Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. november

Címoldal
Talán
Megemlékezés és koszorúzás Moholon
Ági Csiga, akire büszkék vagyunk
Mély nyomot hagytak a lelkünkben
Aszfaltozás és útszélesítés
Újabb száztíz kérelemátadó
Beiskolázási csomag, interaktív tábla, könyvcsomag
Vízellátás a településeken
Falfestmények az óvodásoknak
Töknap tökvicsorikkal
Tanulni sosem késő!
Nagykanizsai diákok Adán
Egy nap Budapesten
Gloria Victis
Irodalmi estek a Boxban
Közös sétával a mellrák ellen
A diabétesz világnapja
Jó ételt, jó áron!
A hímzett papucstól a gyógypapucsig
Önkormányzati hírek
Hasznos tikkasztó élmények
Zöldséges érdekképviselet
A pusztító filoxéra
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
A nyelv hagyatékáról
A Sajó-verseny eredményei
Sakk
Dinamikus jóga órák Adán
Tökéletes tökételes nap a Tájházban
Impresszum

Egy nap Budapesten
Az adai Műszaki Iskola negyven diákja utazott Budapestre a Teleki László Alapítvány szervezésében

Különleges élményekben lehetett része az adai Műszaki Iskola azon negyven diákjának, aki október 22-én az Egy nap Budapesten elnevezésű program keretében életre hívott egynapos kiránduláson megismerkedhetett Magyarország fővárosának nevezetességeivel, valamint számos izgalmas programon is részt vehetett.

    Mi, az Egy nap Budapesten program résztvevői reggel öt órakor indultunk az adai buszállomásról. Mindannyian nagyon izgatottan vártuk, hogy megérkezzünk Budapestre. Útközben vicceket meséltünk, zenét hallgattunk, énekeltünk. A jó hangulathoz az is nagymértékben hozzájárult, hogy a minket kísérő tanárok valamennyiünk kedvencei voltak.

    Budapesten először a Művészetek Palotájába látogattunk el. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a 18. és a 19. században kialakult néptáncokat, a csárdást és a verbunkot ismerhettük meg, majd láthattuk a különböző tájakra jellemző öltözékeket, énekelhettünk, valamint a térképen is megnézhettük, hogy melyik vidékre milyen tánc a jellemző. Megtudtuk, hogy a Páva matiné és a Fölszállott a páva népzenei vetélkedő elsődleges célja az, hogy szélesebb körben is megismertessék a magyar néptánc és népzene gazdagságát.
    A zenés, táncos, énekes műsor után előbb ebédelni mentünk, majd a parlamentbe is ellátogattunk, és ott a szigorú beléptetést követően végigjártuk az Országház épületét. Ebben egy idegenvezető volt a segítségünkre, sok mindent megtudhattunk tőle az épület történetéről. Számomra különösen nagy élmény volt látni a Szent Koronát, amelyet katonák őriznek. Az őrök óránként váltják egymást, és egy órán át mozdulatlanul állnak a korona mellett.
    Végül a Budai Várba látogattunk el, ott csodálatos kilátás tárult elénk. Mivel később elkezdett esni az eső, ezért sajnos csak kevés időt tölthettünk a várban. Ennek ellenére ezen a helyszínen is különleges élményekkel gazdagodhattunk.
    Örülök, hogy részt vehettem ezen a kiránduláson. Örök emlék marad számomra, mert olyan helyekre juthattam el, amelyeket eddig kizárólag a televízióban vagy különféle fotókon láthattam.

Rica István II-5, Műszaki Iskola

novembar 2017.

Naslovna strana
Sećanje i polaganje venaca u Molu
Zaveštanje jezika
Virtuelni Šekspir
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Savršen dan sa bundevama u Etno kući
Impresum


Design by VA