Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2007. május

Címoldal
Kihalt emberi értékek
Gazdag szórakoztató program a Munkásolimpia idején
Községi hírek
Képek az adai Első Helyi Közösség életéből
Több ezer szál virág a központban
Önkormányzati eseménynapló
Lépésről lépésre az önálló vállalkozásig
Hogy az utókor is láthassa
Ez történt Törökfaluban és tájékán
Az alma nem esik messze a fájától, vagy…?!
Jani bácsi fealadta a leckét!
Közünk a zsidókhoz-II
Beszélgetés az adai Árgyélus együttes tagjaival
Ösztöndíjak a jó tanulóknak!
Tanulóink írják
Hittanosok tollából
40 éve írta a Jó Pajtás
Rendőrségi hírek
Kishírek
Nyelvi figyelő
Zöld levél
A konyhakerti növények eredete
Tömeges részvétel a futóversenyen
Felhívás a kamerások és fényképészek számára!
Az eltűnt idő nyomában
Árnyas oldal
Tarka oldal
Impresszum

KISHÍREK

Anyák napi köszöntő

    A Vadvirág Hagyományápoló Kör 1995 óta minden évben megünnepli anyák napját: szimpatikus műsorral köszöntik az édesanyákat május első vasárnapján. Így volt ez idén is május 6-án, amikor a kora esti órákban, székházukban egy színes, verses–zenés–táncos összeállítással ünnepelték meg ezt a jeles napot.
    Várkonyi Zsuzsanna megnyitó szavai után először Weöres Sándor versét hallhattuk, majd a legkisebbek csoportja egy verses összeállítással kedveskedett az édesanyáknak. A továbbiakban felléptek még a Pipacs népitánc-csoportja, majd az Esztena népzenei együttes szórakoztatta a közönséget. A továbbiakban Nagybali Tamara szavalatát hallhattuk, végül pedig a Füzike énekcsoport mutatkozott be.

Örvendj népem!

    A tavalyi szünet után idén újra lesz Örvendj népem! keresztény fesztivál Adán, az Adonaj  Katolikus Közösség szervezésében. A rendezvényre június 16-án kerül sor a nyári színpad mögötti sportpályán. A rendezvény mottója ezúttal: Íme, én megmentetem a népemet. A fesztivál műsora nem sokban tér el az eddigiektől, ugyanazok a foglalkozások, műhelymunkák lesznek, mint eddig is voltak. Előadást tart Kunszabó Zoltán Budapestről, Szabó László budapesti tábori püspök, fellép több zenekar is, mint pl. Pintér Csaba és a csemeték Budapestről, Via Stellis Szegedről, Csiszér László ugyancsak Budapestről. Az ígéretes műsort érdemes lesz meglátogatni.

Készülődés a körzeti versenyre

    Az Észak-bánáti körzeti tűzoltóverseny színhelye ebben az évben Mohol, a megtartásának időpontja pedig június 9. A verseny megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatban április végén megbeszélést tartott a szervezőbizottság, amelyen az érintett községek képviselői is részt vettek: a kikindai, törökkanizsai, magyarkanizsai, zentai, a moholi és az adai tűzoltó szövetségek küldöttei. Kinevezték a versenybizottságot, ennek elnöke Budai József lett, továbbá megbeszélték a versennyel járó összes tennivalót.
    Különben a hat községből 37 csapatra számítanak, a benevezési határidő pedig május 22.

Szent György-napi búcsú Moholon

    Április 24-én nagyszabású Szent György napi búcsút tartottak Moholon, amely a római katolikus templom búcsúja, mivel a templom Szent György nevét viseli. Rekordszámú kisiparos, butikos, cukrász árulta portékáit. Igazi búcsúi hangulatban találta magát az ember, amilyen nem sok adódik a faluban.     A sátrakban a legkülönbféle árut kínálták: a cukorkától, a mézeskalácstól a kezdve a közhasználati cikkekig szinte minden kapható volt.
    A búcsú egyik üde színfoltja a Venus táncklub mazsorett-csoportjának és a Tisza Menti Fuvószenekarnak a díszfelvonulása a szűkebb központban, majd az egy óra hosszat tartó műsoruk volt a parókia előtt.
    A nap fő eseménye mindenesetre a 17 órakor kezdődő ünnepi szentmise volt.

Jelentősek a „munkabörzék”

    A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat adai fiókrészlege április 20-án harmadik alkalommal tartotta meg a foglalkoztatási börzét a Potisje vállalat éttermében. Ezen a „mozgó vásáron” mintegy 150 munkanélküli (köztük szép számban fiatalok is) jelent meg. Vendégként ott volt Jelena Mitrović, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat kikindai fő-fiókjának igazgatója, Lazovski Gula, a Vajdasági Munkaügyi és foglalkoztatási titkárság szakmunkatársa, Sóti Ernő a községi önkormányzat képviseletében, Koós Sándor községi menedzser és Miroslav Belančić, a Községi Szakszervezeti Tanács elnöke.
    A megjelenteket Šemović Sofija, az adai fiók-részleg vezetője üdvözölte, majd Jelena Mitrović rövid beszédet mondott. Kihangsúlyozta, hogy igen jelentősek az ilyen „munkabörzék”, mivel a munkaadók és a munkanélküli személyek közvetlen kapcsolatot tudnak teremteni; a munka iránt érdeklődők mindjárt jelentkezhetnek a kínált munkahelyek egyikére. Rámutatott a munkaadókkal való szoros együttműködésre, amelynek eredménye, hogy ezen a tavaszi börzén 26 munkaadó képviselteti magát. A munkanélkülieknek kínált munkahelyek között voltak fémipari, építőipari, mezőgazdasági, textilipari, kereskedelmi, vendéglátó-ipari ágazatok.
    A foglalkoztatási börzék fő célja: hogy gyorsabban és könnyebben munkahelyekhez juttassa a munkanélkülieket, különösen a fiatalokat; hogy a munkaadók káderszükségleteit megoldja. Persze, e munkalehetőséget kínáló megmozdulások nem mindig hoznak teljes sikert az egyik félnek sem, de évről évre mind népszerűbbek, és bizonyos sikerekről beszélhetünk.

Bálizs Géza

FELHÍVÁS

    Értesítjük Ada község polgárait, hogy javaslataikat a nyilvános elismerésekre, amelyeket Ada Község Képviselő-testülete, július 2., Ada község napja alkalmából ítél oda, 2007. május 31-ig 8,00 óráig adhatják át a Helyi Közösség tanácsának. A HK tanácsa megvitatja, és egységes formában eljuttatja őket az adai KKT nyilvános elismerésekre illetékes bizottságának.

maj 2007.

Naslovna strana
Bogat zabavni program za vreme Sportske olimpijade
Opštinske vesti
Slike iz života i rada Prve Mesne Zajednice - Ada
Posađeno je nekoliko hiljada cveća
Dnevnik aktivnosti Lokalne samouprave
Korak po korak do većeg biznisa
Molski "hor bez granica"
Učenici pišu
Molski dobošar
Proglas
Vesti iz policije
Zakon o radu
Masovno učešće na prolećnom krosu
Impresum


Design by VA