Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. március

Címoldal
Tavaszi boldogságkeresés
A Műszaki Iskola tanulóinak munkái
A vajdasági magyarság küzdelmei nem hiábavalók
A béke, szabadság és egyetértés jegyében
A hobbija és a szenvedélye a filmezés
Látogatás Ada első újszülöttjénél
Megújult a fűtési rendszer
Koncerttel ünnepli évfordulóját a zenede
Kibontakozó tavasz
Farsangi mulatság bőgőtemetéssel
Tovább folytatni az eddigi munkát
Aki legyőzte a fiúkat
Zselyke és Tamás a legnépszerűbbek
Útmutatások a diákoknak
A marósok a bajnokok
Haza a magasban!
„Gyermekeinknek nagyszüleink örökségét!”
Tánccal ünnepelték a nőnapot
Újabb munkaakciók Moholon
A könyvtár társalapítója lett az MNT
A tervekről egyeztettek a tanácstagok
Események
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rovarölő szer hagyományos ayurvédikus gyógynövényből?
A földigiliszta (Lumbricus Terrestris)
Sakk
A Potisje nyerte az első kupát
Régmúlt idők valósága
Impresszum

A béke, szabadság és egyetértés jegyében
Megemlékezés az adai római katolikus temetőben

    Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emléke előtti tisztelgés jegyében tartottak megemlékezést március 15-én, szerdán délután az adai római katolikus temetőben Ada község önkormányzata, a Szarvas Gábor Könyvtár, valamint a Bartók Béla Zeneiskola, a Cseh Károly Általános Iskola és a Műszaki Iskola szervezésében.

    A megemlékezés kezdetén a Himnusz dallamainak felcsendülése után Kocsis Zsanett, a Cseh Károly Általános Iskola diákja szavalatát hallgathatták meg az egybegyűltek, majd Apró Boglárka, a Bartók Béla Zeneiskola diákja és tanára, Renkó Annamária tamburajátékát követően Szász Krisztián, Magyarország Belgrádi Nagykövetségének második titkára tolmácsolta Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének levelét.
    – Százhatvankilenc évvel ezelőtt ez a nap ébresztett rá bennünket arra, hogy azon az ösvényen, amely az egész nemzet felemeléséhez vezet, csak egy szívvel és egy akarattal juthatunk előre. Mi, magyarok büszkék vagyunk arra, hogy 1848. március 15-én vértelen forradalommal vívtuk ki szabadságunkat, de még ennél is nagyobb fegyverténynek tartjuk, hogy amikor meg kellett védenünk frissen szerzett jogainkat, egy emberként álltunk talpra – fogalmazott Orbán Viktort idézve Szász Krisztián, majd így folytatta: – Hét esztendővel ezelőtt ismét lehetőséget kaptunk arra, hogy újraalkossuk és megszilárdítsuk a magyar nemzet egységének fundamentumát. Az elmúlt években olyan erős és stabil anyaországot építettünk, amely segíteni tudja a Kárpát-medencei magyarság szülőföldön való boldogulását. Rajtunk áll, hogy élve a kapott eséllyel, összefogásunkkal és kitartásunkkal valóra váltjuk-e ’48-as hőseink álmait, büszkén hirdetve: „a magyar név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez.” Legyen tehát béke, szabadság és egyetértés!


A megemlékezésen Szász Krisztián olvasta fel Orbán Viktor levelét

    A rendezvény folytatásában Lepár Emese, a Bartók Béla Zeneiskola diákja népdalokat énekelt, majd Burza Ralfnak és Raffai Dominiknak, a Műszaki Iskola tanulóinak szavalatát hallgathatták meg az egybegyűltek, és ezt követően az emlékezés virágait is elhelyezték. Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékművét Magyarország Belgrádi Nagykövetsége nevében Szász Krisztián, Ada község önkormányzata nevében Zoran Dragin és Búcsú Attila, a Szarvas Gábor Könyvtár nevében Viszmeg Adriána, a Demokrata Párt Községi Szervezete nevében Tóth Tamás és Körtvélyesi Tícián, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében Csonka Áron és Kalmár Gábor, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében pedig Pétervári Attila, Varga Elfride és Gruber Ferenc koszorúzott, majd a megemlékezés a Szózattal zárult.

H. A.

mart 2017.

Naslovna strana
Radovi učenika Tehničke Škole
Vesti iz lokalne samouprave
Sindikat ti može pomoći
Šah
Impresum


Design by VA