Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. október

Címoldal
Negyven éve közösen
Halottak napján
Napsugaras ősz
Lesz-e kút a Gunarasban?
Ülésezett a Községi Képviselő testület
Népjóléti iroda működése
A zene nem ismer határokat
Falunapot ünnepelt Törökfalu
Az adai kincslelet tudományos feldolgozása
Helyes és szép magyar beszéd
Szüretelők zajától hangzott a Disznóhát
Nyolc hónap a tengeren
Megerősítő hétvége a Kékkeresztben
A gyermekvállalás ösztönzése a cél
Nemzetközi egészségügyi konferenciát tartottak Adán
Újdonság és új köntös
Fúvósok
Iparosszövetkezet alakult községünkben
Tinólajstrom
Olvasóink tollából
Rendőrségi hírek
Hírek
Az immunizáció hete
Gyűjtési akció
Zöld levél
Petrezselyem
Sport
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

A zene nem ismer határokat

    Rendkívül kellemes élménnyel és maradandó emlékkel lett gazdagabb mindaz, aki október 1-jén ellátogatott az adai városháza dísztermébe, és végighallgatta azt a hangversenyt, amelyet az adai Musica Humana és a magyarországi Komlói Pedagógus Kamarakórus varázsolt a közönségnek. A Musica Humana mellett egy újabb, kiemelkedően nagy színvonalú együttest ismert meg az adai zenekedvelő közönség, akinek most volt alkalma először hallani ezt az Európa szerte ismert együttest. Az ismertetőből kitűnik, hogy a Komlói Pedagógus Kamarakórus 1978 őszén alakult meg. Alapítója és jelenlegi karnagya dr. Szabó Szabolcs, aki a pécsi Leöwey Klára Gimnáziumban irodalmat, magyar nyelvtant és zenét tanít, illetve kórusokat vezet. A kórus tagjai között pedagógusokat, diákokat, mérnököket, közgazdászokat, vállalkozókat és tisztviselőket egyaránt találunk.


A Komlói Pedagógus kamarakórus, dr. Szabó Szabolcs Karnaggyal

    Az együttes hazájában számos állami elismerésen kívül elnyerte a legmagasabb amatőr zenei kitüntetést, a „hangversenykórus” címet is. A hazai fesztiválokon és fellépéseken kívül gyakran szerepel külföldön is. Hangversenyeztek Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyel-, Német- és Olaszországban, Romániában, és most itt nálunk, Szerbiában, Vajdaságban, ADÁN! A kórus 7 hazai és külföldi díja mellett mindenképp meg kell említeni dr. Szabó Szabolcs karnagy Fasang Árpád-díját, melyet 2004-ben nyert el.
    A koncert kapcsán Birkás Jánossal, a Musica Humana karnagyával beszélgettem, aki elmondta, hogy a két kórus közötti kapcsolat végeredményben egyik volt tanítványa, Péter Ildikó révén jött létre, aki Pécsett él és dolgozik. Tőle érdeklődött még a múlt év őszén, milyen kórus működik Pécsett vagy környékén, lehetne-e kapcsolatot teremteni velük. Ildikó utánanézett, és így hozta össze a Komlói Pedagógus Kamarakórust az adaiakkal. A két karnagy, és egyben vezető néhány levélváltása után az első lépést a komlóiak tették meg, ugyanis ez év június 10-e és 12-e között lezajló zárkoncertjükre meghívták az adaiakat.


Az adai Musica Humana Kamarkórus, Birkás János Karnaggyal

    - Noha nem ismertük egymást, és nem volt szerencsénk eddig találkozni, de tudva azt, hogy a komlói kórus Európa-szerte ismert, és magas nívót képvisel, mégis mertük vállalni a vendégszereplést, mert tökéletesen ismerem a mi kórusunk képességét, és bíztam abban, hogy megálljuk a helyünket mellettük, és nem vallunk szégyent – mondja bevezetőként Birkás úr, majd folytatja. – Valóban így is történt. Semmivel sem éreztük magunkat alárendelt szerepben, ellenkezőleg, az éneklés mellett őszinte barátságok alakultak ki, nagyszerű embereket ismertünk meg, akikre – úgy érzem – bármikor számíthatunk. Nos, így jutottunk el odáig, hogy a zene világnapját ünnepelve (ami október 4-én van) október elsején meghívtuk őket egy adai bemutatkozásra, egy közös hangversenyre. Először az adai közönség láthatta és hallhatta csodálatosan színvonalas éneklésüket, majd másodikán, vasárnap, a moholi Szent György templomban a nagymisén közösen elénekeltük a Misa Tertia egyházi művet, utána pedig hangversenyt adtunk. Mindkét fellépésről elmondható, hogy fantasztikusan sikerült, a lelkes és most már kifinomult közönség teljes mértékben élvezni tudta az előadott műveket, amit vastapssal csak még jobban alátámasztott. A vendég együttes, de a vendéglátók is köszönik a közönségnek az őszinte megnyilvánulást irántuk – mondta Birkás János.


A két kórus együttesen énekel

    Kihasználva a lehetőséget, Birkás úr nyilvánosan is megköszöni az önkormányzat támogatását, mert e nélkül nagyon kellemetlen helyzetbe kerültek volna. Ugyanakkor büszkén és elégedetten jegyezte meg, hogy ebben az évben eddig 10 fellépésük volt, közöttük komolyabb hangversenyek is, vagy jelentősebb kulturális események kapcsán szerepeltek, de az év végéig hátra van még 3-4 fellépés. Október 30-án Kúlán, a Vajdasági Magyar Kórusok Fesztiválja a következő állomás, de már meghívást kaptak november 19-ére, a Vajdasági Magyar Művelődési Társaság ünnepségén való részvételre, és természetesen az elmaradhatatlan újévi hangverseny december végén.
    Birkás János újra felhívja mindazok figyelmét, akik szeretnének a kórus tagjai lenni, szabadon jelentkezzenek, mert új emberekre mindig szükség van, ezenkívül együtt énekelni szép!

Vastag J.

oktobar 2005.

Naslovna strana
Molske teme i dileme
Reforma penzijskog sistema
Krediti za kupovinu vozila Mercedes
Nedelja imunizacije
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA