Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. november

Címoldal
Talán
Megemlékezés és koszorúzás Moholon
Ági Csiga, akire büszkék vagyunk
Mély nyomot hagytak a lelkünkben
Aszfaltozás és útszélesítés
Újabb száztíz kérelemátadó
Beiskolázási csomag, interaktív tábla, könyvcsomag
Vízellátás a településeken
Falfestmények az óvodásoknak
Töknap tökvicsorikkal
Tanulni sosem késő!
Nagykanizsai diákok Adán
Egy nap Budapesten
Gloria Victis
Irodalmi estek a Boxban
Közös sétával a mellrák ellen
A diabétesz világnapja
Jó ételt, jó áron!
A hímzett papucstól a gyógypapucsig
Önkormányzati hírek
Hasznos tikkasztó élmények
Zöldséges érdekképviselet
A pusztító filoxéra
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A nyelv hagyatékáról
A Sajó-verseny eredményei
Sakk
Dinamikus jóga órák Adán
Tökéletes tökételes nap a Tájházban
Impresszum

Vesti iz lokalne samouprave

Opštinska podrška za novorođenu decu

    Predsednik opštine, Zoltan Bilicki, zamenik predsednika Zoran Dragin i predsednik SO Atila Buču su u svečanoj sali SO povodom podele opštinske podrške za novorođenu decu primili najmlađe stanovnike naše opštine i njihove roditelje. Vaučere za jednokratnu novčanu pomoć su ovom prilikom preuzeli članovi 80 porodica. Lokalna samouprava opštine Ada podržava prihvatanje dece i sa ovom podrškom želi pružiti pomoć roditeljima. U budžetu opštine za 2017. godinu je na ovu namenu izdvojeno 4 miliona dinara. Podrška za prvo dete iznosi 30.000,00 dinara, za drugo 40.000,00 dinara, za treće i četvrto 50.000,00 dinara. Zoltan Bilicki je pozdravio prisutne, i poželeo je dobro zdravlje deci i roditeljima.


Počinje program kućne nege

    Završena je javna nabavka, koju je Lokalna samouprava opštine Ada raspisala za pomoć starijim i socijalno ugroženim osobama. U smislu programa, u naseljima naše opštine uspostavlja se obezbeđenje usluge kućne nege i klubova dnevnog boravka starih osoba. Javnu nabavku je osvojio Dom za stare iz Mola. Lokalna samouprava će za program u trajanju od 5 meseci izdvojiti 4,5 miliona dinara.


Potpisivanje ugovora o renoviranju Doma za stare

    Lokalna samouprava opštine Ada je uspešno kandidovala predlog projekta Doma za stare i penzionere u Molu kod Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije i dobila 9,3 miliona dinara za renoviranje Doma zastare u Molu. Radovi obuhvataju sređivanje plafona u stambenom objektu, kao i renoviranje trpezarije u kuhinjskom bloku. Ugovor u vezi ovog projekta su potpisali pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, predsednik opštine Zoltan Bilicki i direktorica institucije Danijela Šević.


Podela školskih torbi za prvake

    Nakon što je u pokrajinskoj vladi lokalnim odbornicima podeljen vaučer za 3000 školskih torbi, stigla je i donacija iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje. Torbe su podeljene đacima prvacima. Sekretarijat je obezbedio 81 školskih torbi, a da bi svaki prvak iz naše opštine mogao dobiti torbu, donaciju je dopunio „Belmil Team” doo iz Ade. Torbe su dobile one škole iz pokrajine u kojima se nastava odvija i na manjinskom jeziku, kao i manje razvijene opštine.


Počela je izgradnja trećeg kružnog toka

    Počela je izrgradnja petokrakog kružnog toka u Molu, na raskrsnici ulice Ivana Milutinovića i Ađanskog puta, tj. kod raskrsnice starog i novog puta. Izvođač radova je preduzeće „Vojput“ iz Subotice. Izgradnja kružnog toka je važna i hitna, jer spaja Industrijsku zonu sa regionalnom putnom mrežom, sa čime se postiže bezbedan saobraćaj teretnih vozila na toj destinaciji. Sa ovim se novi put između Ade i Mola može odbraniti od erozije usled prometa tereta, a takođe i ulica Moše Pijade, tj. ulica srednje škole, koja je nedavno ponovo asfaltirana. Troškove izgradnje kružnog punkta obezbeđuju Vlada RS, odnosno Javno preduzeće „Putevi Srbije“. Izgradnja javnog osvetljenja lokacije spada na teret Lokalne samouprave opštine Ada, što iznosi oko 3-3,5 miliona dinara. Predsednik opštine Zoltan Bilicki, zamenik predsednika Zoran Dragin i predsednik SO Atila Buču su obišli radove.


Sastanak sa predsednikom Nacionalnog saveta

    Našu opštinu je posetio predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal. Gosta su u sedištu opštine primili predsednik opštine Zoltan Bilicki i predsednik SO Atila Buču. Glavna tema razgovora bila je izgradnja doma za smeštaj učenika za potrebe Tehničke škole. Strane u razgovoru su predočile moguće načine izgradnje doma za učenike, radi toga da bi se potrebna dokumentacija za pokretanje procesa što pre mogla pripremiti.


Potpisivanje Ugovora o sufinansiranju projekata crkvi i verskih zajednica

    Lokalna samouprava opštine Ada u ovoj godini putem konkursa obezbeđuje 4,9 miliona dinara za sufinansiranje projekata crkvi. Ugovore u vezi istih je dana 18. oktobra 2017. godine predsednik opštine Zoltan Bilicki potpisao sa predstavnicima aplikanata. Činu svečanog potpisivanja su prisustvovali i zamenik predsednika Zoran Dragin, predsednik SO Ada Atila Buču i načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač.
    Rimokatolička crkva Svetog trojstva u Adi dobija sredstva za zamenu prozora na župnom uredu, Srpska pravoslavna crkva u Adi za popravku krovne konstrukcije i fasade hrama Vaznesenja Hristovog, Rimokatolička crkva Svetog Đorđa u Molu za krečenje fasade župnog ureda, Pravoslavna crkvena opština Mol za renoviranje električne instalacije crkve Sveti Sava, a Rimokatolička crkva Sveti Gelert na Utrinama za renoviranje tornja i trotoara.

novembar 2017.

Naslovna strana
Sećanje i polaganje venaca u Molu
Zaveštanje jezika
Virtuelni Šekspir
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Savršen dan sa bundevama u Etno kući
Impresum


Design by VA