Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. november

Címoldal
Megemlékeztünk halottainkról
Megõrizni a lap színvonalát
Szakértõi tanács a polgármester mellett
Az Elsõ Helyi Közösség tanácsának ülésérõl
Jót mutat a mérleg
Ahol tudunk, segítünk
Törõdni az idõsekkel
Visszatért a mosoly és a boldogság a moholi Katona családba
Két szakítás között
Gondolatok a parkban
Mohol nagyközség
A közérdekû információk szabad áramlása
Minden könyvcsomagot szívesen fogadnak
Szerény lehetõségek
Miért éppen a földgáz?
LIII. Zöld levél
Görhe és kukoricamálé
Pótolhatatlan támogatás
Nyelvi figyelõ
Legyél polgár!
Fiatalok írják
Nyugdíjas sarok
Rendõrségi hírek
Hírek
Sport
Községünk amatõr festõi
Tarka oldal
Impresszum

Legyél polgár!

    A belgrádi Gaðanske inicijative elnevezésû szervezet, amely egyike a legerõsebb hazai polgári csoportosulásoknak, 1996-ban alakult, de csak az utóbbi néhány évben vesz részt nagyobb projektumokban. A szervezet legújabb, és elsõsorban a fiatalokat érintõ akciója a Legyél polgár! címû szemináriumsorozat, amelyet Vajdaságban elsõként Zentán szerveznek meg.
    A négy hétvégés képzés célja, hogy a fiatalokat a demokratizmusra, civil kapcsolatok kiépítésére, közéleti aktivitásra sarkallja. A szervezet azt is el szeretné érni, hogy a szerbiai és a vajdasági városokban egyre több tettrekész fiatal legyen, aki akar, és tud is tenni valamit a körülötte lévõ emberekért. A programba ebben az évben tizenkilenc város fiataljait vonták be, amelyek között ezúttal Zenta, Kanizsa, és Óbecse is helyet kapott. Városonként huszonöt 17 és 28 év közötti fiatal kapcsolódhatott be a programba.
    Az október utolsó hétvégéjén induló szemináriumsorozaton négy adai fiatal is részt vesz. Az elõadásokat, amelyek szombatonként és vasárnaponként 10 órától 18 óráig folynak, dinamikus fiatal elõadók tartják, akik mellõzik a hagyományos oktatási módszert, és csoportmunka, valamint számos kreatív gyakorlat segítségével tolmácsolják az új ismereteket. A négy hétvége mindegyikén más-más témát járnak körül a résztvevõk. Az elsõ elõadások a társadalom és az egyén szerepével foglalkoztak, a polgári társadalom mûködését, és az emberi jogokat ismertették. A második hétvége már a sikeres team-munka megszervezésének jegyében telt. A harmadik hét témája a média szerepe lesz az információszerzésben, a képzést záró szeminárium pedig a civil szervezetekkel foglalkozik majd. Az elõadásokon részt vett csoport akcióit a Graðanske inicijative támogatni fogja majd, és így a fiatalok tehetnek valamit városukért. A szemináriumsorozat legsikeresebb résztvevõi pedig nemzetközi konferenciákra is eljuthatnak. A program Belgrádban egy óriási bulival ér véget.
    A Legyél polgár! szemináriumsorozatról, és résztvevõirõl bõvebben a decemberi Körképben olvashatnak.

Krizsán Mónika

 

novembar 2004.

Naslovna strana
Konstituisali smo lokalnu samoupravu
Iskoristiti svaku mogućnost
Sa sednice Saveta Prve mesne zajednice
Privatizacija i njeni efekti
Zašto da koristimo prirodni zemni gas?
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA