Legújabb szåm - Najnoviji brojSzerkesztþsÊg - UredniťtvoAnyakÜnyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2004. április

Címoldal
XLVI.Zöld levél
Pályázatok

KAKVU VODU PIJEMO

    Zadnjih meseci javnost u Vojvodini je uznemirena čestim informacijama o zagađenosti vode za piće u bližoj i široj okolini. To je bio razlog da od nadležnih, JKP "Standard", tražimo informaciju o načinu kontrole pitke vode u našoj opštini i saznali smo sledeće:
    Voda iz gradskog vodovoda se dva puta mesečno kontroliše. Uzorci vode se uzimaju na izvorištu (bunar) i kod nekoliko krajnjih potrošača (škola, obdanište). Hemijsku ispravnost vode kontroliše Zavod za zaštitu zdravlja Subotica, dok bakteriološki sastav vode kontroliše Bolnica u Senti. Rezultati se dostavljaju Republičkoj inspekciji koja u zavisnosti od rezultata preduzima odgovarajuće mere.
    Postojećom kontrolom, obezbeđuje se voda za piće koja za sada ne ugrožava zdravlje stanovništva koje koristi vodu iz gradskog vodovoda. Za sada je oko 5.800 ili 2/3 domaćinstava priključeno na gradski vodovod. Preostala domaćinstva (oko 1/3 ili 1.900-2000) koristi vodu iz mikrovodovoda, pa u ovom slučaju primena mera za obezbeđenje zdrave vode prepuštena na pojedince.
    Obnavljanje mikrovodovodnih mreža je sve neodložnije. Mi možemo dobiti zdravu vodu na izvorištu, ali moramo obezbediti i ispravnu i nezagađenu instalaciju do slavine u našim domovima. Neki mikrovodovodi su postavljeni pre 50 godina. Verovatno da su dosta oštećeni ili korodirani. Često ne dobijamo potrebni pritisak vode, zbog neprilagođenosti profila cevi prema izvorištu gradskog vodovoda.
    Kapaciteti gradskog vodovoda, sve manje će zadovoljavati naše optimalne potrebe. Bušenje novog bunara je planirano za 2003. godinu. To je odloženo za 2004. god. zbog nerešenog imovinsko-pravnog statusa parcele na kojoj će se bušiti bunar.
    Obnavljanje zastarele i tehnički dotrajale vodovodne mreže, kao i obezbeđivanje dovoljne količine zdrave vode, moramo početi rešavati sami ili uz pomoć šire zajednice. Da li će se sredstva obezbediti putem samodoprinosa, komunalnog doprinosa, pomoći od šire zajednice, donacije ili drugih finansijskih izvora, to treba što pre sagledati. Za to je odgovorna pre svega lokalna samouprava. To pitanje se mora aktualizirati.

Dimitrije Aksin

april 2004.

Naslovna strana
Kakvu vodu pijemo
Bolna tranzicija - surova stvarnost
Vesti iz policije
Mladi pišu
Slikari naše opštine
Konkursi
Impresum
ďťż

Design by VA