Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. november

Címoldal
Megemlékeztünk halottainkról
Megõrizni a lap színvonalát
Szakértõi tanács a polgármester mellett
Az Elsõ Helyi Közösség tanácsának ülésérõl
Jót mutat a mérleg
Ahol tudunk, segítünk
Törõdni az idõsekkel
Visszatért a mosoly és a boldogság a moholi Katona családba
Két szakítás között
Gondolatok a parkban
Mohol nagyközség
A közérdekû információk szabad áramlása
Minden könyvcsomagot szívesen fogadnak
Szerény lehetõségek
Miért éppen a földgáz?
LIII. Zöld levél
Görhe és kukoricamálé
Pótolhatatlan támogatás
Nyelvi figyelõ
Legyél polgár!
Fiatalok írják
Nyugdíjas sarok
Rendõrségi hírek
Hírek
Sport
Községünk amatõr festõi
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelõ
Képviselõk és tanácsnokok

    Jó ideje már a községi képviselõ-testületek tagjait tanácsnok néven emlegeti a sajtó. Volt, aki szóvá is tette, mondván, hogy nem tanácsnak a tagjairól van szó, tehát indokolatlan a tanácsnok szó használata velük kapcsolatban, és egyébként sem hangzik jobban, mint a fogalmilag is megfelelõbb képviselõ. A tanácsnok szónak nincsen ’tanácstag’ értelme. A tanácstag szó régi keletû, elsõsorban valamely közösség vagy intézmény szûkebb körû ügyintézõ testületének tagjára utal. Magyarországon a rendszerváltás elõtt az államhatalom igazgatási szervezetének egységeként alakított (megyei, városi, kerületi, községi) tanácsok tagját jelölte. Az ilyen tanácstag abban is különbözött a tanácsnoktól, hogy megválasztásának módját illetõen küldött volt, nem pedig képviselõ.
    A tanácsnok fõnév már a tizenkilencedik században is élt a magyar nyelvhasználatban, egészen 1945-ig. Elsõsorban olyan városi tisztviselõre vonatkozott, aki valamely ügyosztálynak az élén állt, és rangban a polgármester, illetve helyettes polgármester után következett. Kialakult azonban egy másik jelentése is, ennek értelmében valamely közigazgatási testületnek, elöljáróságnak, képviselõtestületnek a tagját jelölte. A vajdasági magyar nyelvhasználat nyilván azért él vele, mert bizonyos patinája van, és mert korábbi demokratikus rendszerek szava.
    Újabban viszont már nem mindegy, hogy a képviselõ-testületnek a tagjait képviselõnek nevezzük-e vagy tanácsnoknak. Ugyanis azok a képviselõk, akik valamilyen konkrét megbízatást kapnak a polgármester tanácsadó csapatában, joggal nevezhetõk tanácsnoknak a szó szorosabb értelmében. A többi képviselõt viszont így nem illeti meg a tanácsnoki cím. Számos magyarországi önkormányzatban tevékenykednek tanácsnokok. Például a pécsi önkormányzatban a 42 képviselõ közül hét valamilyen tanácsnoki feladatot lát el, nevezetesen: egészségpolitikai, vagyonpolitikai, kisebbségi, intézményfejlesztési, külügyi, foglalkozáspolitikai, kommunális. Siófok Város Önkormányzatának Képviselõtestületében nagyjából ugyanannyi képviselõnek van tanácsnoki megbízatása, mint ahánynak nincsen. Tiszaújvárosnak van oktatási tanácsnoka, városépítési és környezetvédelmi tanácsnoka, rendészeti tanácsnoka, idegenforgalmi tanácsnoka, sport tanácsnoka, egészségügyi tanácsnoka és kulturális tanácsnoka.
    Az önkormányzat vezetõje ma már jogosan nevezhetõ polgármesternek, ugyanis nem a képviselõk választják maguk közül, mint korábban a községi elnököt, hanem közvetlenül a választópolgárok. Az már manapság kevésbé mérvadó szempont a dologban, hogy régen csak a városoknak volt választott polgármesterük.

Dr. Molnár Csikós László

novembar 2004.

Naslovna strana
Konstituisali smo lokalnu samoupravu
Iskoristiti svaku mogućnost
Sa sednice Saveta Prve mesne zajednice
Privatizacija i njeni efekti
Zašto da koristimo prirodni zemni gas?
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA