Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. november

Címoldal
Megemlékeztünk halottainkról
Megõrizni a lap színvonalát
Szakértõi tanács a polgármester mellett
Az Elsõ Helyi Közösség tanácsának ülésérõl
Jót mutat a mérleg
Ahol tudunk, segítünk
Törõdni az idõsekkel
Visszatért a mosoly és a boldogság a moholi Katona családba
Két szakítás között
Gondolatok a parkban
Mohol nagyközség
A közérdekû információk szabad áramlása
Minden könyvcsomagot szívesen fogadnak
Szerény lehetõségek
Miért éppen a földgáz?
LIII. Zöld levél
Görhe és kukoricamálé
Pótolhatatlan támogatás
Nyelvi figyelõ
Legyél polgár!
Fiatalok írják
Nyugdíjas sarok
Rendõrségi hírek
Hírek
Sport
Községünk amatõr festõi
Tarka oldal
Impresszum

Hírek

Északabbra „úszik” az ajándékhíd

    „Az új községvezetés tevékenységérõl szóló beszámoló slágerhíre mindenképpen annak közzététele volt, hogy kedden (okt. 26-án) Óbecsén tárgyalt egymással Ðorðe Predin, óbecsei, Aca Ðurièin törökbecsei, Ürményi Ferenc adai és Predrag Mijiæ csókai községi elnök egy községközi regionális együttmûködési kapcsolatlánc létrehozásáról. Tárgyaltak a Németországból, Vilshofenbõl kapott ajándékhíd sorsáról is. Kiderült, hogy ezt Óbecse és Törökbecse hajlandó átengedni a másik két szomszédos községnek, Adának és Csókának, mivel a régiós kapcsolatok és úthálózat továbbfejlesztése szempontjából ott valószínûleg nagyobb szükség lesz rá. Az elvbeni megállapodás már megvan. Az pedig egy sokoldalú felmérés eredménye lesz, hogy a hidat voltaképpen Mohol és Beodra, illetve Ada és Padé között emelik-e fel. Az óbecsei és a törökbecsei község a híd Németországból Óbecsére való szállítása valamennyi költségének megtérítése mellett kész átengedni a hídelemeket.”

(Magyar Szó)

SZENTMISE A TEMETÕBEN

    November elsején, mindenszentek napján az adai temetõben, több száz hívõ elõtt Tóth József káplán dr. Stantiæ Marinko káplán közremûködésével szabadtéri szentmisét mutatott be az összes szentek és az összes adai elhunyt hivõ emlékére. A november elsejei adai, temetõi szentmisék eredete még a múlt századra nyúlik vissza.

Király János

Törökfalu
MEGALAKULT AZ ÚJ TANÁCS

    Mint már az elõzõ számunkban hírül adtuk, egyidõben a helyhatósági választásokkal, megválasztották a Törökfalvi Helyi közösség tanácsának 15 tagját. Idõközben megalakult a Helyi közösség új tanácsa, megválasztották a tanács elnökét BERZE TIBOR személyében, az alelnököket BENDER FERENCET - Völgypartról és PAPP FERENCET Valkai sorról. A Helyi közösség titkári teendõk végzésére MOLNÁR JÓZSEFET (Völgypart) nevezte ki a tanács.


A völgyparti HK épülete

FELHÍVÁS!

    Értesítjük a tisztelt polgárokat, akiknek hozzátartozói a törökfalu-völgyparti temetõben vannak eltemetve, hogy a sírok újraváltása 25 évenként szükséges a Törökfalvi Helyi Közösség tanácsának határozata értelmében.
    Ha ezt a hozzátartozók nem teszik meg 1 éves határidõn belül, a lejárt sírhelyek újraértékesítése történik meg. Ezzel a régi tulajdonos elveszíti minden jogát a kiváltott sírhelyek felett.
    Kérjük az érintett polgárokat, hogy 2005. január 1.-tõl érdeklõdjenek a Törökfalvi Helyi Közösség irodájában vagy a 024/866-040-es telefonszámon.

A Törökfalvi Helyi Közösség tanácsa

MAGÁNOSOK TALÁLKOZÓI

    A házastárs nélkül, egyedül élõ emberek társtalanságából fakadó, csüggesztõ érzések feloldására, puszta társalgás vagy véleménycsere céljából, az adai Búzamezõk Hét Virága Nõegylet 2004. november 29-étõl (hétfõtõl) kezdve minden hónap utolsó hétfõjén, 16 órai kezdettel a II. Helyi Közösség barátságos termében megszervezi a Magánosok (nõk, férfiak) találkozóját.
    Az elsõ összejövetelre tehát november 29-én, 16 órakor kerül sor, és az ekkori, valamint a további beszélgetések során alakul majd ki a találkozók tartalma, mûsora és felépítése.

K. J.

Lábjegyzetben a mezõgazdaságról

    Az októberi napok a szüret szép pillanatait idézik elénk. A nagy, õszi betakarítási idõszak a második alkalom a gabonafélék aratását követõen, amely gyors számvetésre készteti a gazdákat, úgy, mint egy gondos háziasszonyt a fizetésnapi bevétel. Ilyenkor a már felszedett zöldségnek, illetve a leszedett gyümölcsnek eddig csak félve saccolt mennyisége már pontosan mérhetõvé válik, és a minõségét is meg lehet ítélni. A 2004. évi gazdálkodásnak immár kézzelfoghatóan jobb a termése, mint a 2003-as gyönge, aszályos évnek. Kétségtelen, hogy nem lehetünk kishitûek, bíznunk kell magunkban. A mezõgazdaságnak van jövõje, az nem csak egy ágazata itt a rónaságban a gazdaságnak, hanem életforma, amely felett nem járt el az idõ. Ennek fenntartásához és fejlesztéséhez a gazdák igénylik a hathatós segítséget, az erkölcsi támogatást. Úgymond az önbizalomhoz is segítség kell.

Ildi

Jövõre talán már könnyebb lesz

    Sikeresnek mondható eredménnyel zárta a 2004-es idényt az adai Tisza Sátortáborozó-egyesület. Az október 19-én megtartott elõzetes vezetõségi ülésen beszámoló hangzott el az ez évi munkáról, amikor megállapítást nyert az a tény, hogy a 90-100 sátor tulajdonosa közül 45 befizette a tagsági díjat, és hogy aránylag rendben és különösebb gond nélkül múlt el a szezon, noha van még sok és konkrét tennivaló különösen néhány kirívó csoporttal kapcsolatban, akik nem hajlandóak elfogadni az egyesület szabályait. A pénzügyi eredményrõl elmondható, hogy a mérleg pozitív, a kiadások lefödése után valamivel több, mint 50.000 dinár maradt a kasszában, amivel a jövõ idényt már biztonságosabban és könnyebben lehet kezdeni.



    Az elõzõ (65. számú) Körképben a Tarka oldalon, egy fényképpel illusztrálva arról tájékoztattuk olvasóinkat, hogy a fürdõidény végén leégett az újonnan épített kioszk a tiszai strandon. A kár 90. 000 dinár.
    Most arról kell írnunk, hogy a tûz nyomait a mai napig senki sem takarította el, mintha nem is lett volna gazdája a leégett létesítménynek. Hát csak ennyiben tartjuk tiszteletben az íratlan szabályokat, mégha ilyen véget is ér valami? Pedig valaki valakinek kiadta az építkezési engedélyt, egyúttal az azzal járó jogokat és kötelezettségeket is. Ám, hogy ki hogyan tartja tiszteletben ezeket a kötelezettségeket, az már más kérdés. Azonban bizonyos, hogy a látvány a strand csúfsága, szégyene is egyben, ami rossz képet fest a tulajdonosról, annál is inkább mert ebben az évben az ADICA üdültetési közvállalat a helyi közösségekkel egyetemben sokat tett a strand használhatóságáért és tisztaságáért.


    Rendkívül szép eseménynek volt helyszíne a minap az adai nyugdíjass-otthon. Itt ünnepelte ugyanis hozzátartozóik, barátaik és nyugdíjas társaik körében Bikicki Mária az Adai Nyugdíjas-egyesület elnöknõje és férje, Bikicki István az ötvenedik házassági évfordulójukat. Aranylakodalmukhoz szívbõl gratulálunk, és további egészséges, boldog és tevékeny éveket kívánunk nekik!

WERKA

novembar 2004.

Naslovna strana
Konstituisali smo lokalnu samoupravu
Iskoristiti svaku mogućnost
Sa sednice Saveta Prve mesne zajednice
Privatizacija i njeni efekti
Zašto da koristimo prirodni zemni gas?
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA