Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. november

Cmoldal
Megemlkeztnk halottainkrl
Megrizni a lap sznvonalt
Szakrti tancs a polgrmester mellett
Az Els Helyi Kzssg tancsnak lsrl
Jt mutat a mrleg
Ahol tudunk, segtnk
Trdni az idsekkel
Visszatrt a mosoly s a boldogsg a moholi Katona csaldba
Kt szakts kztt
Gondolatok a parkban
Mohol nagykzsg
A kzrdek informcik szabad ramlsa
Minden knyvcsomagot szvesen fogadnak
Szerny lehetsgek
Mirt ppen a fldgz?
LIII. Zld levl
Grhe s kukoricaml
Ptolhatatlan tmogats
Nyelvi figyel
Legyl polgr!
Fiatalok rjk
Nyugdjas sarok
Rendrsgi hrek
Hrek
Sport
Kzsgnk amatr festi
Tarka oldal
Impresszum

Hrek

szakabbra szik az ajndkhd

    Az j kzsgvezets tevkenysgrl szl beszmol slgerhre mindenkppen annak kzzttele volt, hogy kedden (okt. 26-n) becsn trgyalt egymssal ore Predin, becsei, Aca uriin trkbecsei, rmnyi Ferenc adai s Predrag Miji cskai kzsgi elnk egy kzsgkzi regionlis egyttmkdsi kapcsolatlnc ltrehozsrl. Trgyaltak a Nmetorszgbl, Vilshofenbl kapott ajndkhd sorsrl is. Kiderlt, hogy ezt becse s Trkbecse hajland tengedni a msik kt szomszdos kzsgnek, Adnak s Csknak, mivel a rgis kapcsolatok s thlzat tovbbfejlesztse szempontjbl ott valsznleg nagyobb szksg lesz r. Az elvbeni megllapods mr megvan. Az pedig egy sokoldal felmrs eredmnye lesz, hogy a hidat voltakppen Mohol s Beodra, illetve Ada s Pad kztt emelik-e fel. Az becsei s a trkbecsei kzsg a hd Nmetorszgbl becsre val szlltsa valamennyi kltsgnek megtrtse mellett ksz tengedni a hdelemeket.

(Magyar Sz)

SZENTMISE A TEMETBEN

    November elsejn, mindenszentek napjn az adai temetben, tbb szz hv eltt Tth Jzsef kpln dr. Stanti Marinko kpln kzremkdsvel szabadtri szentmist mutatott be az sszes szentek s az sszes adai elhunyt hiv emlkre. A november elsejei adai, temeti szentmisk eredete mg a mlt szzadra nylik vissza.

Kirly Jnos

Trkfalu
MEGALAKULT AZ J TANCS

    Mint mr az elz szmunkban hrl adtuk, egyidben a helyhatsgi vlasztsokkal, megvlasztottk a Trkfalvi Helyi kzssg tancsnak 15 tagjt. Idkzben megalakult a Helyi kzssg j tancsa, megvlasztottk a tancs elnkt BERZE TIBOR szemlyben, az alelnkket BENDER FERENCET - Vlgypartrl s PAPP FERENCET Valkai sorrl. A Helyi kzssg titkri teendk vgzsre MOLNR JZSEFET (Vlgypart) nevezte ki a tancs.


A vlgyparti HK plete

FELHVS!

    rtestjk a tisztelt polgrokat, akiknek hozztartozi a trkfalu-vlgyparti temetben vannak eltemetve, hogy a srok jravltsa 25 venknt szksges a Trkfalvi Helyi Kzssg tancsnak hatrozata rtelmben.
    Ha ezt a hozztartozk nem teszik meg 1 ves hatridn bell, a lejrt srhelyek jrartkestse trtnik meg. Ezzel a rgi tulajdonos elveszti minden jogt a kivltott srhelyek felett.
    Krjk az rintett polgrokat, hogy 2005. janur 1.-tl rdekldjenek a Trkfalvi Helyi Kzssg irodjban vagy a 024/866-040-es telefonszmon.

