Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. május

Címoldal
Az egyenes beszéd hiánya
Községi hírek, események
Szép pünkösdi versek
Útépítés, járdajavítás és árkolás
Május
Adán járt a feltámadási szárnyas kereszt
Nemzetközi kiskép kiállítás
Emléktábla Moholy-Nagy Lászlónak
Előadás és hangverseny a rák ellen
A környezet-védelemmel igenis foglalkozni kell!
Jótékony Aranykezek
Diákverseny
Még egy győzelem
Még egyszer a MIRK-ről
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Zöld levél
Teológiai gondolatok
Az adai egyházközségek története - IV.
Az adai zsidóságról
A cukorbetegség
Néhány gondolat
A családról szóló törvény
Öttusáról álmodom
Moholi bronz az országos karate-bajnokságon
Az eltűnt idő nyomában
Az idei elsőáldozók
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

AZ EGYENES BESZÉD HIÁNYA

    Többségünk akarva, vagy akaratlanul de mégis belehallgat a napi hírekbe, esetleg megnéz egy-egy híradót, és ha nem mélyed bele a hallottakba, politikusaink ismerősnek tűnő nyilatkozataiba, elégedetten nyugtázhatja hogy jó irányba haladunk. Nem is olyan nagy a baj, mint többen gondolják. Ellenben aki jobban odafigyel „melyik politikus mikor, és mit mondott, az hamar rájön, hogy a nyilatkozatok tartalma egyáltalán nincs összhangban a valósággal. A beígért dátumokkal pedig végképp baj van. Íme, miről is van szó:
    Hányszor hallottuk politikusainktól az elmúlt egy év alatt, hogy karnyújtásra van Európa. Ma már úgy tűnik nagyon hosszú az a „kar”, mivel tavaly év végére ígérték a tagjelölt státust. Azt hogy Albánia és Montenegro is már átadta tagfelvételi kérelmét, kommentár nélkül hagyom. A vízumkényszer eltörlésének dátuma Szerbia irányában, úgyszintén tolódik. Politikusaink nem zavartatják magukat, majd újabb dátumokat mondanak, és az élet megy tovább. Azt is mondták, hogy mivel nem tartozunk az Európai Unióhoz, a gazdasági válság kevésbé érint majd bennünket. Ma már ezt nem állítják, csak azt, hogy mindent megtesznek a válság következményeinek enyhítése érdekében.


Sokan felkeresik a felújított „munkaelosztót”, azzal a reménnyel, hogy belátható időn belül munkát kapnak

    Hiányzik az egyenes, őszinte beszéd és az a bosszantó, hogy az embereket ennyire naivnak nézik. Az ilyen hozzáállás és magatartás előbb vagy utóbb bumerángként szokott visszavágni. A szavahihetőségük ezeknek a politikusoknak pedig lényegesen lecsökken.  Itt van továbbá Vajdaság alapszabályának elfogadása, ami a Szerbiai Képviselőház részéről, még mindig nem történt meg. Ígéretek voltak, vannak, de különböző okokra és hiányosságokra hivatkozva ez a dátum is ugyancsak kitolódik. A sajtótájékoztatóban számtalanszor beharangozott beruházások, azok pénzelésére előirányzott sok-sok millió nagyobb része is csak papíron van meg. Környékünkön a beruházások többnyire állnak, mert a beígért milliók késnek, pénz nélkül pedig még sincs beruházás. Az ingyenrészvé-nyeket íratók milliós tábora is már tavaly remélte hogy folyószámlájukra megérkezik a beígért euró, amelyet néhány nagyvállalat eladásából biztosítottak volna. Ígéret volt, elég hangos és meggyőző is, ellenben mostanában egy szó sem esik, mikor és mennyit remélhetnek a részvényesek. 


Nagyon kevés azoknak a munkáltatóknak a száma, akik hirdetés útján keresnek munkavállalókat

    Sorolhatnánk tovább ki mit ígért, és abból mi valósult meg, de úgy gondolom nekünk itt, községünkben most az a legfontosabb, hogy a munkanélküliség csökkentésére beígért „közmunkák” megvalósuljanak. Sajnos itt is késés van, mivel tavaly ilyenkor már ennek a projektumnak köszönhetően sokan munkába állhattak. Nap, mint nap, érdeklődnek az igazán rászoruló munkanélküliek, hogy mikor kapnak választ, mert ha ez a munkalehetőség nem jön létre, több száz család kerül igazán nehéz helyzetbe.
    Mire elég a hat hónapi fizetés, a havi tizenezer dinár? Sokak elmondása szerint ebből a pénzből szeretnék biztosítani télire a tüzelőt, és még élelemre is jutna egy kevés. Ez most sok családnak létkérdés, azért is lenne nagyon fontos, hogy ez a néhányszáz munkanélküli minél előbb munkába álljon községünkben.

Gecse István

maj 2009.

Naslovna strana
Planovi su nam pretežno ostvareni
Investicije na dnevnom redu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Mladi pišu
Sindikalni protesti
Žene letači
Deda je potrošni materijal za unučiće
Politička hronika
Impresum


Design by VA