Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2014. július

Címoldal
Barátokkal ünnepeltünk
Községi hírek
Átadták a községi kitüntetéseket
Hírek
Vajdasági vágta – Zobnatica
Szentiváni tűzugrálás
Ada-napi rendezvények
Pörköltfőző verseny
Bővíti határait a MIRK
Kezed
70 éves a Vöröskereszt adai szervezete
Tánc a tűz körül
Régi időket idézve arattak a moholi nyugdíjasok
Moholi lovagot avattak az adai fesztiválon
Ami késik az nem múlik!
Nem tudtam meglenni a vas nélkül
Szíjgyártókra emlékezünk
Azok a régi szép idők
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Ada-moholi gólyaszaporulat, 2014
Zöld levél
Sakkrovat
Sport
Tarka-barka
Tarka oldal
Impresszum

70 éves a Vöröskereszt adai szervezete

    Az adai Vöröskereszt ünnepi választási közgyűlése első állomása volt annak a rendezvénysorozatnak, amely a szervezet fennállásának 70 éves jubileuma jegyében zajlik.
    Ezen a június 20-i közgyűlésen megválasztották a szervezet igazgatóbizottságának és ellenőrző bizottságának tagjait, a közgyűlés ünnepi részében pedig az önkénteseknek köszönték meg odaadó aktivitásukat, és akik a Szerbiai Vöröskereszt emlékplakettjét kapták.  Id. Kiss Tibor, Tóth Antal, Katona Pál, dr. Tóth Barna Elvira, Velez Teodóra, dr. Balogh András, Kőrösi Katalin és Tóth Ottília arany plakettet, Győri Erzsébet, Török Csaba, Török Magdolna, Mulai Anica, Vadnai Márta, Balogh László és Pataki Erzsébet ezüst plakettet kaptak. Kocsis Gábor önkéntest pedig községi elismerésre javasolt az adai Vöröskereszt szervezete. A felsorolt személyeken kívül még hetven köszönőlevelet osztottak ki – tudtuk meg Krizsán Vilmostól, a helyi szervezet titkárától. Elmondása szerint az évforduló következő állomása „70 év – 70 önkéntes” címmel van folyamatban, vagyis a 70 éves fennállás alkalmából 70 új önkéntest keres a szervezet aktivitásokra, mint önkéntes véradás, elsősegély nyújtás, a gyermekekkel és fiatalokkal való foglalkozás, szociális munka, egészségügyi megelőző munka, ismeretterjesztés, kereső szolgálat, katasztrófaelhárítás stb. Az újonnan jelentkező önkéntesekre és a már aktív tagokra  ismertető előadások várnak, amelyekből részletesebben és pontosabban szerezhetnek információt. Az önkéntesség sajátossága, közösségben betöltött szerepe és társadalmi jelentősége nemcsak azért fontos, mert az önkéntesség a Vöröskereszt egyik alapelve, hanem azért is, mert segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében.

    – Az év vége felé kerülne sor az adai Vöröskereszt munkásságát taglaló és összefogó kiállításra, melynek tárgyai az eddig begyűjtött elismerések és emléktárgyak lennének, mintegy harmadik állomásként a jubileumban. Erre a kiállításra elsősorban az általános iskola tanulóit szeretnénk meginvitálni, és ezzel népszerűsíteni körükben a szervezet munkáját. A jövő év február 15-re, a megalakulás napjára pedig széleskörű bemutató van tervben, ekkor intézmények és szervezetek képviselőit szeretnénk vendégül látni.
    Az adai Vöröskeresztben most is nagymértékű aktivitás folyik, hiszen az árvízkárosultak részére szervezett gyűjtés nagyon sikeres volt, és az adományokat a Vajdasági Vöröskereszt által juttattuk el a rászorulókhoz, emellett a napokban fejeződik be a háziápolási tanfolyam, amelyre egyre nagyobb az érdeklődés, hiszen az idén ez volt a harmadik csoportunk. Készülőben van elsősegélynyújtó tanfolyam a leendő sofőrök részére. Véradás területén pedig most a törökfalusi és moholi váradó akciókat szervezzük. Miért van szükség véradókra? Mert a vér semmivel sem pótolható, mert évente több százezer vérre és vérkészítményre szoruló beteg van, hiszen a balesetek és betegségek száma nem csökken sajnos, a folyamatos vérellátást a véradók biztosítják. A segítségnyújtásnak ez az önzetlen formája olyan, hogy bármikor szüksége lehet rá akárkinek. Olyan gesztus, amely mindenképpen megbecsülést érdemel.

Lajkó Szilvia

juli 2014.

Naslovna strana
Opštinske vesti
Besplatna škola plivanja za 120 dece
"Bačka" proslavila 100. rođendan
Snimanje bez zaustavljanja i van naselja
Aktivnosti sindikata
Šah
Impresum


Design by VA