A Trkfalvi Helyi Kzssg tancsa

MAGNOSOK TALLKOZI

    A hzastrs nlkl, egyedl l emberek trstalansgbl fakad, csggeszt rzsek feloldsra, puszta trsalgs vagy vlemnycsere cljbl, az adai Bzamezk Ht Virga Negylet 2004. november 29-tl (htftl) kezdve minden hnap utols htfjn, 16 rai kezdettel a II. Helyi Kzssg bartsgos termben megszervezi a Magnosok (nk, frfiak) tallkozjt.
    Az els sszejvetelre teht november 29-n, 16 rakor kerl sor, s az ekkori, valamint a tovbbi beszlgetsek sorn alakul majd ki a tallkozk tartalma, msora s felptse.

K. J.

Lbjegyzetben a mezgazdasgrl

    Az oktberi napok a szret szp pillanatait idzik elnk. A nagy, szi betakartsi idszak a msodik alkalom a gabonaflk aratst kveten, amely gyors szmvetsre kszteti a gazdkat, gy, mint egy gondos hziasszonyt a fizetsnapi bevtel. Ilyenkor a mr felszedett zldsgnek, illetve a leszedett gymlcsnek eddig csak flve saccolt mennyisge mr pontosan mrhetv vlik, s a minsgt is meg lehet tlni. A 2004. vi gazdlkodsnak immr kzzelfoghatan jobb a termse, mint a 2003-as gynge, aszlyos vnek. Ktsgtelen, hogy nem lehetnk kishitek, bznunk kell magunkban. A mezgazdasgnak van jvje, az nem csak egy gazata itt a rnasgban a gazdasgnak, hanem letforma, amely felett nem jrt el az id. Ennek fenntartshoz s fejlesztshez a gazdk ignylik a hathats segtsget, az erklcsi tmogatst. gymond az nbizalomhoz is segtsg kell.

Ildi

Jvre taln mr knnyebb lesz

    Sikeresnek mondhat eredmnnyel zrta a 2004-es idnyt az adai Tisza Stortboroz-egyeslet. Az oktber 19-n megtartott elzetes vezetsgi lsen beszmol hangzott el az ez vi munkrl, amikor megllaptst nyert az a tny, hogy a 90-100 stor tulajdonosa kzl 45 befizette a tagsgi djat, s hogy arnylag rendben s klnsebb gond nlkl mlt el a szezon, noha van mg sok s konkrt tennival klnsen nhny kirv csoporttal kapcsolatban, akik nem hajlandak elfogadni az egyeslet szablyait. A pnzgyi eredmnyrl elmondhat, hogy a mrleg pozitv, a kiadsok lefdse utn valamivel tbb, mint 50.000 dinr maradt a kasszban, amivel a jv idnyt mr biztonsgosabban s knnyebben lehet kezdeni.    Az elz (65. szm) Krkpben a Tarka oldalon, egy fnykppel illusztrlva arrl tjkoztattuk olvasinkat, hogy a frdidny vgn legett az jonnan ptett kioszk a tiszai strandon. A kr 90. 000 dinr.
    Most arrl kell rnunk, hogy a tz nyomait a mai napig senki sem takartotta el, mintha nem is lett volna gazdja a legett ltestmnynek. Ht csak ennyiben tartjuk tiszteletben az ratlan szablyokat, mgha ilyen vget is r valami? Pedig valaki valakinek kiadta az ptkezsi engedlyt, egyttal az azzal jr jogokat s ktelezettsgeket is. m, hogy ki hogyan tartja tiszteletben ezeket a ktelezettsgeket, az mr ms krds. Azonban bizonyos, hogy a ltvny a strand csfsga, szgyene is egyben, ami rossz kpet fest a tulajdonosrl, annl is inkbb mert ebben az vben az ADICA dltetsi kzvllalat a helyi kzssgekkel egyetemben sokat tett a strand hasznlhatsgrt s tisztasgrt.


    Rendkvl szp esemnynek volt helyszne a minap az adai nyugdjass-otthon. Itt nnepelte ugyanis hozztartozik, bartaik s nyugdjas trsaik krben Bikicki Mria az Adai Nyugdjas-egyeslet elnknje s frje, Bikicki Istvn az tvenedik hzassgi vforduljukat. Aranylakodalmukhoz szvbl gratullunk, s tovbbi egszsges, boldog s tevkeny veket kvnunk nekik!

WERKA

novembar 2004.

Naslovna strana
Konstituisali smo lokalnu samoupravu
Iskoristiti svaku mogućnost
Sa sednice Saveta Prve mesne zajednice
Privatizacija i njeni efekti
Zašto da koristimo prirodni zemni gas?
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA