Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. november

Cmoldal
Megemlkeztnk halottainkrl
Megrizni a lap sznvonalt
Szakrti tancs a polgrmester mellett
Az Els Helyi Kzssg tancsnak lsrl
Jt mutat a mrleg
Ahol tudunk, segtnk
Trdni az idsekkel
Visszatrt a mosoly s a boldogsg a moholi Katona csaldba
Kt szakts kztt
Gondolatok a parkban
Mohol nagykzsg
A kzrdek informcik szabad ramlsa
Minden knyvcsomagot szvesen fogadnak
Szerny lehetsgek
Mirt ppen a fldgz?
LIII. Zld levl
Grhe s kukoricaml
Ptolhatatlan tmogats
Nyelvi figyel
Legyl polgr!
Fiatalok rjk
Nyugdjas sarok
Rendrsgi hrek
Hrek
Sport
Kzsgnk amatr festi
Tarka oldal
Impresszum

KT SZAKTS KZTT

    Nincs kln kimutats arrl, hogy Adn hny liter plinkt fznek ki az emberek vente, de bizton llthatjuk, hogy j nhnyszz hektliterrl lehet sz. Ezt, a npellensgnek is titullt, de annl kzkedveltebb itkt nagyon sokan szvesen fogyasztjuk, klnsen, ha tudjuk, hogy nincs hzastva, ha termszetes s kivl nyersanyagbl kszlt. Mondjuk is sokszor, nincs prja a j hzi plinknak! Kis mennyisgben, egy-egy kupicval nem is rthat, ellenkezleg, jkedvre dert, feloldja a gtlsokat, azt mondjk orvossgknt is j, de mrtktelenl s rendszeresen fogyasztva, bizony, komoly krosodsokat okozhat az egszsgnek.
    Adn nagy hagyomnya van a plinkafzsnek, ezt mindannyian tapasztalhatjuk. Hogy ki s mikor lltotta fel elszr a kaznokat, errl nem sokat tudok, de gyermekkori emlkeimre hagyatkozva, szinte kpszeren visszatrnek azok az emlkek, amelyek a plinkafzshez kapcsoldnak, velk egytt maguk a kaznosok emlkkpe is megjelenik. Rgen nnepnapnak szmtott a plinkafzs, de ha nem is annak, rendkvlinek mindenkpen, mert akkor minden ms munkt a plinkafzs al rendeltek. Ami kzs a mlt s a jelen kztt, az az, hogy maga a fzs mdja lnyegben semmit sem vltozott, csupn tbb mestersgbeli fogst korszerstettek. Ilyen a kevers, a hts, de ugyangy ktszer fzzk, hogy megkapjuk azt a j hzi plinkt, amit mi errefel mr gy megszoktunk.

    Ma tbben is foglalkoznak hivatsszeren plinkafzssel. Kzlk egy arnylag fiatal mestert, POZSGAI FERENCET ltogattuk meg, akinek letclja volt, hogy valamikor is feliratkozzon azok kz, akiket gy neveznk: kaznosok.
    Hogyan s mikor indult a plinkafzs?
    - Mr rgta vgyaim kztt szerepelt, hogy plinkafz legyek de hogy mirt, azt nem tudnm megmondani. Nem gyerekkori lom beteljeslsrl van sz, n is, mint a tbbi akkori gyerek, annyi idt tltttem a kaznhzban, amennyit szksges volt. J hsz vvel ezeltt azonban ersen elhatroztam, hogy plinkafzt lltok be, gy a mai hzam is annak megfelelen plt fel. m sokat kellett vrnom, sok idnek kellett eltelnie, mire megvehettem az els kaznokat, bepthettem, s elkpzelsem szerint dolgozhattam is. Mindez 1999-ben sikerlt, gy ht azta zm ezt a mestersget. Mr a legelejn kt kaznnal indultam, mert fontosnak tartom, hogy kln kaznban fjn a cefre, s kln az n. vodka, mert gy sokkal jobb minsg plinkt kapunk.
    Ha mr itt tartunk, ruld el, mi a titka a j plinknak, mibl s hogyan kszl?
    - Meggyzdsem, hogy itt is rvnyes az a szably, hogy csak j nyersanyagbl lehet j vgtermket ellltani. A mi esetnkben ezt azt jelenti, hogy csakis j, egszsges, rett gymlcsbl lehet j plinkt kszteni. Ez a legfontosabb szempont, persze a cefre kezelse is sokat szmt. Vlemnyem szerint, ha nincs meg a gymlcs megfelel cukortartalma, 100 liter cefrben 2-3 kg. cukorral ptolni lehet, mert ez a mennyisg csupn elsegti s meggyorstja az erjedst, de semmikppen sem lehet rfogni, hogy cukros plinka. Nagyon fontos mg a cefre llapota is. Amikor teljesen kiforrt, azonnal ki kell fzni, mert ekkor a legoptimlisabba plinka mennyisge s minsge is. A fzst nem lehet halasztgatni, gy nekem is gy kell beosztanom a munkt, hogy mindenkinek s mindennek eleget tegyek. A j plinka titka mg a kell felszerels, a tisztasg, a kaznok szakszer zemeltetse (tzels, kevers, hts stb.), no meg tudni kell, mikor szaktsuk meg. Igyekszem mindent figyelemmel ksrni, hogy kell idben a legjobb minsget s a legnagyobb mennyisget kapjuk.
    Honnan mindehhez a tuds?
    - Egy plinkafznek tudnia kell nhny mestersgbeli fogst. Sok szakknyvet elolvastam, beszlgettem idsebb emberekkel, a munkra mindig nagyon odafigyeltem, igyekeztem minl tbbet megtanulni. rdekldtem ms kollgknl is, de gy rzem, senki sem adta t tudst s tapasztalatt teljes egszben gy aztn legtbbet a gyakorlatra, a tapasztalatra hagyatkoztam, igyekeztem tkzben mindent megjegyezni s nem hibzni. Mivel a plinkafzshez nem kell szakvizsga, llthatom, hogy teljes mrtkben igaznak tnik a monds: A gyakorlat teszi a mestert.


A plinka minsgt ellenrizni kell

    Hogyan telik el egy nap a szezonban?
    - Tudni kell, hogy n is, de a tbbi plinkafz is egy kivtelvel helyhez ktttek vagyunk, ami azt jelenti, hogy beptett kaznokkal dolgozunk, gy az gyfeleim ha nevezhetem gy ket, ide hozzk az elksztett cefrt kifzni. Nlam nap mint nap sokan megfordulnak. A munkm fleg a fzs beosztsa, a munka megszervezse, a kaznok feltltstl kezdve az utols csepp plinka lefolysig. Figyelem, milyen erssgrl indul a vodka, mikor kell abbahagyni a tzelst, azaz elvgezni a megszaktst, de ugyangy figyelem a msodik fzst is, amikor mr a tiszta plinkt kapjuk. A munkt ltalban reggel hat rakor kezdem, addigra elksztem a kaznokat, rendet teszek, s gy jfl tjban fejezzk be a munkt. Mindig csak annyit fogadok fzsre, amennyi ebbe az idbe belefr, mert gy tartom, hogy a msnapi munkra pihentnek kell lenni.
    Milyen felszerelssel, kaznokkal dolgozol?
    - Kezdetben csak kt kaznom volt, de azon igyekeztem, hogy bvtsem a kapacitst s tkletestsem a munkafolyamatot. Ma van egy 400 literes kaznom, ami a legnagyobb, s egy 50 literes, a tbbi a kett kztt. Mindent gy prbltam kialaktani, hogy a legjobban megfeleljen minden kvetelmnynek: a munka temnek, a tisztasgnak, a pontossgnak. Akik nlam fzik a plinkt, ami nha bizony j pr ra hosszat tart, rdit hallgathatnak, TV-t nzhetnek, gy kellemesebben tlthetik el az idt. Ezek utn nekem nincs klnsebb gondom az emberekkel, de gy rzem, nekik se velem, mert gy viszonyulok hozzjuk, hogy mindkettnknek j legyen. Aki hozzm egyszer eljn, az ltalban visszatr, gy azt mondhatom, hogy nagyszm lland kuncsaftom van, s szmuk vrl vre nvekszik.
    Mibl fzik leginkbb a plinkt?
    - Mondhatom, hogy manapsg a gymlcsplinka dominl. Valamikor 50-60 vvel ezeltt mg rengeteg eperplinka ftt ki, de ma mr csak elvtve akad valdi eper. Az idn pldul mindssze 20 hordnyit (4000 litert) fztem, ami valban nem jelent nagy mennyisget, inkbb klnlegessgnek szmt. Klnben minden gymlcsplinka j, de n szemly szerint a birset teszem az els helyre, taln a klns zamata miatt. No de mindenkinek megvan a maga zlse s megtlse. A lnyeg az, hogy a plinka kell erssg legyen, ami grdban kifejezve 19-21 kztt mozog, attl fggen milyen gymlcsbl kszlt. Ez az rtk 48-52%-os alkoholtartalomnak felel meg.
    Hny kaznnal fztl ki legtbbet egy szezonban?
    - Ha kaznokban szmolnnk, nem kapnnk tiszta s pontos kpet, hisz ahogyan mondtam, van, klnfle mret kaznjaim vannak. Inkbb a litert veszem alapul, ami azt jelenti, hogy a fszezonban naponta 3000 liter cefrt fzk ki. Sok munka ez, de az emberek mr megszoktk, hogy segtenek nekem is, de egymsnak is, klnsen a kaznok megtltsekor. A legjobb v eddig a 2003-as volt, j volt a gymlcs, ezrt a plinka mennyisge is jval tbb volt, mint ms vekben. Nem akarok nagykp lenni, de minden bizonnyal n magam annyit kifzk, mint a tbbi kaznos egyttvve.
    Mit vrsz a jvtl?
    - Elszr inkbb a mltba nznk vissza. Valamikor a Potisjban dolgoztam, de mindannyian tudjuk milyen ott a helyzet. Nekem is ott kellett hagynom, gy most ezt az idnyjelleg munkt vgzem, ebbl kell meglnem. Nem panaszkodom, megkeresem azt, ami az lethez biztonsgot nyjt, de napi 16-18 ra munkval. Nem szeretnm abbahagyni, hacsak valami baj nem trtnik velem. gy rzem, a kisebbik fiamra, no meg a felesgemre szmthatok. Idegen kzbe sem szeretnm adni azt, amit eddig felptettem, gy ht csinlom, ameddig brom mert a munka mellett a j plinkt is szeretem, s ezt fontosnak tartom ebben a szakmban.

Vastag Jnos

novembar 2004.

Naslovna strana
Konstituisali smo lokalnu samoupravu
Iskoristiti svaku mogućnost
Sa sednice Saveta Prve mesne zajednice
Privatizacija i njeni efekti
Zašto da koristimo prirodni zemni gas?
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA