Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. október

Címoldal
Negyven éve közösen
Halottak napján
Napsugaras ősz
Lesz-e kút a Gunarasban?
Ülésezett a Községi Képviselő testület
Népjóléti iroda működése
A zene nem ismer határokat
Falunapot ünnepelt Törökfalu
Az adai kincslelet tudományos feldolgozása
Helyes és szép magyar beszéd
Szüretelők zajától hangzott a Disznóhát
Nyolc hónap a tengeren
Megerősítő hétvége a Kékkeresztben
A gyermekvállalás ösztönzése a cél
Nemzetközi egészségügyi konferenciát tartottak Adán
Újdonság és új köntös
Fúvósok
Iparosszövetkezet alakult községünkben
Tinólajstrom
Olvasóink tollából
Rendőrségi hírek
Hírek
Az immunizáció hete
Gyűjtési akció
Zöld levél
Petrezselyem
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Szüretelők zajától hangzott a Disznóhát

    Pontosan akkortájt, amikor a nagyvilágból minduntalan exkluzív szüretekről, ünnepi vagy diplomáciai szüreti rendezvényekről szóló hírek jutottak el hozzánk, az én telefonomra is érkezett egy kedves szüreti meghívás - Adáról. Nyilván emlékszik még az olvasó, hogy annakidején egy riportban dobra vertük, hogy az adai Apró János szőlősgazda kékfrankos borával a temerini, hagyományos Vince-napi borversenyen, erős nemzetközi mezőnyben, egyszer arany, egyszer pedig ezüstérmet nyert. Büszkék is voltunk erre az adai sikerre, ami talán nem is véletlen, mert a mi Alsó és Felső rétünk valaha nemcsak jó szőlőket, hanem jó borosgazdákat is termett.


A házigazda, Apró János szüreteli a magas tőkét

    János barátunk a Disznóháti parcelláján gazdálkodik. Gyönyörű, magasművelésű kékfrankos szőlőt termő tőkéi vannak. Az őszi borongós, szemerkélő esős időben ezek a még mindig haragoszöld levelekkel borított tőkék kékeslila bogyós szőlőfürtöktől "roskadoztak" - bár nem olyan nagy területen, mint ahogy a gazda szeretné.
    - Magaslesnek számító ülőkémen naphosszat üldögélve rálátok a szomszédok tönkremenő parcelláira, és sírni lenne kedvem - mondja Apró János. - Ott egy kidöntött barackfa égnek meredő tuskója, amott disznóparéval borított földdarab, túlnan meg elhagyott, a gaztól meg sem közelíthető, meddő gyümölcsfák.


A szüretelők csoportja a szőlőskertben

    Az én fiam is családostól előbb vidékre, utána külföldre költözött, így nincs aki folytassa a szőlőművelést és borászatot. Unokám, Jancsika szeretne a nyomdokaimba lépni: amikor itthon van, igyekszik megtanulni a szőlészet ábécéjét, de az kevés. Ebbe bele kell születni, ebben benne kell élni!
    Most azok a szerencsés és boldog napok egyike van, amikor itthon a fiam és az unokák. Anna pózol fényképezőgép előtt a szőlőfürtökkel, Jancsika fényképez nyakra főre, aztán a ledarált szőlő levének cukorfokát méri a nagyapa utasítása szerint.


A 4 éves Czabafi Zolika volt a legfiatalabb szüretelő

    Közben Branko Radičević iskolai lektűrként tanult - meg kell hagyni gyönyörűszép - szüreti versének sorai jutnak eszembe, mert most ez az adai "szőlőhegy" is szüretelők zajától hangos. Van itt adai és zentai sógor, sógorasszony, testvér, rokon, szomszéd, - ismerős. Amíg a szőlősorokban csattognak az ollók, amíg Török Nándor (Csuka) szomszéd és ketyegő traktora hordja a szőlőt, az udvaron takaros bográcsban birkapaprikás fő csendes tűzön: pontosan úgy, ahogy kell! A szakács meg nem más, mint Nagypál Nándor, az adai bográcsverseny-fesztivál egyik kitalálója és szervezője, hazai is külföldi bográcsos-főzőversenyek rendszeres résztvevője, többszörös győztese.
    - A legutóbbi törökfalusi bográcsos fesztivált csak azért nem sikerült megnyernem, mert a bírók le voltak fizetve - mondja félig komolyan, félig nevetve Nándor, és az ember nem tudja higgyen-e neki, vagy ne. Egy azonban biztos: amikor kinyitja diplomatatáskáját, üvegcsékben fűszerek "milliárdja" tárul elénk. Hol az egyikből, hol a másikból csöppent egy cseppet, vagy vet egy csipetnyit a szakszerűen elrendezett, bepaprikázott és fékezett tűzön rotyogtatott birkahúsra. Az eredmény: fenséges paprikás, amiben nem tudni, a hús-e a jobb, vagy a leve?


A bográcsnál Varga Tibor (Flamingó) és Nagypál Nándor (Mutyi)

    Hozzá kell tenni, paprikás után ezüstérmes, hazai kékfrankos dukál.
    De amit Esztike, a feleség produkál vendégbúcsúztatókor, szinte könnyeket csal a szemembe. Jó emlékű Pesznyák-nagymamám tudott még egykor hasonlót produkálni: minden távozónak csomagolt a jobbnál jobb süteményekből, kalácsból. Hogy a szüret hangulatát, ízét, kedvességét is vigyük magunkkal, adjuk át az otthonmaradtaknak, és sokáig emlékezzünk a háziakra.
    Isten tartsa szokásukat!

Király János

oktobar 2005.

Naslovna strana
Molske teme i dileme
Reforma penzijskog sistema
Krediti za kupovinu vozila Mercedes
Nedelja imunizacije
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA