Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. május

Címoldal
Kihalt emberi értékek
Gazdag szórakoztató program a Munkásolimpia idején
Községi hírek
Képek az adai Első Helyi Közösség életéből
Több ezer szál virág a központban
Önkormányzati eseménynapló
Lépésről lépésre az önálló vállalkozásig
Hogy az utókor is láthassa
Ez történt Törökfaluban és tájékán
Az alma nem esik messze a fájától, vagy…?!
Jani bácsi fealadta a leckét!
Közünk a zsidókhoz-II
Beszélgetés az adai Árgyélus együttes tagjaival
Ösztöndíjak a jó tanulóknak!
Tanulóink írják
Hittanosok tollából
40 éve írta a Jó Pajtás
Rendőrségi hírek
Kishírek
Nyelvi figyelő
Zöld levél
A konyhakerti növények eredete
Tömeges részvétel a futóversenyen
Felhívás a kamerások és fényképészek számára!
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

Nyelvi figyelő
MI AZ ELÉRHETŐSÉGE?

    Manapság az ember nem a címét és a telefonszámát adja meg másoknak, hanem az elérhetőségét. Ugyanezt teszi, ha valamely céget, vállalatot képvisel, akkor is az elérhetőségre hivatkozik, mielőtt a cégnek a címét és telefonszámait közli. Mivel sokféleképpen lehet a személyesen való találkozás helyett kapcsolatot teremteni valakivel (levélben, vezetékes telefonon, mobiltelefonon, elektronikus levélben stb.), csakugyan nem feltétlenül nagyképűség elérhetőségről beszélni. Voltaképpen jó, hogy van egy ilyen összefoglaló megnevezés. Például: Legyen szíves, adja meg elérhetőségeit, hogy a továbbiakban kapcsolatban legyünk egymással! – Jelentkezés február 15-éig önéletrajzzal, elérhetőség megjelölésével a József Attila u. 25. számon.
    Az elérhetőség szónak olyan értelme is van, amely nem konkrét adatokkal van kapcsolatban, hanem azt a lehetőséget jelöli, hogy el lehet érni valakit vagy valamit: Az állandó elérhetőség az üzletben ma létfeltétel. – Ha Önnek az állandó elérhetőség fontos, és telefonjáról csak a legszükségesebb esetben kezdeményez hívást, akkor válasza cégünk különleges telefonkártya-csomagját!
    Gyakran emlegetik az Internet-elérhetőséget, ez inkább a világhálóhoz való hozzáférésre vonatkozik: Az Internet-elérhetőség szorosan összefügg az egyes országok fejlettségi szintjével. – A szolgáltatás igénybevételéhez mindössze egy Windows operációs rendszerrel felszerelt személyi számítógép és egy Internet-elérhetőség szükséges.
    Az elérhetőség főnévhez hasonló típusú szavak már vannak nyelvünkben, ilyen a megbízhatóság, az érthetőség, az olvashatóság, a hallhatóság, az eshetőség, az oszthatóság, a befolyásolhatóság, a megvesztegethetőség, a szavahihetőség stb. A megbízhatóság az, hogy valakiben, valamiben meg lehet bízni, az érthetőség valaminek érthető volta, illetve tisztán, tagoltan való közlés, az olvashatóság az, hogy valamit könnyen vagy valahogyan el lehet olvasni,  a hallhatóság valaminek füllel érzékelhető voltát jelöli,  az eshetőség olyasmi, ami bekövetkezhet vagy pedig lehetőségként kínálkozik, az oszthatóság egyrészt az, hogy valamit részekre lehet osztani, másrészt matematikai fogalom: valamely mennyiségnek az a tulajdonsága, hogy más mennyiség maradék nélkül megvan benne, a befolyásolhatóság az a tény, hogy valakinek vagy valaminek akaratára, állásfoglalására, érzelmeire hatni lehet, a szavahihetőség pedig valakinek megbízható, hitelt érdemlő volta.
    Az efféle szavaknak egy másik csoportjában a ható ige nem melléknévi igenév-képzővel egészül ki, hanem fosztó képzővel. Így a feddhetetlenség valakinek erkölcsileg kifogástalan voltára utal, a tévedhetetlenség az a tulajdonság, hogy valaki – a saját vagy mások hite szerint – nem tévedhet, a rendíthetetlenség szó valakinek megingathatatlan, tántoríthatatlan voltát jelöli, a kérlelhetetlenség pedig olyan személy tulajdonságára vonatkozik, aki könyörtelen, hajthatatlan.

Dr. Molnár Csikós László

maj 2007.

Naslovna strana
Bogat zabavni program za vreme Sportske olimpijade
Opštinske vesti
Slike iz života i rada Prve Mesne Zajednice - Ada
Posađeno je nekoliko hiljada cveća
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Korak po korak do većeg biznisa
Molski "hor bez granica"
Učenici pišu
Molski dobošar
Proglas
Vesti iz policije
Zakon o radu
Masovno učešće na prolećnom krosu
Impresum


Design by VA