Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

 
2004. november

Cmoldal
Megemlkeztnk halottainkrl
Megrizni a lap sznvonalt
Szakrti tancs a polgrmester mellett
Az Els Helyi Kzssg tancsnak lsrl
Jt mutat a mrleg
Ahol tudunk, segtnk
Trdni az idsekkel
Visszatrt a mosoly s a boldogsg a moholi Katona csaldba
Kt szakts kztt
Gondolatok a parkban
Mohol nagykzsg
A kzrdek informcik szabad ramlsa
Minden knyvcsomagot szvesen fogadnak
Szerny lehetsgek
Mirt ppen a fldgz?
LIII. Zld levl
Grhe s kukoricaml
Ptolhatatlan tmogats
Nyelvi figyel
Legyl polgr!
Fiatalok rjk
Nyugdjas sarok
Rendrsgi hrek
Hrek
Sport
Kzsgnk amatr festi
Tarka oldal
Impresszum

Szerny lehetsgek
Az adai Szarvas Gbor Knyvtr v vgi rendezvnyeirl s mindennapi gondjairl

    Barna Kolozsi Valria knyvtrigazgat szerint az intzmny szeptemberben s oktberben tbb jelents rendezvnyt szervezett. Ilyen volt gyermekht, az Eurpai napok s a Szarvas Gbor Nyelvmvel Napok rendezvnysorozat. Az v vgig viszont mr csak kt rendezvny zajlik a knyvtr vdnksge alatt: a kzsgi amatr egyesletek zens-tncos Decemberi mulatsg elnevezs vzr msora, valamint a december 24-n nyl fnykpkillts.
    Az igazgatn szerint a helybeliek ignylik a kulturlis rendezvnyeket: a vendgtrsulatok sznvonalas szneladsait sokan megtekintenk, valamint hangversenyekre s kpzmvszeti, fot- s ms jelleg killtsra is szvesen elltogatnnak. De ezek megszervezshez sok pnzre lenne szksg, az intzmny viszont szks anyagi keretbl gazdlkodik, ezrt erre egyelre nincs lehetsge. A Szarvas Gbor Knyvtr szerny - 800 000 dinr - nkormnyzati tmogatsbl tartja fenn magt, melynek egy rszt a kzsgi amatr egyesletnek utalja t. A maradkbl igyekszik a knyvtr llomnyt fejleszteni, rendezvnyeket, sznhzi eladsokat, koncerteket s killtsokat szervezni, valamint fizeti az intzmny dolgozinak brt. Az igazgatn szerint ezt a pnzt csak a hazai s klfldi szntrsulatok kzsgi vendgszereplsre el lehetne klteni, s akkor hol van mg a tbbi. Megemltette, hogy a Szerb Nemzeti Knyvtr kimutatsa szerint a kzsgi knyvtrnak legalbb vi 800 000 dinrt kellene klteni knyvek, napi lapok s folyiratok vsrlsra.
    Az intzmny knyvllomnyrl szlva elmondta, hogy a Szerb Nemzeti Knyvtrbl rendszeresen kapnak knyveket, de ezek szerb nyelv kiadvnyok. Az elmlt kt vben a tartomnytl is tmogatta az adai knyvtrat elszr pnzzel, melybl magyar nyelv knyveket is vsrolhattak. Az idei tartomnyi tmogats viszont mr knyvcsomag formjban rkezett meg, s kizrlag szerb nyelv knyveket tartalmazott. A knyvtr magyar nyelv knyvllomnynak utnptlst a Kapocs Knyvtri Csoport szerny knyvcsomagja, valamint az intzmny ltal kis pldnyszmban vsrolt iskolai hzi olvasmnyok jelentik. Barna Kolozsi Valria szerint a magyarorszgi knyvbeszerzsekre nincs pnz, gy viszont a knyvtr teljesen elveszti olvastbort.

Csin.

 

novembar 2004.

Naslovna strana
Konstituisali smo lokalnu samoupravu
Iskoristiti svaku mogućnost
Sa sednice Saveta Prve mesne zajednice
Privatizacija i njeni efekti
Zašto da koristimo prirodni zemni gas?
Mladi pišu
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA