Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. november

Címoldal
Megemlékeztünk halottainkról
Megõrizni a lap színvonalát
Szakértõi tanács a polgármester mellett
Az Elsõ Helyi Közösség tanácsának ülésérõl
Jót mutat a mérleg
Ahol tudunk, segítünk
Törõdni az idõsekkel
Visszatért a mosoly és a boldogság a moholi Katona családba
Két szakítás között
Gondolatok a parkban
Mohol nagyközség
A közérdekû információk szabad áramlása
Minden könyvcsomagot szívesen fogadnak
Szerény lehetõségek
Miért éppen a földgáz?
LIII. Zöld levél
Görhe és kukoricamálé
Pótolhatatlan támogatás
Nyelvi figyelõ
Legyél polgár!
Fiatalok írják
Nyugdíjas sarok
Rendõrségi hírek
Hírek
Sport
Községünk amatõr festõi
Tarka oldal
Impresszum

Szerény lehetõségek
Az adai Szarvas Gábor Könyvtár év végi rendezvényeirõl és mindennapi gondjairól

    Barna Kolozsi Valéria könyvtárigazgató szerint az intézmény szeptemberben és októberben több jelentõs rendezvényt szervezett. Ilyen volt gyermekhét, az Európai napok és a Szarvas Gábor Nyelvmûvelõ Napok rendezvénysorozat. Az év végéig viszont már csak két rendezvény zajlik a könyvtár védnöksége alatt: a községi amatõr egyesületek zenés-táncos Decemberi mulatság elnevezésû évzáró mûsora, valamint a december 24-én nyíló fényképkiállítás.
    Az igazgatónõ szerint a helybeliek igénylik a kulturális rendezvényeket: a vendégtársulatok színvonalas színelõadásait sokan megtekintenék, valamint hangversenyekre és képzõmûvészeti, fotó- és más jellegû kiállításra is szívesen ellátogatnának. De ezek megszervezéséhez sok pénzre lenne szükség, az intézmény viszont szûkös anyagi keretbõl gazdálkodik, ezért erre egyelõre nincs lehetõsége. A Szarvas Gábor Könyvtár szerény - 800 000 dinár - önkormányzati támogatásból tartja fenn magát, melynek egy részét a községi amatõr egyesületnek utalja át. A maradékból igyekszik a könyvtár állományát fejleszteni, rendezvényeket, színházi elõadásokat, koncerteket és kiállításokat szervezni, valamint fizeti az intézmény dolgozóinak bérét. Az igazgatónõ szerint ezt a pénzt csak a hazai és külföldi színtársulatok községi vendégszereplésére el lehetne költeni, és akkor hol van még a többi. Megemlítette, hogy a Szerb Nemzeti Könyvtár kimutatása szerint a községi könyvtárnak legalább évi 800 000 dinárt kellene költeni könyvek, napi lapok és folyóiratok vásárlására.
    Az intézmény könyvállományáról szólva elmondta, hogy a Szerb Nemzeti Könyvtárból rendszeresen kapnak könyveket, de ezek szerb nyelvû kiadványok. Az elmúlt két évben a tartománytól is támogatta az adai könyvtárat elõször pénzzel, melybõl magyar nyelvû könyveket is vásárolhattak. Az idei tartományi támogatás viszont már könyvcsomag formájában érkezett meg, és kizárólag szerb nyelvû könyveket tartalmazott. A könyvtár magyar nyelvû könyvállományának utánpótlását a Kapocs Könyvtári Csoport szerény könyvcsomagja, valamint az intézmény által kis példányszámban vásárolt iskolai házi olvasmányok jelentik. Barna Kolozsi Valéria szerint a magyarországi könyvbeszerzésekre nincs pénz, így viszont a könyvtár teljesen elveszíti olvasótáborát.

Csin.

 

novembar 2004.

Naslovna strana
Konstituisali smo lokalnu samoupravu
Iskoristiti svaku mogućnost
Sa sednice Saveta Prve mesne zajednice
Privatizacija i njeni efekti
Zašto da koristimo prirodni zemni gas?
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA