Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. július

Címoldal
Jövőkép, amely megvalósítható
Ada ünnepelt
Ada község napja - Ünnepi ülés
Ada napi kísérőrendezvények
Aratóünnepség
Rövid áttekintés az Első Helyi Közösség tevékenységéről az elmúlt két hónapban
Olimpia előtti főpróba
A 9. munkásolimpia bemutatója
Lesznek-e elbocsátások az adai Egészségházban?
A régmúlt büszkesége
Elismerés az adai Vöröskeresztnek
Égbe szálló füstjelek
Festői aratóverseny Adán
Hagyaték a jövőnek
Csigabiga gyere ki!
A gyógykutunk vize iható
Gazdag gyógynövény-szüret
„Köszönöm”
Nyelvi figyelő
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Sport
Tarka oldal
Impresszum

Lesznek-e elbocsátások az adai Egészségházban?

    Nemrégiben szárnyra kaptak olyan híresztelések, miszerint az adai egészségház dolgozói közül sokat minisztériumi rendeletre elbocsátanak, s olyan pletykák is elterjedtek, amelyek szerint az egészségház orvos nélkül maradhat. Ezeket e rémhíreket szerettük volna eloszlatni, amikor felkerestük az adai Egészségház igazgatóját, Dr. Tóth Barna Elvirát.
    - Már mintegy nyolc-tíz éve szó van a szerbiai egészségügy valamilyen szintű leépítéséről, mivel az európai normákhoz viszonyítva meglehetősen sok ember dolgozik az egészségügyben, és ezeknek a dolgozóknak is az egyharmada kisegítő személyzet. Ez az intézkedés elsősorban a nagyobb városok egészségügyi központjaira vonatkozik, és Adát, valamint a környékbeli kisebb településeket olyan nagymértékben nem érinti.
    Május végén meghívást kaptunk az Egészségügyi Minisztériumtól Belgrádba, ahol két miniszterhelyettes és az egészségügyi biztosító szakembere fogadott bennünket. Ezen a megbeszélésen azt az utasítást kaptuk, hogy végezzünk egy fölmérést azok között a dolgozók között, akik a nyugdíjhoz közel állnak, tehát két-három éven belül nyugdíjba vonulhatnának. Ezeknek a dolgozóknak végkielégítést ajánlott fel a Minisztérium, és a nyugdíjig fennmaradó két évben pedig a munkaközvetítő irodától megkaphatnák a fizetésük 80%-át. Mi értesítettük azokat, akikre mindez vonatkozik, és huszonnégy dolgozó közül tizenhatan jelezték, hogy elfogadnák ezt az ajánlatot.
    - A tizenhat dolgozó nyugdíjazásával rendeződik a helyzet?
    - Ami szükségessé teszi a létszámcsökkentést az az, hogy a Minisztérium készít egy új normatívát, amelyben meghatározzák, hogy egy egészségügyi intézménynek milyen szakemberekre és hány alkalmazottra van szüksége a lakosság számához viszonyítva.
    Törvényes intézkedések még nincsenek, a Minisztérium csak egy javaslatot tett, amit nekünk mérlegelni kell, és majd közösen próbálunk megoldást találni. A fő probléma, hogy a szerbiai egészségügyben dolgozók egyharmada nem egészségügyi dolgozó.
    Az adai egészségházban szó sincs nagy leépítésekről, bízunk abban, hogy ha ez a tizenhat személy elfogadja a nyugdíjat, nem lesz szükség további elbocsátásokra. A községnek is megvan a maga specifikuma, amellyel nem számolt a Minisztérium, figyelembe kellett volna venniük, hogy nekünk a környező falvakat is el kell látnunk, valamint hozzánk tartozik a moholi egészségház is, amely csaknem akkora, mint az adai, és itt az orvosokon, nővéreken kívül a kisegítő-személyzetre is szükség van. Mi jó helyzetben vagyunk a környező egészségügyi intézményekhez képest, mert orvosaink még nem állnak nyugdíj előtt, mert az a probléma, hogy azok helyébe, akik nyugdíjba vonulnak, nem vehetünk fel új embereket.
    Ez az egészségügyi reform és a létszámcsökkentés nem egyik napról a másikra valósul meg, hanem akár öt-hat évbe is beletelhet, Szlovéniában is öt évre volt szükség, de annak a rendszernek is vannak még hiányosságai.
    Hangsúlyoznom kell, hogy az adai egészségház nem fog elbocsátani embereket, ha csak a Minisztérium nem utasít erre bennünket, de reméljük, hogy erre nem kerül sor, mert meg tudjuk indokolni, hogy miért van szükségünk az alkalmazottainkra - magyarázta Dr. Tóth Barna Elvira.

Krizsán Mónika

jul 2005.

Naslovna strana
Proslavljen Dan Ade
Dan opštine Ada - Svečana sednica
Prateće manifestacije povodom Dana opštine
Reforma penzijskog i invalidskog osuguranja
Priznanje najboljima
Promocija 9. Radničke olimpijade
Obaveštenje o vodi termalnog bunara
Koncert duhovne muzike
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA