Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. július

Címoldal
Ünnep volt ez,közös ünnep!
Ada napjának megünneplése, 2010
Az Ada napi rendezvényekről – röviden
Tíz napon belül két KKT-ülés júniusban
Alattomos belvíz
A víz az úr
Ha kézimunka, legyen kézimunka!
A fának szelleme van
Víz-gondok Völgyparton
Iskolaigazgató választás adai módra
Van eredménye annak, amitcsinálok
Öten teljesítették a távot
Adio Telekunyhó, Teleház
Aratóünnepség Moholon
Aratóünnepség Adán
Zárókoncert a zeneiskolában
Élj egészségesen!
XII. Vadvirág tábor
Rendőrségi hírek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Fedezzük fel újra a szódabikarbónát!
Egy kis gombaismeret
A hét szűk esztendő, avagy az időjárásról
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

XII. Vadvirág tábor

    A tábor helyszíne  az adai lóversenypálya volt július 4-e és 11-e között. Az idén első alkalommal csatlakoztak ovisok is, vagyis a táborlakók életkora  3 évestől kezdődött. Elsősorban a Vadvirág HK tagjai ők, de érkeztek érdeklődők Becséről, Martonosról, Torontálvásárhelyről, Zentáról, Debrecenből, Szegedről, Pécsről, valamint a romániai Méráról jött el Adára a Csűrös Banda népzenekar, amely egész héten húzta a táncosoknak a talpalávalót.
    „Akiket a néptánc érdekelt az ifi korosztályból, azoknak a Budapestről érkezett Kis István és Demeter Erika házaspár tanított Kalotaszegi táncokat. A temerini származású Varga Andreász pedig a kevésbé haladóknak tanított Sárközi táncokat. Az ovisokkal Varga Imola foglalkozott, aki emellett még ének és furulyaórákat is adott. A vonós népi hangszer muzsikájára éhezőket Keszég Ákos és a Csűrös Zenekar oktatta. A népi fazekasság fortélyait Orcsik Csaba segítségével sajátíthatták el a gyerekek,a nemezelést pedig Farkas Mónika mellett tanulhatták.” – mesélte el Varga Lívia a Vadvirág HK elnöke, és így folytatta:”Természetesen azokról sem feledkezhetünk meg, akik finom falatokkal kényeztettek minket egész héten, ők pedig a szakácsnők, név szerint Szabó Ilonka és Kalocsai Teréz. Körülbelül 90-en fordultak meg a táborban. Az ovisok első alkalommal ismerkedhettek ezzel a hangulattal. Meg kell jegyeznem, hogy kellemes meglepetés ért a részükről, mivel jól vették az akadályokat, kitartóak voltak és ügyesek. Úgy terveztük, hogy csak délelőtt fohlalkozunk velük, de volt annyi erejük, akaratuk és kíváncsiságuk, hogy a délutáni programokban is részt vettek. Örömükre szolgált, hogy a Gyarmat-házaspár közelebb engedte hozzájuk pónijukat, sőt lovaglásra is sor kerülhetett. Lovagló leckéket Bognár Valentin is készséggel adott táborlakó társainak.
    A gálára 10-én 18 órakor került sor, amikor is felléptek a táborlakók, és bemutatták mindazt, amit ittlétük alatt elsajátítottak. Nagy öröm volt számunkra, hogy a Csűrös Banda muzsikáját külön, saját zenei számáben élvezhettük! A gála keretein belül megemlékeztünk a július 9-én elhunyt Bodor Anikó népzenekutatóról: az ő gyűjtéséből énekeltek a táborlakók egy dalcsokrot.
    Az ünnepi táborzáró után hajnalig tartott a táncház, és vasárnap, sajnos, búcsúzkodtunk. Az idén is összekovácsolódtak a táborlakók. Még szerelem is született!”
    Néhány délután magam is bekukkantottam a kézműves műhelyek munkájába, és szinte jólesett látni a sok érdeklődő és buzgón dolgozó gyereket. A tábor szinte forrt a boldogan futkosó apróságoktól, a nagyokat nevető ifiktől, a tánctól, a zenétől, vagyis a közösségbe formáló erőtől: a népművészet erejétől, amit büszkén tudnak magukénak.

Lajkó Szilvia

juli 2010.

Naslovna strana
Šta treba proizvoditi a da bude rentabilno?
Konjička tura Bačkom 2010
Otvoreno pismo javnosti
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA