Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2009. május

Címoldal
Az egyenes beszéd hiánya
Községi hírek, események
Szép pünkösdi versek
Útépítés, járdajavítás és árkolás
Május
Adán járt a feltámadási szárnyas kereszt
Nemzetközi kiskép kiállítás
Emléktábla Moholy-Nagy Lászlónak
Előadás és hangverseny a rák ellen
A környezet-védelemmel igenis foglalkozni kell!
Jótékony Aranykezek
Diákverseny
Még egy győzelem
Még egyszer a MIRK-ről
Hírek
Rendőrségi hírek
Fiatalok írják
Nyelvi figyelő
Zöld levél
Teológiai gondolatok
Az adai egyházközségek története - IV.
Az adai zsidóságról
A cukorbetegség
Néhány gondolat
A családról szóló törvény
Öttusáról álmodom
Moholi bronz az országos karate-bajnokságon
Az eltűnt idő nyomában
Az idei elsőáldozók
Tarka oldal
Politikai krónika
Impresszum

A családról szóló törvény

    A családról szóló törvényt 2005. februárjában hozta meg Szerbia Képviselőháza, de csak július 1-jétől kezdték el alkalmazni, és ezzel a törvénnyel cserélték le az addig hatályban lévő, a házasságról és a családi viszonyokról szóló 1980-ban meghozott törvényt.
    A családról szóló törvény tizenkét részre van osztva, és összesen 363 szakasza van. A családi viszonyokat rendező új törvény meghozatalának az volt a lényege, hogy ezzel olyan jogi megoldásokat foganatosítottak, amelyek a meglévő törvényes megoldásokban nem voltak meg, míg a meglévő megoldások nagy részét jelentősen megváltoztatták. A törvény nagymértékben alkalmazkodik a családi viszonyokon belüli emberi jogok védelméről szóló nemzetközi jogi aktusokhoz, az Európai Unió jogi előírásaihoz, az e területhez tartozó, aláírt és ratifikált konvenciókhoz, és az Emberi Jogok Európai Bíróságának álláspontjaihoz. 

     A családról szóló törvény újdonságai.
    Ezzel a törvénnyel új jogi megoldásokat vezettek be, mint: a gyermekek jogainak szavatolása, a szülői jogok együttesen történő gyakorlása, a családon belüli erőszaktól való védelem, a közvetítés folyamata, a házassági szerződés, az ajándékozási szerződés, a lakhatási jog és emancipáció. Azok a jogi megoldások, amelyek már léteztek, de jelentős változásokon mentek keresztül a következők: örökbefogadás, házasságon kívüli közösség, a házasság felbontásáról szóló megállapodás, az anyaság és az apaság megállapítása és elvitatása orvosi beavatkozás útján történő fogamzás esetén és az eltartás. 
    A családról szóló törvénnyel arra törekedett a törvényhozó, hogy nagyobb védelmet biztosítson a családnak, azzal, hogy külön figyelmet szenteltek a gyermekek jogainak és jobb védelmének (ami abból is látszik, ahogyan megoldja a szülői gondoskodás nélküli gyermekek védelmét, a családban való elhelyezésüket, az örökbefogadási eljárást és a gondnoki védelmet).

    A családon belüli erőszaktól való védelem
    A családról szóló törvény egyik legjelentősebb újdonsága a családon belüli erőszak elleni polgárjogi védelem bevezetése.  Ezen törvény 10. szakasza a családon belüli erőszak minden fajtáját megtiltja, a 197. szakasza pedig megadja az ilyen fajta erőszak általános meghatározását, és meghagyja a bíróságnak, hogy ez a szakasz alá besorolja az összes többi erőszakos cselekedetet.
    Családon belüli erőszaknak minősül minden olyan viselkedés, amellyel a család egyik tagja veszélyezteti a család másik tagjának testi vagy lelki épségét, továbbá a testi sérülés okozásának kísérlete és félelem keltése, de büntetendő a családon belül elkövetett nemi erőszak is, függetlenül attól, hogy a házasságot megkötötték, vagy házasságon kívüli közösségről van-e szó.
    A családon belüli erőszak elleni harc első lépése a bűncselekményről rendőrség vagy a szociális központ útján való tudomásszerzés, később pedig az ügyet a bíróságra bízzák. A törvénnyel előlátták a családon belüli erőszakra vonatkozó védőintézkedéseket, mégpedig a családi lakásból vagy házból való kilakoltatást, függetlenül attól, hogy az ingatlan kinek a tulajdonában van, a családtag bizonyos távolságon belüli megközelítésének tilalmát, a családtag lakóhelye vagy munkahelye megközelítésének tilalmát és a családtag további zaklatásának tilalmát. Előírták még a függőségi betegségek kötelező gyógykezelését és az erőszakoskodó pszichiátriai kezelését. A védőintézkedések legfeljebb egy évig lehetnek érvényben, azzal, hogy meghosszabbíthatóak mindaddig, amíg nem szűnnek meg az okok, amelyek miatt elrendelték őket.
    A családon belüli erőszak áldozatai legtöbbször nők és gyermekek, és sokszor, a bűncselekmény bejelentése után a bosszútól való rettegés miatt, kénytelenek elhagyni otthonukat. Mivel polgárjogi védelemről van szó, a bíróság minden konkrét esetben megvizsgálja, hogy valóban elkövették-e ezt a bűncselekményt, vagy esetleg visszaélésről van szó.

