Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. július

Címoldal
Ünnep volt ez,közös ünnep!
Ada napjának megünneplése, 2010
Az Ada napi rendezvényekről – röviden
Tíz napon belül két KKT-ülés júniusban
Alattomos belvíz
A víz az úr
Ha kézimunka, legyen kézimunka!
A fának szelleme van
Víz-gondok Völgyparton
Iskolaigazgató választás adai módra
Van eredménye annak, amitcsinálok
Öten teljesítették a távot
Adio Telekunyhó, Teleház
Aratóünnepség Moholon
Aratóünnepség Adán
Zárókoncert a zeneiskolában
Élj egészségesen!
XII. Vadvirág tábor
Rendőrségi hírek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Fedezzük fel újra a szódabikarbónát!
Egy kis gombaismeret
A hét szűk esztendő, avagy az időjárásról
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Aratóünnepség Adán

    Az adai Nyugdíjas-egyesület szervezésében június 26-án tartották a már hagyományossá vált Aratóünnepséget. A fogatos kocsikból, fiákerből, traktor vontatta pótkocsiból álló menet a reggeli órákban indult a központból a Vreckó-tanyára.Vreckó István tanyája tőszomszédságában volt egy búzaparcella, amely a régi hagyomány szerint kézzel illetve kaszával arató csapatokat várta. Mint Bikicki Máriától, a Nyugdíjas egyesület elnökétől megtudtam, 10 csapat sorakozott fel, hogy egymással versenyezzen: ki a legügyesebb, leggyorsabb, legjobb, melyik rakta össze helyesen a búzakévét, melyiknek a kijelölt parcella-része maradt legtisztább a kaszával való aratás, marokvetés, „rőzsekötés”, boronálás után. A 3 tagú zsűri több szempontot vett figyelembe a kézi aratás során, de értékelte a csapatok reggelijét is, amely bőséges volt.


Jelenetek az adai aratóünnepségről

    A 10 csapat: Tücsök – Szenttamás, Búzavirág – a moholi nyugdíjasok csapata, Napsugár – Mohol, Búzavirág – Zenta, Népdalbarátok klubja – Felsőhegy, Pipacs – Szenttamás, Szarkaláb – Szaján, Aranykalász Ada, és Mezei csokor – az adai Nyugdíjasok egyesületének csapata. Az aratóversenyt a legtöbb csapat rövid idő alatt befejezte, ugyanis „lógott az eső lába”.
    Miután lefújták a versengést, mindenki összeszedelőzködött, és megindult a menet a Nyugdíjas-otthonba egy kis szórakozásra, baráti eszmecserére, majd 12,45-kor átvonultak a katolikus templomba, ahol Szauer Miklós plébános rövid szentmise keretében megszentelte, megáldotta az új kenyeret ( a 2 szép cipót).
    A szentmise után a vendégek és vendéglátók visszatértek az egyesület székházába, ott tovább szórakoztak, táncoltak, ebédidőig. A finom pörkölt és egy csokorra való sláger, cigánydal és csárdás után Bikicki Mária kihirdette a győztes csapatokat. Ezrek az okleveleken kívül az idén először tetszetős serlegeket is kaptak, míg a IV-X. helyezettek köszönő okleveleket vehettek át az egyesület elnökétől.
    Első helyezett lett az adai Mezei Csokor, második a moholi Búzavirág (a Nyugdíjas-egyesület csapata), harmadik a Valkai sori Szarkaláb. A IV-től a X. helyig a következő csapatok kaptak oklevelet: a szenttamási Tücsök (mint a legifjabb csapat ajándékcsomagot is kapott), Napsugár – Mohol, Szarkaláb – Szaján, Aranykalász – Ada, Népdalbarátok klubja – Felsőhegy, Búzavirág – Zenta, és Pipacs – Szenttamás.
    Meg kell még említeni, hogy az aratóünnepséget jelenlétükkel megtisztelték: a Szerbiai Nyugdíjasok Szövetségének (Belgrád), a szabadkai, a temerini, a zentai, a szentmihályi nyugdíjas-egyesületnek a képviselői, vezetői.

Bálizs Géza

juli 2010.

Naslovna strana
Šta treba proizvoditi a da bude rentabilno?
Konjička tura Bačkom 2010
Otvoreno pismo javnosti
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA