Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. május

Címoldal
Kihalt emberi értékek
Gazdag szórakoztató program a Munkásolimpia idején
Községi hírek
Képek az adai Első Helyi Közösség életéből
Több ezer szál virág a központban
Önkormányzati eseménynapló
Lépésről lépésre az önálló vállalkozásig
Hogy az utókor is láthassa
Ez történt Törökfaluban és tájékán
Az alma nem esik messze a fájától, vagy…?!
Jani bácsi fealadta a leckét!
Közünk a zsidókhoz-II
Beszélgetés az adai Árgyélus együttes tagjaival
Ösztöndíjak a jó tanulóknak!
Tanulóink írják
Hittanosok tollából
40 éve írta a Jó Pajtás
Rendőrségi hírek
Kishírek
Nyelvi figyelő
Zöld levél
A konyhakerti növények eredete
Tömeges részvétel a futóversenyen
Felhívás a kamerások és fényképészek számára!
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

EZ TÖRTÉNT TÖRÖKFALUBAN ÉS TÁJÉKÁN

    A „földesztergályosoknak”, ahogyan errefelé viccesen nevezik magukat a világ legnagyobb szabad ég alatti műhely munkásai, a földműveseknek nagyon nagy örömére megérkezett a várva várt  csapadék. Lassan elkeseredtek, és szomorúan nézték a földjükbe elvetett és elültetett magok szenvedését a csapadékhiány miatt és a melegen tűző napsugaraktól. A tavaszi ültetés és vetés sok helyen száraz porba történt meg, aki pedig tavasszal  szántott, annak  a göröngyökkel kellett  megszenvednie. Végül az imára kulcsolt kezek és az ég felé emelt szemek, melyek az Ég Urától kérlelték az áldásos esőt, meghallgattatásra találtak, és meg is érkezett a májusi eső, amely tényleg aranyat ér! Hatalmas kő esett le a szívekről és hatalmas sóhaj hallatszott, amikor a nagy gomolygó felhőből ömlött a csapadék. Lesz termés mégis, olyan  amilyen, de  több,  mintha   az utolsó pillanatban nem érkezett volna meg az áldásos csapadék. A majálisozás száraz időben múlott el az ünneplők részére, akik az  Engelmann tanyára, Palicsra, Adára  vagy  még  messzebbre  eljutottak. A településeinken csend honolt, ez ünnepnapokon szokott jellemző lenni, és amikor  nagy mennyiségű csapadék  hullik, akkor azt a napot  „agrárszünetnek” nevezik  a lakosok. Egy  adai  csoport lent a völgyön  a „Berze-rancson” majálisozott, tagjai nagyon  is jól  érezték  magukat, és nagyon  megkedvelték  ezt a tájat, ahol a régi szép időkben  nagy  vásárokat tartottak. A csoport a majálist tűzijátékkal is megünnepelte, ezt a völgyparti lakosok is észrevették és láthatták.
    A Cseh Károly Általános Iskolának Törökfaluban működő részlegében Tavaszi vásár elnevezéssel a tanárok és diákjaik április 2-án egynapos vásárt szerveztek az iskola tornatermében. A vásáron a tanulók kézműves munkáját vehették meg az érdeklődők. Nagyon sok érdekes és ügyesen  elkészített portéka  közül  lehetett választani. Volt festett tojás, asztali dísz, kép, de még sütemény is az asztalokra  kitéve a vásárlók számára.  Ezzel a vásárral a tanulók ügyességének fejlesztése volt a cél, de mindenképpen az osztályok támogatására használják fel az összegyűjtött pénzösszegeket.
    A valkai sori lakosok megkezdték a készülődést az idei aratóünnepség megtartására, valamint a nyár  folyamán  egyhetes  lelki tábor is lesz településünkön. Az Ifjúsági otthon kis bővítésre szorul, így hát egy nagyobb konyharészt építenek a meglévő épülethez. A lakosok összefogásával valósul meg ez a terv, a helyi közösség  anyagban  segít be. A munkálatok elkezdődtek és lassanként épül a konyha.
    Szent Márk napján búzaszentelést szerveztek az  előre  kijelölt  búzatáblánál ahol majd  az arató  ünnepséget  tartják majd Valkai soron. A szentmisét ft. Szauer Miklós  adai  plébános  mutatta be az egybegyűlt hívők számára, megszentelte a búzatáblát, ezt  egy kis szerény ünnepség követte az Ifjúsági otthonban.  Mintegy  háromszázan  összejöttek a  búzaszentelésre, ezzel a szervezők nagyon meg voltak elégedve. Egyúttal településüket is szépítették, kétszáz tuját  ültettek el az út mentén az Új Barázda Mezőgazdasági Birtok bejáratától a Törökfalu felé való elágazásig.
    Törökfalun és Völgyparton nagy esemény történt május 12-én, fiataljaink a bérmálás szentségében részesültek. Ft. Kozma Róbert adminisztrátor és Dávid Beáta hitoktató készítették fel e két település hittanosait a nagykorúság szentségére, ezt msgr. dr. Pénzes János  megyéspüspök szolgáltatta ki. Ezen a napon nagy ünnep volt és öröm is a fiatal hívőknek de szüleik számára is. A hétköznapi rohanó élet egy napra megtorpant, mivel mindenki ünnepi hangulatban volt.
    Az újvidéki mezőgazdasági kiállításra a helyi közösség és a valkai sori földműves-szövetkezet szervezésében május 17-én egy autóbusszal utaztak településeink  lakosai, akik  már évek  óta  megnézik ezt a rendezvényt.
    Völgyparton az elmúlt év végén megkezdték a régi szélmalom felújítását. Az idén április végén újból megjelentek az adai AKORD cég munkásai, és folytatták az épület visszaállítását az eredeti állapotába. Most az épület falait építik újból fel. Az épület lassan visszakapja eredeti magasságát és kinézetét. Az eddigi munkálatokat a Nemzeti Fejlesztési Alapnál és a Vajdaság Autonóm Tartomány kulturális titkárságánál elnyert pályázatból fedezik.
    Sajnos egy sajnálatos eset is történt. Valkai  soron  a helyi közösségi üdvözlő tábla alá szép petúniákat ültettünk, hogy ezzel is szebbé tegyük környezetünket, de már másnap virradóra hűlt helyük volt a szép virágoknak és a cserepeknek is. Ugyanez történt Törökfalun is, a helyi közösség épületének ablakából is ellopták a virágok egy részét. Sajnos a szegénység arra is ráviszi a mai embert, hogy egy ilyen kicsi, egyszerű gesztust, a környezet szebbé tételét is tönkretegye.

Molnár József

maj 2007.

Naslovna strana
Bogat zabavni program za vreme Sportske olimpijade
Opštinske vesti
Slike iz života i rada Prve Mesne Zajednice - Ada
Posađeno je nekoliko hiljada cveća
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Korak po korak do većeg biznisa
Molski "hor bez granica"
Učenici pišu
Molski dobošar
Proglas
Vesti iz policije
Zakon o radu
Masovno učešće na prolećnom krosu
Impresum


Design by VA