Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2004. április

Címoldal
XLVI.Zöld levél
Pályázatok

Érdekességek az almáról

    Ha bárkit megkérünk, hogy mondjon egy gyümölcsöt, a legtöbb ember bizonyára rávágná: alma. Sok almát eszünk, és joggal vagyunk büszkék a hazánkban termő fajtákra. Többre becsülöm a legkorcsabb nyári-téli almát, mint a kiglancolt "darabra" árult drága behozatalit.
    Az almának számos szimbolikus jelentése van, így Éva megkísértésétől a Paradicsomban a középkori királyok országalmájáig, korunkban az egészséges fogak reklámozásáig. Sok érdekesség fűződik az almához: a görög mitológiában Héra aranyalmafája, Tell Vilmos almája, amelyet a szigorú parancs szerint a kisfia fejéről kellett lelőnie. A mesevilág is tele van "almás" történetekkel, mint pl. a Hófehérke és a hét törpe. Egy mese szerint pedig Newton agyában egy fejére pottyant alma ugrasztotta ki a gravitációs törvényt. Egy angol közmondás szerint: "Napi három alma távol tartja az orvost."
    A legfontosabb azonban az, hogy az almában nagyon sok értékes vitamin és más, az ember számára fontos tápanyag található. Az almában kevés a szénhidrát, viszont sok vizet, bőséges mennyiségű vitamint és nyomelemeket tartalmaz. Ahogy fejlődik az alma a fán, úgy gyarapodik benne a C-vitamin.
    Az almafa az egész világon a legjobban elterjedt gyümölcsfa. Gyümölcséből nagyon sokféle étel és ital készíthető, vagy éppen étkezések között nyersen is elropogtatható. A "Növényi gyógyszerek" c. könyv szerint az alma gyógyhatásai a következők: csökkenti a vérnyomást, a vér koleszterin- és a vérzsírok szintjét, javítja az immunrendszert, a szívműködést és a vérkeringést, stabilizálja a vércukorszintet, erősíti az ereket, tisztítja a beleket, erősíti a fogínyt.
    A nálunk kapható fajták közül a leggyakoribb a Janatán, a Jonagold, az Idared, a Starking, a Mutsu stb. Amire nagyon oda kell figyelni, hogy az almafákat egész növekedési és termési idejük alatt túlzottan sok növényvédő szerrel permetezik, kezelik. Ezért nagyon meg kell becsülni a kevésbé szép almát, amely kertünkben, biológiai módszerekkel, kevés permetezéssel termett. Ezek mentesek a káros anyagoktól, és a tápanyagokban dús héjukat is nyugodtan megehetjük.

Sterbik Ildikó

april 2004.

Naslovna strana
Kakvu vodu pijemo
Bolna tranzicija - surova stvarnost
Vesti iz policije
Mladi pišu
Slikari naše opštine
Konkursi
Impresum


Design by VA