered a nép ajkán keletkezett dal: „Kék a kökény, zöld a petrezselyem, tótágast áll bennem a szerelem.”
    Nehéz lenne felsorolni, milyen ételekkel párosíthatjuk a petrezselymet. Leveseknek, salátáknak éppúgy kellemes ízt kölcsönöz, mint a köreteknek. C-vitaminban gazdag, így a friss petrezselyemmel megszórt étel nemcsak a szemnek szép, hanem egyúttal vitamindúsabbá, egészségesebbé válik táplálékunk.
    Egy biogazda ismerősöm azt mondja, hogy télen petrezselyem-főzettel kell mosni a dísznövények leveleit: hamvas fényűvé válnak, és az enyhébb levéltetű fertőzést is orvosolja.
    A petrezselyem nélkül szegényebbek lennénk, éljünk hát vele bátran, amikor csak lehet, használjuk frissen, hogy jókedvben és egészségben sose kelljen petrezselymet árulnunk!

Sterbik Ildikó

oktobar 2005.

Naslovna strana
Molske teme i dileme
Reforma penzijskog sistema
Krediti za kupovinu vozila Mercedes
Nedelja imunizacije
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA