Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. november

Címoldal
Megemlékeztünk halottainkról
Megõrizni a lap színvonalát
Szakértõi tanács a polgármester mellett
Az Elsõ Helyi Közösség tanácsának ülésérõl
Jót mutat a mérleg
Ahol tudunk, segítünk
Törõdni az idõsekkel
Visszatért a mosoly és a boldogság a moholi Katona családba
Két szakítás között
Gondolatok a parkban
Mohol nagyközség
A közérdekû információk szabad áramlása
Minden könyvcsomagot szívesen fogadnak
Szerény lehetõségek
Miért éppen a földgáz?
LIII. Zöld levél
Görhe és kukoricamálé
Pótolhatatlan támogatás
Nyelvi figyelõ
Legyél polgár!
Fiatalok írják
Nyugdíjas sarok
Rendõrségi hírek
Hírek
Sport
Községünk amatõr festõi
Tarka oldal
Impresszum

Görhe és kukoricamálé

    - Az elsõk között a legelsõ díjat az adai Búzamezõk Hét Virága Kézimunka Klub nyerte – jelentette be a 2004. szeptember 18-ától 29-éig megtartott Szabadkai Szüreti Napok hivatalos mûsorvezetõje, miután a zsûri meghozta döntését a Nagyanyáink konyhájából elnevezésû kiállítás kapcsán. Hogy is volt ez? – kérdeztem Szécsényi Rózsától, a Klub vezetõjétõl.
    - A meghívás nyomán gondolkodtunk, milyen eredeti paraszti ételekkel érhetnénk el sikert ezen a kiállításon, és akkor beugrott, hogy a kukoricalisztbõl készült sütemények, piték talán a meglepetés erejével hatnának – mondta Rózsa. – Az ötletet tett követte, és nálam a konyhában sütöttünk (tökös)görhét, cimetes pitét, sós-borsos süteményt, kuglófot, fõztünk puliszkát és babot, ez utóbbit kukoricalisztbõl készült nokedlival. Tettünk hozzá fõtt, sült és pattogatott kukoricát.
    Ezekbõl terítettünk asztalt Szabadkán, persze kóstolónak is sütöttünk elegendõ mennyiséget, és vártuk az eredményt. Hinni sem akartam a fülemnek, ám annál nagyobb örömmel hallgattam az eredményhirdetésen, hogy az „elsõk közötti elsõ” díjat nyertük, ami egyben jogot is jelentett az egy héttel késõbb, szeptember 25-26-án, Smederevóban megrendezett Arany Kezek (Zlatne ruke) fesztiválon.
    - Itt a vajdasági, szabadkai csapat tagjai voltunk. Kollekciónk megegyezett az elõbbivel, és a kóstolóra is nagy gondot fordítottunk. A szendrõi vár bástyája alatti gyepes területen voltak az ízléses standok, és a látogatók sem hiányoztak. Mondhatom, ismét meglepetést okoztunk, második díjat, azaz négy másik, Szabadkához tartozó csoporttal második díjat és 20.000 dinárt nyertünk.
    Ennek is nagyon örültünk, és a lányokkal, Tóbiás Veronkával, Bajusz Margittal, akik mindkét kiállításra elkísértek, úgy döntöttünk, hogy október 15-16-án Adán, a könyvtár kiállítási termében is megrendezzük ugyanezt a kiállítást – mondta befejezésül Szécsényi Rózsa, az adai Búzamezõk Hét Virága Kézimunka Klub vezetõje.

Király János

novembar 2004.

Naslovna strana
Konstituisali smo lokalnu samoupravu
Iskoristiti svaku mogućnost
Sa sednice Saveta Prve mesne zajednice
Privatizacija i njeni efekti
Zašto da koristimo prirodni zemni gas?
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA