Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. július

Címoldal
Barátokkal ünnepeltünk
Községi hírek
Átadták a községi kitüntetéseket
Hírek
Vajdasági vágta – Zobnatica
Szentiváni tűzugrálás
Ada-napi rendezvények
Pörköltfőző verseny
Bővíti határait a MIRK
Kezed
70 éves a Vöröskereszt adai szervezete
Tánc a tűz körül
Régi időket idézve arattak a moholi nyugdíjasok
Moholi lovagot avattak az adai fesztiválon
Ami késik az nem múlik!
Nem tudtam meglenni a vas nélkül
Szíjgyártókra emlékezünk
Azok a régi szép idők
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Ada-moholi gólyaszaporulat, 2014
Zöld levél
Sakkrovat
Sport
Tarka-barka
Tarka oldal
Impresszum

Moholi lovagot avattak az adai fesztiválon

    A szakácskodás és a gasztronómia iránti szeretete gyermekkorától alakult férfiassá vele, amely szenvedélyével ki is tűnt a főző megmérettetéseken. Legutóbb egy adai versenyen június 29-én a Mátyás Király Kerekasztal Lovagrend lovagjává ütötték.
    – Körülbelül 35 éve vagyok juhász, és jelenleg is több törzskönyvezett birka van a tulajdonomban. Az állattenyésztés és főzés fontos szerepet töltenek be az életemben. A jó alapanyag előkészítése a legfontosabb lépése az ételkészítésnek – fogalmazott Petik István a lovagavató ünnepségen, ahol az eddig elért eredményei alapján ölthette magára a korhű ruhát, melyet Bojtor Tibor királyi szakács, a királyi asztal lovagja, a királyi asztal főkóstolója és séf nagymester adott át neki ünnepélyes procedúra keretében. Mostantól, a moholi származású Petik István is tagja a 2011-ben alakult lovagrendnek, mely az Amatőr Királyi Szakács Klub keretein belül működik.


Petik István unokáival

    – Büszkeség a lovagrend tagjának lenni – folytatta a kitüntetett –, és a nemzeti gasztronómiai kincsünknek hagyományozójaként igyekszem továbbra is ehhez méltóan főzni. Étkezési kultúránk változóan zsíros, én mégis a zsírmentes ételek készítését szorgalmazom alapfűszerekkel a vajdasági ízvilág palettáját képviselve. Nincs szükség csodaszerekre, csak a természetességre kell törekedni. Elsősorban birkapörköltet főzök a versenyeken, de sosem indulok egy bográccsal. Legalább két főzőedényben készítek, de ez alkalommal négy bográccsal voltam, vagyis négyféle ételt főztem. Fontos, hogy választékos legyen a kínálat, hiszen a birkahús nem tartozik mindenki kedvenc étele közé. Eleinte magunknak készültek ételeim, a későbbiekben viszont nagyobb társaságok és ünnepségek alkalmával is főztem. Továbbra is hangsúlyt fektetek a magyar ízek őrzésére és a mi gasztrokultúránk tanítására, aminek a lényege a jó minőségű alapanyag, mert egészségesen étkezni hagyományosan is lehet.
    A lovagavatás Mátyás király udvarát idézte. A résztvevők, az eseményt követően királyi lakomát csaptak. Petik István a Lovagrend újabb vajdasági tagjaként a vidékünk étkezési kultúráját képviselő közösség meghatározó személyisége lett.

Lajkó Szilvia

juli 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Besplatna škola plivanja za 120 dece
"Bačka" proslavila 100. rođendan
Snimanje bez zaustavljanja i van naselja
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA