Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. március

Címoldal
Tavaszi boldogságkeresés
A Műszaki Iskola tanulóinak munkái
A vajdasági magyarság küzdelmei nem hiábavalók
A béke, szabadság és egyetértés jegyében
A hobbija és a szenvedélye a filmezés
Látogatás Ada első újszülöttjénél
Megújult a fűtési rendszer
Koncerttel ünnepli évfordulóját a zenede
Kibontakozó tavasz
Farsangi mulatság bőgőtemetéssel
Tovább folytatni az eddigi munkát
Aki legyőzte a fiúkat
Zselyke és Tamás a legnépszerűbbek
Útmutatások a diákoknak
A marósok a bajnokok
Haza a magasban!
„Gyermekeinknek nagyszüleink örökségét!”
Tánccal ünnepelték a nőnapot
Újabb munkaakciók Moholon
A könyvtár társalapítója lett az MNT
A tervekről egyeztettek a tanácstagok
Események
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Rovarölő szer hagyományos ayurvédikus gyógynövényből?
A földigiliszta (Lumbricus Terrestris)
Sakk
A Potisje nyerte az első kupát
Régmúlt idők valósága
Impresszum

A hobbija és a szenvedélye a filmezés
Az adai Göblös Péter mintegy háromszáz kisfilmet készített Adáról és a helybeliekről, majd ezeket közkinccsé tette az interneten

    Göblös Péter kisfilmjeiben és zenés videoklipjeiben érdekes helyi emberek, történetek, események és helyszínek jelennek meg, többnyire Adáról, Törökfaluról és Moholról. Kezdve a tűzoltóautós leánykéréstől a motorostalálkozón és a sörkollektor gyártásán át a jurtakészítésig, illetve az Engelmann-leszármazottaknak, köztük Moholy Nagy László lányának, Hattulának vajdasági látogatásáról.

    A filmeken mindezt különböző nézőpontból láthatjuk, attól függően, hogy biciklin ülve készítette a felvételt, vagy drón segítségével, illetve hagyományos módon interjú formájában takaróképekkel és helytörténeti értékű fotókkal illusztrálva. Göblös Péter szeret kísérletezni a kisfilmjeiben, igyekszik bennük alkalmazni az új technikai eszközöket és megoldásokat, és mindent maga készít, a filmezéstől a vágásig, többnyire a saját kamerájával és felszerelésével.

    Göblös Péter egyébként tanító, a törökfalui általános iskola osztálytanítója, a filmkészítés nemcsak a hobbija, hanem a szenvedélye is. A 2000-es évek elejétől mintegy háromszáz kisfilmet és zenés klipet készített. Köztük iskolai és családi videókat, valamint közérdeklődésre is számot tartó különféle riportokat és interjúkat. Ezeket 2007 óta közkincsé teszi, miután saját neve alatt feltöltötte a YouTube videomegosztóra, illetve 2013-tól a Korzó nevű csatornára. A filmkészítés kicsi korától végigkíséri. Gyerekkori kedvtelésként, saját szórakoztatására „rádiós műsorokat” készített lemezjátszó és kazettás magnó segítségével. Később, egyetemista korábban a diplomamunkája alapja volt egy iskolai kisfilm, amelyet 2003-ban a tornyosi általános iskola diákjaival készített egy kölcsönkért kamera segítségével. A film Tornyost mutatta be, mégpedig a gyerekek által a helyi emberekkel készített interjúkon keresztül. Zenei klipet is csinált a filmhez, ezt az adai Ürményi Frigyes vágta össze, mivel akkoriban egy vagyonba került a vágásra alkalmas számítógép.
    – Ezután elmentem katonának, majd 2004-től informatikát kezdtem tanítani az adai általános iskolában. Minden év végén készítettünk a gyerekekkel kisfilmet, mégpedig hangos képregényt. A diákok kitaláltak egy történetet, megírták a forgatókönyvet. Egy fényképezőgéppel elkészítettem a képeket. Ők az órán megszerkesztették a szövegbuborékot, beleírták a történetet, majd kamerára felmondták a hangot. Mindegyikhez készítettem saját filmet. Volt hogy animációs filmet csináltam gyurmából, két napot dolgoztam vele, hogy félperces kisfilmet össze tudjak hozni. A filmek célja az volt, hogy jót szórakozva begyakoroljuk a szöveg- és képszerkesztést, nekem pedig jó volt a vágás gyakorlásához. Közben megvettem az első kamerámat, és elkezdtem az iskolai eseményeket fölvételezni. Ha valamelyik tanító megkért, hogy a búcsúműsort felvegyem, azt elkészítettem. Több ilyen filmecskét készítettem, majd 2007-ben regisztráltam a YouTube-ra, és feltöltöttem az első filmet. Ez jó lehetőség volt arra, hogy az addigi és a későbbi kisfilmjeimet feltöltsem, mivel utána minden iskolai megmozdulást lefilmeztem – mesélte Göblös Péter, majd megjegyezte, hogy ez az iskolás és családi csatorna, mert később családi videókat is felrakott, azóta is működik, jelenleg 230 ezer megtekintésnél tart.

    – A technika is elkezdett fejlődni, és lehetőségem volt arra, hogy olyan számítógépet vegyek, amivel filmet vághatok. Megvettem az első kamerámat, amely tudott progresszív HD-ban felvenni, így sokkal jobb minőségű filmet készíthettem. Megtanultam egy új filmvágóprogram használatát. Az egyik ismerősömtől kölcsönkértem egy GoPro-kamerát, ezzel Adáról készítettem egy videót. Több helyen készítettem felvételeket, 20 percet vettem fel, ezt felgyorsítottam, majd zenés klipként összevágtam. Úgy döntöttem, hogy ennek a kisfilmnek már kellene egy új csatornát csinálni, amely Adáról szólna, ez lett a Korzó. A film végét légi felvétellel szerettem volna érdekesebbé tenni. A repülőmodellező öcsém Varga Rolfhoz irányított, aki szintén modellező, van saját drónja, maga építette. Rolf elkészíti a légi felvételeket a drónnal. Az egész műveletet lefilmeztem, és ez lett a második film, amit felraktam a Korzóra. Az első film nagy sikert aratott. Nagyon tetszett az embereknek, főleg azoknak, akik innen elszármaztak, mert mindenkit visszahúz a szíve Adára. Jólesett nekik látni, hogy milyen Ada, és ezt igyekeztem érdekes formában bemutatni. Majd jöttek az ötletek, hogy emberekkel kellene riportokat készíteni. Igyekeztem változatos témákat feldogozni. Foglalkoztam az adai mozik történetével, Boldizsár Kornél lovasíjásszal elég sok videót csináltam. A Lovasvölgyben folyamatosak voltak a történések: építettek jurtát, volt szertűzgyújtás, tartottak angoltábort, ehhez reklámfilmet készítettem. Egy idő után oda jutottam, hogy engem talált meg a téma. Nem kellett utána menni, hanem jöttek az emberek a történetükkel, vagy megkértek, hogy filmezzek le egy-egy eseményt – közölte Göblös Péter, és hozzátette, hogy a Korzón megközelítőleg száz film található, mintegy 120 ezres megtekintettséggel. Kiemelte, hogy a Korzónak, és az ezen keresztül szerzett ismeretségnek köszönhetően sikerült adományokból megépíteniük a nyitott tantermet a törökfalui iskolában, valamint felvenni a kapcsolatot az Engelmann család leszármazottjaival, ők tavaly ellátogattak Adára és a környékére. Moholy Nagy László világhírű képzőművész leánya, Hattula is köztük volt.

    – Ezek a filmek egyfajta emléket állítanak Adának és az adai embereknek. Lehet, hogy 20–30 év múlva valamilyen értéket képviselnek majd, mert érdekes lesz újra megtekinteni őket. Remélem, hogy ezt még így sokáig tudom és bírom csinálni – mondta a filmezésről. A filmeket teljesen ingyen készíti, bár ez elég költséges hobbinak számít. Folyamatosan fejleszti a saját felszerelését, szerzett stabilizátort a GoPro-kamera számára, vett kompakt kamerát és tükörreflexes fényképezőgépet, amelyet videózásra is használ. Az elmúlt időszakban sok helyi profi videóssal is összehozta a sors, mégpedig Hajnal Gáborral és Simon Zsolttal, gyakran elkérhette tőlük azokat a filmes eszközöket, amelyek nincsenek meg neki. Viszont ezekkel minőségesebb és jobb videókat készíthet, ugyanis az utóbbi időben egyre inkább erre törekszik.
    – Mindig igyekszem valami új technikát vagy megoldást belevinni a filmbe. A Simon Zsolttól kölcsönkért 360 fokos kamerával körbebicikliztem Adát. Ennél a videónál teljesen újra kellett tanulnom a vágást és a feldolgozást. A 360-fokos felvétel összerakásához külön programot kellett keresnem. Ezt egyébként a Korzó harmadik születésnapjára csináltam, és megtekinthető a csatornán. Ezzel olyan felvétel született, amiben a néző dönti el, hogy melyik irányba néz. A Korzót 2013-ban indítottam, és bízom benne, hogy folytatódni fog. Szeretném csinálni, élvezem, vannak ötleteim, bár időm jóval kevesebb, de igyekszem – nyilatkozta Göblös Péter.

Csincsik Zsolt

mart 2017.

Naslovna strana
Radovi učenika Tehničke Škole
Vesti iz lokalne samouprave
Sindikat ti može pomoći
Šah
Impresum


Design by VA