Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2010. július

Címoldal
Ünnep volt ez,közös ünnep!
Ada napjának megünneplése, 2010
Az Ada napi rendezvényekről – röviden
Tíz napon belül két KKT-ülés júniusban
Alattomos belvíz
A víz az úr
Ha kézimunka, legyen kézimunka!
A fának szelleme van
Víz-gondok Völgyparton
Iskolaigazgató választás adai módra
Van eredménye annak, amitcsinálok
Öten teljesítették a távot
Adio Telekunyhó, Teleház
Aratóünnepség Moholon
Aratóünnepség Adán
Zárókoncert a zeneiskolában
Élj egészségesen!
XII. Vadvirág tábor
Rendőrségi hírek
Hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Zöld levél
Fedezzük fel újra a szódabikarbónát!
Egy kis gombaismeret
A hét szűk esztendő, avagy az időjárásról
Sport
Az eltűnt idő nyomában
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
Azt mondják, padlón van

    Ha az ökölvívót kiütötte az ellenfele, akkor padlón van, kábultan, és képtelen arra, hogy gyorsan feltápászkodjon. A sajtónyelv újabban már az ökölvívástól elvonatkoztatva él a padlón van kifejezéssel, és nemcsak személyre vonatkoztatja, hanem szervezetre (csapatra, cégre, pártra, ágazatra stb.), sőt jelenségre is. Például: A padlón vagyunk, és ott is rugdalnak bennünket – jelentette ki Kis Papp László a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete nevében.; Na, nem bánom, úgyis eléggé padlón vagyok – mondta. Legalább engem is meghallgat valaki.; A magyar futball tíz éve padlón van. Ausztria több lépéssel jár előttünk – nyilatkozta Détári Lajos.
    A padlón van kifejezés leginkább tartós mélypontot jelöl: Világos, hogy az állam padlón van, s hogy ekkora közszolgálati szférát ez a típusú gazdaság nem bír el.; Padlón van a Barcelona, legalábbis a vasárnapi spanyol lapok szerint, hiszen szinte már csak matematikai esélye van bajnoki címe megvédésére.; Az új elnök nem tagadta, hogy ő és helyettese tűzoltómunkát végeznek, hiszen a klub anyagilag padlón van, akárcsak a labdarúgócsapat.
    A tartós jelleget hangsúlyozza a padlón hever változata a kifejezésnek: A kis robogó gazdái most bizakodnak: noha a magyar ipar padlón hever tartósan, de ők nem, talpra állnak.
    A padlón levés olykor csupán rövid, átmeneti jellegű: „Padlón voltam, de nem akartam veszíteni” - nyilatkozott a címvédő Williams, miután 1:4-ről 9:7-re nyerve a harmadik játszmát, bejutott a döntőbe.
    Olykor második személyű alakban szerepel a kifejezésben levő létige: Én egy válás utáni depresszióból próbálom kigyógyítani magam. Ha padlón vagy, szívesen mész oda, ahol sok az ember, érdekes a társaság, kicsit foglalkoznak veled, kicsit fényképeznek téged, kicsit videóznak…; Amikor már egészen a padlón vagy, jósnőkhöz jársz, pszichológusokat hívogatsz telefonon, panaszkodsz, okkult könyveket olvasol, és közben a csípőkopás miatti fájdalomtól már semmi nem tud kielégíteni, akkor kicsit megvilágosodhatsz.
    Gyakran tagadó formában jelenik meg a kifejezés: Szerinte a rendőrség nincs padlón, de az elmúlt években több kedvezőtlen hatás érte a testületet.; Nincs padlón a magyar mezőgazdaság, csak végig kell járni az üzleteket és megtapasztalni milyen a hazai élelmiszer-ellátás – mondta Nagy.; Egyszer csak véget ér a demonstráció, és a gépek megkezdik rendeltetésszerű munkájukat a földeken, és én élek a gyanúperrel, hogy egykori büszkeségünk, a magyar mezőgazdaság még sincs annyira a padlón., Bár ez az árfolyam 1,92 százalékkal van „csak” a jegybanki középárfolyam alatt – tehát nincs teljesen a –2,25 százalékos padlón – a kisebb emelkedés oka egy teljesen más dologban keresendő.”, A demokratikus erők akkor sem ilyen módszerekkel operálnak, ha az ellenfél nincs egyébként is padlón.
    A jövőre vagy a múltra utaló használat is előfordul: A kiadók és más szakmabeliek már egyszerűen úgy nyilatkoztak, hogy körülbelül októberre–novemberre padlón lesz az egész magyar könyvkiadás, hiszen már a könyvhetet is nagyon sokan hitelből finanszírozták.; Az ügynek nem lett következménye, azonban jól tükrözi: Tribuszerné akkoriban úgy erkölcsileg, mint anyagilag a padlón volt.
    A következő mondat megfogalmazója nem érzi eléggé nyomatékosnak a padlón volt kifejezést, és a padló alatt volt formát alkalmazza: Nem padlón, hanem a padló alatt volt Magyarország 1945-ben, s három év alatt talpra állt.

Dr. Molnár Csikós László

juli 2010.

Naslovna strana
Šta treba proizvoditi a da bude rentabilno?
Konjička tura Bačkom 2010
Otvoreno pismo javnosti
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA