Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. május

Címoldal
Az egyenes beszéd hiánya
Községi hírek, események
Szép pünkösdi versek
Útépítés, járdajavítás és árkolás
Május
Adán járt a feltámadási szárnyas kereszt
Nemzetközi kiskép kiállítás
Emléktábla Moholy-Nagy Lászlónak
Előadás és hangverseny a rák ellen
A környezet-védelemmel igenis foglalkozni kell!
Jótékony Aranykezek
Diákverseny
Még egy győzelem
Még egyszer a MIRK-ről
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Zöld levél
Teológiai gondolatok
Az adai egyházközségek története - IV.
Az adai zsidóságról
A cukorbetegség
Néhány gondolat
A családról szóló törvény
Öttusáról álmodom
Moholi bronz az országos karate-bajnokságon
Az eltűnt idő nyomában
Az idei elsőáldozók
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

Előadás és hangverseny a rák ellen

    Egy felmérés szerint 2035-re a világ lakosságának 50%-át érintik majd a rákos megbetegedések. Ez az arány riasztó, viszont egyre többet hallhatunk arról is, hogy a kutatók közel állnak ahhoz, hogy megtalálják azt a gyógyszert, azt a gyógymódot, amellyel legyőzhető a rettegett kór.
    A rák elnevezés Hippokrátésztól származik. Az emlőrák látványa a tengeri rákra emlékeztet, ezen az alapon nevezte ő el a betegséget, és ez a képzettársítás terjedt el világszerte. A daganat valójában olyan abnormális szövettömeg, amely gyorsan növekszik, a sejtszaporodás és sejtpusztulás arányának felborulása jellemzi. A jóindulatú daganatokkal ellentétben a rosszindulatú daganat gyorsan nő és a keletkezés helyétől távol áttétet képez. A daganat valójában génjeink betegsége, genetikai károsodás eredménye, a szabályzórendszer zavara.
    Mit tehetünk ellene? Mit tehetünk azért, hogy azok közé a szerencsések közé tartozzunk, akiket elkerül a betegség? Az egészséges életmód sokat segíthet, de legfontosabb a rendszeres önvizsgálat és az időnkénti szűrővizsgálatokról sem szabad megfeledkezni- hallhattuk az adai Egészségház szervezésében tartott előadáson, amelyen ezúttal két ritkábban előforduló daganatos megbetegedésről, a hererákról és a bőrrákról esett szó.
    Az adai egészségház két szakorvosa, Dr. Balog András és Dr. Borislav Radosavljević a rákellenes küzdelem hónapja alkalmából megtartott előadásán a herék daganatos megbetegedéseinek sajátosságairól, gyógyítási lehetőségeiről is szó esett, csakúgy, mint a jóindulatú és rosszindulatú bőrelváltozásokról és azok kezeléséről.
    Márciusban szintén a rákellenes küzdelem jegyében  tartott jótékonysági hangversenyt az adai Musica Humana Kamarakórus . A koncert előtt az adai Rákellenes Egyesület logójának elkészítésére kiírt rajzpályázat eredményhirdetését is megtartották. A három legügyesebb rajzoló jutalomban részesült.
    A daganatos betegség megelőzésének egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak világszerte, Szerbiában is ezt az évet a rákellenes küzdelemnek szentelik, az országos rákellenes akció fővédnöke maga Boris Tadić.
    Sajnos, könnyebb a homokba dugni a fejünket, és azt hinni, hogy ha nem foglalkozunk vele, a betegség egyszerűen eltűnik, talán ezzel magyarázható az is, hogy az előadásokra nagyon kevesen látogatnak el, pedig, ahogy az orvosok mondják: nagyon kell vigyáznunk a testünkre, mert ez az egyetlen hely, ahol lakhat a lelkünk.

Józó Mónika

maj 2009.

Naslovna strana
Planovi su nam pretežno ostvareni
Investicije na dnevnom redu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Mladi pišu
Sindikalni protesti
Žene letači
Deda je potrošni materijal za unučiće
Politička hronika
Impresum


Design by VA