    A gyermekek jogai
    Ez a törvény lehetővé teszi a gyermekeknek, hogy részt vegyenek minden olyan döntés meghozatalában, amelyek az életükre nézve fontosak. Válás esetén a gyermeknek joga van mindkét szülővel élni, a szülők pedig kötelesek megegyezésre jutni a gyermek jogait illetően. Ennél fogva a 15. életévét betöltött és ítélőképességgel rendelkező gyermek eldöntheti, hogy melyik szülőnél szeretne élni és, hogy milyen módon tartsa a kapcsolatot azzal a szülővel, akivel éppen nem él egy háztartásban. Úgyszintén, a gyermek eldöntheti, hogy beleegyezik vagy sem az orvosi beavatkozásba. A 10. életévét betöltött, ítélőképességgel rendelkező gyermeknek joga van dönteni örökbefogadásáról, ill. nevelőszülőkhöz való elhelyezéséről és joga van ajánlatot tenni gyámjának személyére.  Úgyszintén joguk van a szülők nyomásgyakorlása nélkül eldönteni, hogy melyik iskolába szeretnének járni. Röviden a gyermekeknek joguk van véleményt nyilvánítani minden olyan bírósági vagy közigazgatási eljárás során, amelyekben az ő jogaikról döntenek, és amelyekről az eddigiek során senki nem kérdezte őket.
    A családról szóló új törvény kiegyenlíti a házasságban és a házasságon kívül született gyermekek jogait, a gyermekek családjuktól való elválasztásáról pedig többé nem a szociális központ, hanem a bíróság dönt. A gyermek érdeke a bírósági döntéshozatal alkalmával, mindig első helyen áll.

    Házassági szerződés
    A házassági szerződés olyan szerződés, amellyel a házastársak a házasság megkötése előtt vagy a házasság ideje alatt rendezhetik vagyonjogi viszonyukat. Mindez vonatkozik a házasságon kívüli közösségre is. A házassági szerződés nem kötelező, kizárólag önkéntes alapon kötik meg a felek. A korábbi törvényes megoldások szerint a házastársak vagyona közös vagyonnak számított és a házastársak csak olyan szerződéseket köthettek, amelyekkel nem változtatták meg a közös vagyon intézményét. A családról szóló törvény előlátja, hogy a házastársak más módon is rendezhetik vagyonjogi viszonyukat a meglévő vagy a majdani vagyonukat illetően, ha házassági szerződést kötnek. A házassági szerződést írásos formában kell kötni és bíró által hitelesíteni.

    Gyermek örökbe fogadása
    Az új törvényben nagy változást jelent az örökbe fogadási eljárás. A gyermek örökbe fogadásának korhatárát az eddigi 5. életévről a 18. életévre emelték.  A gyermekek a jövőben rövidebb idő alatt kerülhetnek új családjukba, mert leegyszerűsítették az örökbe fogadási eljárást. A biológiai anyának egy hónap (nem pedig öt év, mint eddig) áll rendelkezésére, hogy meggondolja magát és visszavegye gyermekét. A nevelőotthonokban elhelyezett gyermekek szüleinek egy év alatt kell eldönteniük, hogy maguk akarnak gondoskodni gyermekükről vagy sem. Ha a gyermeknek nem találnak megfelelő családot Szerbiában, abban az esetben örökbe adható külföldre is.

Vastag Róbert
Forrás: www.politickaodgovornost.org

maj 2009.

Naslovna strana
Planovi su nam pretežno ostvareni
Investicije na dnevnom redu
Molski dobošar
Vesti iz policije
Mladi pišu
Sindikalni protesti
Žene letači
Deda je potrošni materijal za unučiće
Politička hronika
Impresum


Design by VA