Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. március

Címoldal
Tavaszi boldogságkeresés
A Műszaki Iskola tanulóinak munkái
A vajdasági magyarság küzdelmei nem hiábavalók
A béke, szabadság és egyetértés jegyében
A hobbija és a szenvedélye a filmezés
Látogatás Ada első újszülöttjénél
Megújult a fűtési rendszer
Koncerttel ünnepli évfordulóját a zenede
Kibontakozó tavasz
Farsangi mulatság bőgőtemetéssel
Tovább folytatni az eddigi munkát
Aki legyőzte a fiúkat
Zselyke és Tamás a legnépszerűbbek
Útmutatások a diákoknak
A marósok a bajnokok
Haza a magasban!
„Gyermekeinknek nagyszüleink örökségét!”
Tánccal ünnepelték a nőnapot
Újabb munkaakciók Moholon
A könyvtár társalapítója lett az MNT
A tervekről egyeztettek a tanácstagok
Események
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rovarölő szer hagyományos ayurvédikus gyógynövényből?
A földigiliszta (Lumbricus Terrestris)
Sakk
A Potisje nyerte az első kupát
Régmúlt idők valósága
Impresszum

Régmúlt idők valósága

    Új, igen érdekesnek ígérkező rovatot indítunk el, ami elsősorban községünk múltjával foglalkozik. Abból a célból tesszük ezt, hogy a községünkben végbement változásokat, eseményeket, nem utolsó sorban a kimagasló egyéniségeket könnyű, áttekinthető módon ismertessük meg olvasóinkkal. Elsősorban a fiatalabb generációnak szánjuk, de az idősebbek is megtalálhatják majd benne a szórakozást, a visszaemlékezés csodáját, habár sokan közülük még emlékeznek, vagy tudatában vannak annak a régi valóságnak, amelyet ma már csak emlékezetből ismernek, vagy hiteles dokumentumok, illetve fotók őriztek meg. A rovat címe Tudta-e? lenne. Lássuk, hogyan is képzeltük el!

    Tudta-e?
    – ...hogy Adán 105 évvel ezelőtt jelent meg a labdarúgás (1912-ben), és alakult meg az első futballklub.
    – ...hogy 1912 óta községünkben 10 helyen épült futballpálya, azzal, hogy az első „pálya” a töltés melletti legelő területén volt (1912-13), ahol még akkor nem játszottak hivatalos mérkőzéseket. Így csak 9 hivatalos pályáról van írásos dokumentum.
    Az első (1.) kiépített, hivatalos pálya a mai Đuro Đaković utca kezdetén, a páros oldalon, az akkori szélmalmok mellett épült, és 1913 és 1927 között volt használatban.
    A 2. pálya a Tiszára vezető út bal oldalán, a töltés mellett épült (1929-1930).
    A 3. pálya szintén a Tiszára vezető út bal oldalán, közvetlenül a Disznóhát alatt terült el, 1929 és 1941 között használták.
    A 4. pálya a mai Đuro Đaković utca végén, a kompra vezető út jobb oldalán kapott helyet az 1937 és 1941 közötti időszakban. Ekkor ugyanis két futballklub működött Adán, külön-külön pályán.
    Az 5. focipálya az akkori Földműves iskola – ma a Halász József MK igazgatósági épülete – mellett épült ideiglenesen, és 1941 és 1945 között volt használatban.
    A 6. pálya a Macedónia városrészben, a mai IBA csiszolókorong gyárnak szemben lévő területen épült, a Krajinai utca páratlan oldalán, a bara mellett. (1945-1949).
    A 7. focipálya a mai Műszaki Iskola területén, azaz a Moša Pijade, a Kossuth Lajos és a Rade Končar utcák által behatárolt területen épült ki, majd 1949 és 1951 között volt használatban.
    A 8. pálya a mai November 29. utca déli oldalán helyezkedett el, elzárva a Moša Pijade utcát (akkor Vojvođanska, illetve Nađ Kosta utca volt a neve). Ez a mai Standard, a bölcsőde és a Termometál területének felel meg. 1951 és 1964 közötti időszakban volt használatban.
    A 9. pálya a rekreációs központ területén, a strandra vezető úttól jobbra épült 1965-ben, és a mai napig is itt helyezkedik el. A 2007-es évi munkássport-olimpiára felújították, fedett lelátót kapott, és itt zajlik minden futballrendezvény.
    – ...hogy a mai precíziós öntöde területén lévő legrégebbi épületben villanytelep működött a község áramellátása céljából. Később vágóhidat alakítottak ki, majd az ún. bicskagyár üzemelt ott, végül létrehozták a precíziós öntödét, ami később a Potisje egyik üzemrészlege lett.          

Vastag János

mart 2017.

Naslovna strana
Radovi učenika Tehničke Škole
Vesti iz lokalne samouprave
Sindikat ti može pomoći
Šah
Impresum


Design by VA