Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. május

Címoldal
Az egyenes beszéd hiánya
Községi hírek, események
Szép pünkösdi versek
Útépítés, járdajavítás és árkolás
Május
Adán járt a feltámadási szárnyas kereszt
Nemzetközi kiskép kiállítás
Emléktábla Moholy-Nagy Lászlónak
Előadás és hangverseny a rák ellen
A környezet-védelemmel igenis foglalkozni kell!
Jótékony Aranykezek
Diákverseny
Még egy győzelem
Még egyszer a MIRK-ről
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Zöld levél
Teológiai gondolatok
Az adai egyházközségek története - IV.
Az adai zsidóságról
A cukorbetegség
Néhány gondolat
A családról szóló törvény
Öttusáról álmodom
Moholi bronz az országos karate-bajnokságon
Az eltűnt idő nyomában
Az idei elsőáldozók
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

HÍREK

ÚJ TANÁCS A MOHOLI HELYI KÖZÖSSÉGBEN

    Hétfőn megalakult az újonnan megválasztott helyi közösségi tanács Moholon.
    A tizenöt fős tanács tagja: Matić Ilona, Stanka Mihajlov, Kocsmáros Vilmos, Telečki Elvira, Patyi Lajos, Világos Tibor, Ognjan Tomić, Komjáti Márton, Vén Mihály, Kovács Tamás, Sass Tamás, Juhász Gyula, Dragoljub Bajić, Muzslai László, Jovan Šević. Az alakuló ülésen nem választották meg a tanács új elnökét és alelnökét, mivel a többség nem jelölt senkit ezekre a tisztségekre. Az új vezetőség megválasztásáig Ognjan Tomić korelnök látja el a tanácselnöki teendőket. Az április végén megtartott helyi közösségi választáson magas volt a részvételi arány, az 5594 szavazati joggal rendelkező polgár közül 1481-en voksoltak, vagyis a szavazók 26,76 százaléka járult az urnákhoz. Moholon a helyi közösségi választásokon a szavazók aránya többnyire még a 20 százalékot sem szokta elérni.

Csincsik



A futballrajongók nemrégiben önkéntes munkaakció keretében átfestették a város központjában felállított, műfüves labdarúgó pályát.


Jó műsor kevés nézővel

    Az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület vegyes kórusa vendégszerepelt április 26-án Adán, a színházteremben. A műsorvezető, M. Bába Lúcia elmondta, hogy a vegyes kórus cserelátogatásra érkezett hozzánk és, hogy több hazai és külföldi kórussal tart szoros kapcsolatot. Repertoárján található világi és egyházi kórusművek, népdal feldolgozások, nóták és csárdások, operett-részletek stb.
    A műsor első részében egyveleget hallottunk világi és egyházi dalokból, Mandity Tamara vezényletével. A második részben még jobban kidomborodott a vegyes kar sokoldalúsága és egyes tagjainak szóló éneke: népszerű operett részleteket adtak elő Huszka Jenő, Kálmán Imre, Zerkovitz Béla, Eisemann Mihály, Lajtai Lajos dalaiból. Hallhattuk az örökzöld dallamokat, operett-betéteket mint pl. A vén budai hársfák, Doktor úr, Lehoznám néked a csillagokat, Jaj cica, Emlékszel még, Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket stb.
    Meg kell jegyezni, hogy egy ilyen műsor több nézőt érdemelt volna, mert igazi kikapcsolódást jelentett az a néhány félóra.

Bálizs Géza


MOZGALMAS ÉLET A NAGYCSALÁDOSOKNÁL

    Az adai Tűzsziget nagycsaládosok egyesülete május 10-én tartotta az anyák napi ünnepséget. Erről és más témákról Velez Teodóra, az egyesület titkára nyilatkozott:
    – Az ünnepséget az Első Helyi Közösségben tartottuk meg több, mint 50 anyuka jelenlétében. Az ünnepi műsorban fellépett a az iskolás kor előtti intézmény Pöttyös nevű kiscsoport, majd Krizsán Szabrina Belőlem csak egy van című verset mondta el. Bacsi Erzsébet Anyám című versét Maletaski Krisztina szavalta el, majd Csernus Valéria olvasta fel verseit. A Bartók Béla zeneiskola növendékei Dimitrije Mirić, Nagy Nikolett, Rusák Réka és Hényel Csenge gitáron, hegedűn és fuvolán játszottak. A műsor végén nagy sikert arattak a New Ada Dance táncklub táncosai, Csányi Csaba és Miklós Anikó illetve Pauzenberger Tamás és Klucsik Anita.
    – Az egyesület tagjai, összesen 8-an, május 16-án részt vettek Budapesten a Családi napon, melynek szervezője a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Megnyitó beszédet Sólyom László köztársasági elnök mondott, majd művelődési műsor és egész napos foglalkozások voltak.
    – Nemrégiben Szlovákiában jártunk és részt vettünk a Mátyusföldi Nagycsaládos Egyesület 10 éves fennállása alkalmából tartott ünnepségen. Ott tartózkodásunk alkalmával ellátogattunk régi ismerőseinkhez is akikkel baráti kapcsolatot tartunk fenn.
    – Már elkezdtük a felkészülést a Székelyföldiek fogadására, akik Kézdivásárhelyről és környékéről jönnek július végén egy egész napos adai itt tartózkodásra. Augusztus közepén pedig mi tervezünk egy erdélyi utazást, amikor megtekintenénk Székelyföld nevezetességeit és az ottani barátaink vendégei lennénk.
    – Egy rendkívüli akciót is elindítottunk, ami a tagsági díjak befizetésére vonatkozik illetve a tagsági könyvek hitelesítésére. Kérjük a tagságot, hogy június 10-éig tegyen eleget ennek a kötelezettségének, mert eddig a dátumig iskolatáskát vagy női táskát kap ajándékba.

Bálizs Géza

ELŐKÉSZÜLETEK AZ ARATÁSRA

    A Községi Tűzoltó Szövetség április végén tartotta rendes havi értekezletét, amelyen több fontos témát tárgyalt meg. A fő téma ezúttal az aratás-cséplésben résztvevő földművesek részére tűzvédelmi előadások megszervezése volt, amit május 9-én Adán és Moholon, 10-én pedig Törökfaluban meg is tartottak, természetesen az önkéntes tűzoltó-testületek segítségével.

Bálizs Géza

Vöröskereszt-hét

    A Vöröskereszt hete alkalmából, amire május 8. és 15. között emlékeznek meg, az adai szervezetben több akciót is tartottak. Krizsán Vilmos a szervezet titkára így számolt be ezekről:
    – Május 9-én községi elsősegély-nyújtási versenyt tartottunk, melyen 5 csapat vett részt 32 versenyzővel, 15 bíróval (Magyarkanizsáról, Zentáról az adai Egészségházból és a vöröskeresztből, valamint 3 sminkes is volt, akik rendkívül hű sérüléseket improvizáltak a gyerekekre, akiket elsősegélyben kellett részesíteni. A szervezőkkel együtt 90 fő vett részt a versenyen.
    A gyerekek öt munkaponton versenyeztek: építkezési baleset helyszíne, közúti közlekedési baleset,, kirándulás-táborozás alkalmával előfordulható balesetek valamint az újra-élesztést mutatták be. Az ötödik munkapont elméleti rész volt. A verseny igen színvonalas volt, ahol a bírák a pontozások mellett minden csapatnál kielemezték mit végeztek jól és mik a hiányosságok.
    Az általános iskolások versenyében a moholi Novak Radonić Á. I. SOS Perec elnevezésű csapata győzött 1024 ponttal. A csapat, melynek tagjai Boros Evelin, Bazsó Viktor, Berec Helga, Šogolj Edina, Dávid Dóra és Karácsonyi Valentina jogot szerzett a Tartományi versenyre, amit május 23.-án tartanak meg Letenkán. Második helyen az adai Cseh Károly Á. I. Egon angyalai nevű csapat végzett 890 ponttal, a 3. illetve 4. helyet szintén a moholiak szerezték meg, az Eltakarítók 818, a Dr. Bubók 780 ponttal. Az ifjúsági korosztályban egyedül a Barni nevű csapat indult és 1086 pontot gyűjtött össze. Ez a középiskolás csapat már több mint egy éve versenyez, tavaly a B ligában elsők, az A ligában pedig a 10. helyen végeztek. A csapat tagjai Kiss Bicskei Tamás, Kocsis Klaudia, Dávid Kornélia, Müller Anasztázia és Kósa Mónika. El kell még mondani, hogy a községi csapatok az idén új egyenruhát és új táskákat kaptak, ami azt jelenti, hogy 30 év után tudott csak újítani a felszerelésen, köszönve mindezt az önkormányzatnak, az Egészségháznak és Benák táskásnak.
    – A Vöröskereszt hét másik jelentős eseménye a szolidaritási akció volt, melyet Együtt a humanitásért illetve Mi világunk – te segítséged elnevezéssel indítottunk májusban. Ebben a gyűjtési akcióban felkértük az intézményeket, munkaszervezeteket, vállalkozókat, hogy adományokkal segítsék a Vöröskereszt munkáját. A támogatók számára külön köszönőleveleket készítettünk: 10.000 dinárig bronz, 10-20.000 között ezüst, 20.000-en felül arany plakettet kap az adományozó. Az akció által befolyt eszközöket kizárólag a gyerekekre, a fiatalok foglalkoztatására fordítjuk, melyek egész napos táborozásból, foglalkozásokból állna helyben és vidéken (Magyarkanizsán, Bácstopolyán.). A támogatók és az aktivisták részére június végén garden-partyt szervezünk a Vöröskereszt székházában, amikor átadnánk az elismerő okleveleket – fejezte be Krizsán Vilmos.

Bálizs Géza

Maximum Rock & Roll

    A Szarvas Gábor Könyvtár szervezésében – az énekelt versek XIV. zentai fesztiválja keretében – május 14.-én a színházteremben egy igen élvezetes hangversenyre került sor, melyen fellépett Filep Anita (Kárpátalja) szólóénekes saját gitárkíséretében, valamint a marosvásárhelyi Kővirág együttes. Anita kellemes hangjával kárpátaljai és magyarországi költők megzenésített verseit énekelte, míg a zenekar több ismert költő költeményét játszotta sajátos módon, de igen magas szinten. Az együttes vezetője László József kiegészítésként röviden ismertette a költőket, illetve a versek tartalmát.
A hangverseny egyedüli szépséghiánya a egyedül a kisszámú közönség volt.

Bálizs Géza

Nemrégiben cirkusz járt községünkben.


Bámészkodók az elefántot csodálják


Községi közlekedési verseny Moholon

    A csapatversenyt a Cseh Károly Iskola II. számú épületének csapata nyerte, a második helyen az adai I. számú épület csapata végzett, harmadik lett a moholi iskola, a negyedik pedig a törökfalui iskola gárdája. Az egyéni verseny végeredménye: 5. osztály – 1. Mészáros Gábor (Ada, I. számú épület), 2. Megyeri Annamária (Ada II. sz. é.), 3. Bálind Rusák Patrik (Ada I. sz. é.); 6. osztály – 1. Dejan Subotić (Mohol), 2. Karácsonyi Áron (Ada, I. sz. é.), 3. Miloš Simendić ( Mohol); 7. osztály – 1. Ivana Aranicki (Mohol), 2. Kéki László ( Ada, II. sz. é.), 3. Árva Tímea (Ada, II. sz. é.); 8. osztály – 1. Pajdusák Ákos (Ada, II. sz. é.), 2. Nagy Zoltán (Ada, I. sz. é.), 3. Jelena Borđoški (Mohol). A dobogós, vagyis a 12 legeredményesebb versenyző május derekán részt vesz a körzeti versenyen, amelyet Nagykikindán rendeznek meg. A vetélkedőt a helyi általános iskolák és a Zeleni signal Autósiskola szervezte meg, mivel a község területén a Szerbiai Autó-motoros Szövetségnek nincs szervezete, amelynek ezt kötelessége lett volna előkészíteni és lebonyolítani. A községi verseny megszervezését és a körzeti versenyen való részvételhez az anyagi támogatást a Novi Sad biztosítóintézet és az adai I. és II. Helyi Közösség biztosította.

Csincsik


Anyák napi műsor Moholon

    Május első vasárnapja az édesanyák ünnepe. Mindenfelé virítanak a virágok, csodaszép a természet. Ez a hónap méltó az ünneplésre.
    A tarka virágokból csokrot kötöttek a moholi Csobolyó Művelődési Egyesület táncosai, és köszöntötték az anyukákat.
    Ebben a csokorban benne voltak a jóságnak, a szeretetnek, a megbecsülésnek és a kitartásnak a virágai.

    A színház megtelt kedves anyukákkal és nagymamákkal. A legkisebb óvódások megható verseikkel könnyeket csaltak a nézők szemébe. Gyermekjátékokat játszottak, és megmutatták, hogyan kóstolgatják a néptánclépéseket. A kisiskolások színelőadásokkal, dalokkal és táncokkal kedveskedtek.
    A taps és a mosoly a nézők arcán elárulta, hogy érdemes volt a sok fáradozás.
    Reméljük, többször lesz alkalmunk megmutatni, mit is tudunk!

Berec Tünde


ISMÉT ÖRVENDJ NÉPEM! KERESZTÉNY FESZTIVÁL ADÁN

    Nagy örömünkre szolgál, hogy immáron 7. alkalommal adhatunk hírt Önöknek arról, hogy a vajdasági szinten egyedül álló keresztény fesztivál idén újra Adán kerül megrendezésre. Mindez június 6-án, szombaton, 14 órától, „Lenyúlt a magasból és felvett engem”  (Zsolt 18,17) – mottóval!
    Az idei program egy kicsit felépítésében eltér az eddigi években megszokottaktól, de azért a fő gerincét alkotó elemek most is megtalálhatóak lesznek benne. Mint pl. több keresztény zenekar koncertje (Ébredés – Szabadka, Gózán – Vajdaság, Csiszér László – Budapest, Lakatos Projekt – Budapest) lesz hallható, és a délután folyamán szervezett gyermekprogramok is lesznek.
    Egyben nagy öröm számunkra, hogy a szentmisét ft. Németh László nagybecskereki püspök atya fogja bemutatni bánáti és bácskai egyházmegyés paptársaival együtt!
    A rendezvény, mint eddig is szabad téren – a város központjában lesz megszervezve és mindenki előtt nyitott. Belépőjegyet nem kérünk senkitől, viszont a helyszínen gyűjtést rendezünk a rendezvény költségeire!
    Egyben alkalmat kínálunk arra is, hogy keresztény értékeket képviselő könyveket, cd-ket, dvd-ket, képeslapokat, Igekártyákat… lehessen venni.

    Mindenkit nagy szeretettel várunk: június 6-án 14 órától Ada központjába!

    Bővebb információért keresse fel honlapunkat:
    http://orvendjnepem.ujevangelizacio.hu/hetedik.htm
    Illetve hívjon bennünket:   064/2113054 vagy 069/8777040

A szervezők

maj 2009.

Naslovna strana
Planovi su nam pretežno ostvareni
Investicije na dnevnom redu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Mladi pišu
Sindikalni protesti
Žene letači
Deda je potrošni materijal za unučiće
Politička hronika
Impresum


Design by VA