Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. március

Címoldal
Tavaszi boldogságkeresés
A Műszaki Iskola tanulóinak munkái
A vajdasági magyarság küzdelmei nem hiábavalók
A béke, szabadság és egyetértés jegyében
A hobbija és a szenvedélye a filmezés
Látogatás Ada első újszülöttjénél
Megújult a fűtési rendszer
Koncerttel ünnepli évfordulóját a zenede
Kibontakozó tavasz
Farsangi mulatság bőgőtemetéssel
Tovább folytatni az eddigi munkát
Aki legyőzte a fiúkat
Zselyke és Tamás a legnépszerűbbek
Útmutatások a diákoknak
A marósok a bajnokok
Haza a magasban!
„Gyermekeinknek nagyszüleink örökségét!”
Tánccal ünnepelték a nőnapot
Újabb munkaakciók Moholon
A könyvtár társalapítója lett az MNT
A tervekről egyeztettek a tanácstagok
Események
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rovarölő szer hagyományos ayurvédikus gyógynövényből?
A földigiliszta (Lumbricus Terrestris)
Sakk
A Potisje nyerte az első kupát
Régmúlt idők valósága
Impresszum

A földigiliszta (Lumbricus Terrestris)
Miért olyan hasznos a földigiliszta a kertünkben?

    Világszerte lehet gilisztát találni. A közönséges földigiliszta egész Európában és Ázsiában előfordul, olyan helyeken, ahol a talaj és az éghajlat megfelelő számára. A közönséges földigiliszta hossza 30 cm körül van, a színezete vörösesbarna. Ha a földigiliszta elveszíti teste egyik végét, akkor ez a rész újranő, de soha nem lesz belőle két giliszta. A földigiliszta agya, szívei (5 pár) és légzőszervei az első néhány szegmensben vannak, ha ezek épen maradnak, akkor a giliszta tovább él és növekszik, a levágott farkából azonban nem fejlődik új élet.
    A földigiliszták korhadó szerves anyag-maradványokkal táplálkoznak. A talajban mintegy ötven földigilisztafaj él. Bizonyos fajok, mint például a közönséges földigiliszta, képesek kevéssé elkorhadt, vagy friss zöld növényi részeket is fogyasztani a föld felszínén. Más fajok a talaj mélyebb rétegeiben élnek, és egész évben aktívak, megint más fajoknak viszont nyugalmi időszakuk is van .

    Az erősebben pigmentált, rózsaszínű fajok többnyire a talaj felsőbb rétegeiben, 20-30 cm-es mélységig fordulnak elő, ott általában vízszintes járatokat ásnak. Mélyebbre csak a felső talajréteg nyári kiszáradása és az őszi lehűlése idején vándorolnak. Főleg ezek játszanak fontos szerepet a talaj fellazításában és keveredésében. Ürüléküket a talaj felszínén helyezik el, és ezzel a gilisztaürülék-humuszt képeznek, amely igen gazdag a növények számára felvehető tápanyagban, elsősorban nitrogénben és foszforban. Váladékaikkal megszilárdítják a talajban kialakított járatok falait, és tevékenységük során nagymértékben megnő a talaj levegő-, hő- és vízgazdálkodása, és ez elősegíti a talaj biológiai érését.
    A földigiliszták képesek évente testtömegük harmincszorosának megfelelő mennyiségű ürüléket lerakni a földbe. Mérések kimutatták: 74 db/m2 egyedsűrűséget alapul véve ez kb. 139 gr élőtömeget jelent, ami a hektárra átszámítva 1,35 tonna biomassza. Ennek a mennyiségnek az éves produktuma 40,5 tonna ellenálló, tápanyagban gazdag gilisztahumusz. A talajműveléssel együtt a leginkább meghatározó a földigiliszták elszaporodásában a tápanyag-visszapótlás. Sajnos azonban egyelőre csak kiskerti körülmények között oldható meg a szerves hulladékok komposztálása és a talaj termékenységének fokozására való felhasználása.

Csúzdi István

mart 2017.

Naslovna strana
Radovi učenika Tehničke Škole
Vesti iz lokalne samouprave
Sindikat ti može pomoći
Šah
Impresum


Design by VA