Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. július

Címoldal
Jövőkép, amely megvalósítható
Ada ünnepelt
Ada község napja - Ünnepi ülés
Ada napi kísérőrendezvények
Aratóünnepség
Rövid áttekintés az Első Helyi Közösség tevékenységéről az elmúlt két hónapban
Olimpia előtti főpróba
A 9. munkásolimpia bemutatója
Lesznek-e elbocsátások az adai Egészségházban?
A régmúlt büszkesége
Elismerés az adai Vöröskeresztnek
Égbe szálló füstjelek
Festői aratóverseny Adán
Hagyaték a jövőnek
Csigabiga gyere ki!
A gyógykutunk vize iható
Gazdag gyógynövény-szüret
„Köszönöm”
Nyelvi figyelő
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Sport
Tarka oldal
Impresszum

PROSLAVLJEN DAN ADE

    Od prvog do trećeg jula žitelji opštine slevili su Dan Ade a tim povodom organizatori priredili zaista bogat program. Lokalna samouprava je za tu priliku primerno okitila trgove i ulice i time je u znatnoj meri povećala prazničnu atmosferu.
    Centralni događaj je bila svečana sednica Skupštine opštine koja je odžana trćeg jula u salama Hotela "Park" i tom prilikom su uručena opštinska priznanja zasluženim organizacijama i osobama, a kasnije je prezentirana je i Strategija razvoja opštine Ada.
    Svečanoj sednici prisustvovali su članovi skupštine opštine, pozvani gosti iz mesta i iz inostranstva, pokrajinski i republički funkcioneri, među njima i ministarka u vladi Srbije za poljoprivredu, vodoprivredu i šumorstvo Ivana Dulić-Marković.
    Sednicom je predsedavao predsednik opštine, Ferenc Irmenji, a pored njega su bili predsednik i zamenik predsednika Skupštine opštine Dušan Telečki i Erika Horvat-Arežina kao i Atila Buču, sekretar opštine.
    Nakon što je u početku svečane sednice Mešoviti hor "Muzika humana" iz Ade otpevala je himnu Srbije i Crne gore, Svečanu pesmu Srbije o Svetoj Savi, pa zatim mađarsku himnu, zvanice, poslanike, ministarku, predtavnike bratskih gradova Ade pozdravio je predsednik opštine Ferenc Irmenji i u kratkim crtama naveo rezultate u uspehe u dosadašnjem radu lokalne samouprave.
    U nastavku sednice u svečanim okolnostima predsednik opštine Ferenc Irmenji uručio je priznanja lokalne samouprave zaslužnim građanima i organizacijama. U tom činu kao predgovornik učestvovala je i direktorica Tehničke škole iz Ade, Žužana Baranji.

    Pohvale su dobili:
    Udruženje građana "Duga" iz Mola za izuzetno uspešan humanitaran rad u pružanju pomoći siromašnoj romskoj deci u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite (nagradu je preuzela rukovodilac "Duge", Vesna Civrić, a na romskom se zahvalila Ljiljana Div),
    Opštinska organizacija Crvenog krsta za izuzetno uspešan rad u pružanju pomoći ugroženim građanima u oblasti zdravlja i socijalne zaštite (nagradu je preuzeo i zahvalio se predsednik Opštinske organizacije, Janoš Balaša),
    Dobrovoljno vatrogasno društvo sa Utrina za dugogodišnji uspešan rad i postignute rezultate u protivpožarnoj zaštiti kao i u ulepšavanju naselja Utrine( nagradu je preuzeo i zahvalio se predsedni društva, Jožef Molnar),
    Jene Nađ, poljoprivredni proizvođač iz Mola
za dugogodišnji uspešan rad u oblasti poljoprivrede, naročito za afrimaciju stočarstva u opštini.

    Medalje su dobili:
    
Milanka Škrbić, direktor Akcionarskog društva "Potisje – Precizni liv" iz Ade za uspešan dugogodišnji rad za pronalaženje novih tehnoloških mogućnosti i za afirmaciju svog preduzeća u opštini i šire (sledile su reči zahvale odlikovane),
    Janoš Tot, penzioner iz Ade za nesebično zalaganje u svojstvu direktora Javnog preduzeća za rekreaciju "Adica" na ulepšavanju prirodnog ambijenta i okoline bazena kao i za afrimaciju ovog turističkog objekta u opštini i šire.

    Povelju kao najviše opštinsko odlikovanje je dobio:
    
Mikloš Homolja, učenik završnog razreda Osnovne škole "NovakRadonić" iz Mola za afirmaciju opštine kroz postignute, izvanredne rezultate na saveznim i republičkim takmičenjima u oblasti matematike, fizike i informatike.
    U rečima zahvale Mikloš je uz veliki aplauz publike obećao da će i u buduće biti uporan i uspešan.
    Možemo reći da su ove nagrade su istovetne sa ranijim Oktobarskim nagradama a dobitnici zaista mogu biti ponosni na ta opštinska priznanja!
    Nakon uručivanjanja nagrada, opštinski menadžer, Šandor Koš je na srpskom jeziku izložio osnovna poglavlja i postavke strategije razvoja Opštine Ada, a zatim isto to na mađarskom ponovio predsednik opštine, Ferenc Iremnji.

    Pitali smo goste:


Ištvan Đerd sa suprugom

    Ištvan Đerđ, gradonačelnik bratskog grada Đerđoalfalu iz Erdelja, Rumunija:
    - Došao sam ovde da bi zajednički slavili praznik Ade. Naša sadašnjost i budućnost, naše društveno okruženje je slično i zbog toga se vrlo dobro razumemo. Prilikom svake posete Adi dolazim do zaključka da svi mi, koji smo ostali izvan granice matične zemlje, zastupamo ista gledišta. O tome svedoči i ovogodišnje slavlje gde se istinski i zajedničko veselimo.
    Putem vašeg lista pozdravljam sve građane opštine Ada!
    Agneš Čomor, predstavnica lokalne samouprave našeg prvog zbratimljenog grada, Makoa iz Mađarske:
    - Ponosim se time da je Mako prvi i najstariji grad pobratim Ade. Zahvaljujući tome vrlo dobro poznajem ađane, znam njihove životne okolnosti, brige i probleme zbog kojih se i mi ozbiljno patimo. Sve je to dprinelo da se naše veze jačaju u tolikoj meri koliko se najviše mogu!
    Vidite, ni nepovoljne vremenske prilike ne mogu ometati naše zajedničko slavlje u druženje ! (Primedba urednika: za vreme proslave Dana Ade padale su jake kiše.)

Janoš Kiralj

jul 2005.

Naslovna strana
Proslavljen Dan Ade
Dan opštine Ada - Svečana sednica
Prateće manifestacije povodom Dana opštine
Reforma penzijskog i invalidskog osuguranja
Priznanje najboljima
Promocija 9. Radničke olimpijade
Obaveštenje o vodi termalnog bunara
Koncert duhovne muzike
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA