Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

  2005. július

Címoldal
Jövőkép, amely megvalósítható
Ada ünnepelt
Ada község napja - Ünnepi ülés
Ada napi kísérőrendezvények
Aratóünnepség
Rövid áttekintés az Első Helyi Közösség tevékenységéről az elmúlt két hónapban
Olimpia előtti főpróba
A 9. munkásolimpia bemutatója
Lesznek-e elbocsátások az adai Egészségházban?
A régmúlt büszkesége
Elismerés az adai Vöröskeresztnek
Égbe szálló füstjelek
Festői aratóverseny Adán
Hagyaték a jövőnek
Csigabiga gyere ki!
A gyógykutunk vize iható
Gazdag gyógynövény-szüret
„Köszönöm”
Nyelvi figyelő
Hírek
Rendőrségi hírek
Zöld levél
Sport
Tarka oldal
Impresszum

A GYÓGYKUTUNK VIZE IHATÓ

    Az utóbbi időben az egyesek által közzétett, sértő értesítéssel szemben, miszerint a rekreációs központban lévő ártézi kút vize nem iható, bizton állíthatjuk, hogy ez a víz bátran használható, és az egyes betegségekre, bántalmakra gyógyhatással bír. A félremagyarázás onnan eredhet, hogy a nem pontosan, célirányosan beszerzett véleményezés, akárcsak 40 évvel ezelőtt, a fúráskor végzett elemzés kimondta, hogy nem ivóvízről, hanem ásványi anyagokban és nyomelemekben a szokványostól lényegesen telítettebb, gazdagabb vízről van szó. Olyannyira így van ez, hogy egyes esetekben korlátlanul fogyasztható, de vannak olyan bántalmak is, amelyekre kisebb mennyiségben, vagy sehogy sem fogyasztható. Mindenki maga ítélheti meg, vagy érzi, hogy jót tesz-e neki a víz, vagy sem.
    Nos, ilyen szempontú, megbízható szakvéleményezés még nincs, de az eddigi negyvenéves tapasztalat azt bizonyítja, hogy a víz mindenkinek használ és egyetlenegy esetet sem jegyeztek fel ártó voltáról. Ezen kívül a fúrásakor készített, föld- és ásványtani tanulmány (az Adica Üdültetési Közvállalat irattárában) kimutatja, hogy ez a földalatti vízkészlet a Kárpátokban ered, Magyarkanizsától Zentán, Adán keresztül Óbecse felé folyik, onnan pedig Szenttamás felé veszi az irányt. Lényegében mindenhol (Magyarkanizsán, Zentán, Óbecsén) kifejezett, évszázados gyógyhatását bizonyították, és dokumentációt is vezetnek róla (az említett városok gyógyfürdői!), ami alól az adai víz sem lehet kivétel.
    Ugyanebből a vízrétegből eredt az egykori gunarasi-, a Hubert-malomi, az ötödik utca-sarki (Surányi-háznál levő) kút, amelyek a maguk idejében ismertek és kedveltek voltak: senkinek sem ártottak, sőt!
    A szóban forgó, rekreációs parki kút táplálja az állatkerti kacsaúsztató-medencét, ami mellett kismedencékben, télen-nyáron díszhalakat tenyésztettünk eredményesen, a mostani kifolyónál pedig bársonyos, zöld moszatok, planktonok, békák, halak szaporodnak, sőt a szuperérzékeny jégmadár is költ a vizesárok partján, és ezt a vizet kedveli. Ha ártalmas lenne valamely szervezetre, akkor először ezek a törékeny lények éreznék meg, és messze elkerülnék. Mindenki láthatja, ez nem így van!
    Az egészséges – de a beteg szervezetre is – összehasonlíthatatlanul nagyobb veszélyt jelentenek azok a mérgek, amelyeket a zöldségfélékkel, a konyhakerti növényekkel és gyümölcsökkel eszünk meg, és amelyek az ellenőrizetlenül és felelőtlenül használt permetezőszerekkel „szívódnak fel” és halmozódnak szervezetünkben, továbbá a kétütemű motorok egyenesen rákkeltő kipufogógázainak, a szeméttelep, a nagy- és kisipari hulladékégetők ismeretlen, mérgezőanyagokkal teli füstjének belélegzése. Ugyanilyen, hatványozottan veszélyes anyagokat tartalmaznak az élelmiszerek, az üdítők, stb. E-jelzésű tartósítószerei, amiről a zavarkeltők hallgatnak, pedig itt kellene igazán félreverni a harangokat!
    Előbb-utóbb, természetesen mérvadó és megfelelő szakmai javallatot kérnek és kapnak is az illetékesek a szóban forgó kút vizéről is, de az a jelenlegi állapotában iható.
    A kút környékén azonban a polgártársaknak illene nagyobb rendet, tisztaságot tartani, az autósoknak pedig nem a gyógykút vizével kellene járművüket mosni.

Király János

jul 2005.

Naslovna strana
Proslavljen Dan Ade
Dan opštine Ada - Svečana sednica
Prateće manifestacije povodom Dana opštine
Reforma penzijskog i invalidskog osuguranja
Priznanje najboljima
Promocija 9. Radničke olimpijade
Obaveštenje o vodi termalnog bunara
Koncert duhovne muzike
Molski dobošar
Obaveštenje
Vesti iz policije
Impresum


Design by VA