Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. május

Címoldal
Kihalt emberi értékek
Gazdag szórakoztató program a Munkásolimpia idején
Községi hírek
Képek az adai Első Helyi Közösség életéből
Több ezer szál virág a központban
Önkormányzati eseménynapló
Lépésről lépésre az önálló vállalkozásig
Hogy az utókor is láthassa
Ez történt Törökfaluban és tájékán
Az alma nem esik messze a fájától, vagy…?!
Jani bácsi fealadta a leckét!
Közünk a zsidókhoz-II
Beszélgetés az adai Árgyélus együttes tagjaival
Ösztöndíjak a jó tanulóknak!
Tanulóink írják
Hittanosok tollából
40 éve írta a Jó Pajtás
Rendőrségi hírek
Kishírek
Nyelvi figyelő
Zöld levél
A konyhakerti növények eredete
Tömeges részvétel a futóversenyen
Felhívás a kamerások és fényképészek számára!
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

TÖBB EZER SZÁL VIRÁG A KÖZPONTBAN

    Észrevehettük, hogy április utolsó napjain, de a májusi ünnepek után is szemmel láthatóan megváltozott Ada központja. A meglévő virágágyásokban új virágok kerültek, több helyen új ágyásokat alakítottak ki, ahova  megfelelő nagyságú, szebbnél szebb virág valamint díszcserje került. Sokszínű virág pompázik az utak mentén, az emlékműveknél, a központi parkban. Azt is észrevehettük, hogy sok újszerű megoldással alakították ki az ágyásokat, ami magas fokú szakavatottságról tanúskodik. A korzóra nagyméretű beton virágtartókban örökzöldek (főleg tujafélék) kerültek, a Macedóniai híd mindkét oldalán lévő korlátra számos virágtartót helyeztek el odaillő virágokkal. Nem utolsó sorban újjáépítették azt a kis szimpatikus sziklakertet, amely a városháza bejárata közelében, a parkoló mellet áll, és ezzel sokkal tetszetősebb és látványosabb lett. Egyszóval, a központunk új külsőt kapott. Ennyi virág és díszcserje talán még soha sem ékesítette községünk tereit.

    El kell mondani, hogy a munkákat a Standard Kommunális Közvállalat végezte belgrádi szakemberek irányításával. Az elültetett növényzetet szintén a közvállalat vásárolta a belgrádi ABG vállalattól, a palánták és a cserjék francia behozatalból erednek, és az első ilyen szállítmány Adára került.

    - Hogy városunk minél szebb és vonzóbb külsejű legyen, ahol a polgár és a vendég  kulturált környezetben érezze magát, igyekeztünk a maximálist nyújtani. Mintegy 8000 különféle virágpalánta és 2000 cserje került az ágyásokba Adán és Moholon. Azt is mondhatnánk, hogy a városszépítés a soron lévő munkásolimpia miatt folyik, de az is igaz, hogy ezeket a munkákat már régen beterveztük, hisz Ada valamikor éppen a rendezett parkjairól, virágágyásairól, a gondozott utcáiról volt ismert vidéken is. Ám az örömünkben és törekvésünk sikerében nem lehetünk teljesek, mert egyesek minősíthetetlen viszonyukkal, romboló szándékukka, már másnapra megdézsmálták az ágyásokat, egyszerűen kilopták a virágokat, a cserjéket. Az említett híd korlátjára kifüggesztett két virágtartóból egy szálig kitépték a virágokat, de sorolhatnám a többi lopást is a parkokban lévő ágyásokból – mondta a Standard igazgatónője, Vučurović Dušanka, örömmel kezdve nyilatkozatát, de nagy keserűséggel fejezve be.

    Újra csak azt kérdezhetjük: miért ez a rongálás, miért az a kártevés, miért tesszük tönkre a szépet, a közöset, miért semmisítjük meg azt ami mindannyiunké, ami szép, amire büszkék lehetnénk. Egyesek, úgy tűnik nem tudják, mit cselekszenek, tettükben nincs semmi emberi átgondoltság. Az állatokon nem csodálkoznák, hisz ők az ösztönük hajtotta létfenntartás érdekében lelegelik a zöldet, de ha erélyesebben rájuk szólunk, talán megértenék, hogy van, amit nekik sem szabad bántaniuk.

V.J.

maj 2007.

Naslovna strana
Bogat zabavni program za vreme Sportske olimpijade
Opštinske vesti
Slike iz života i rada Prve Mesne Zajednice - Ada
Posađeno je nekoliko hiljada cveća
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Korak po korak do većeg biznisa
Molski "hor bez granica"
Učenici pišu
Molski dobošar
Proglas
Vesti iz policije
Zakon o radu
Masovno učešće na prolećnom krosu
Impresum


Design by VA