Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. szeptember

Címoldal
Tanévkezdés
A községi képviselő-testület díszülése
Aratóünnepség, főzőverseny és községi kitüntetések
Száz-egynéhány elsős diák Adán és Moholon
Falunapot ünnepeltek Moholon
Az államalapító szent királyt ünnepelték
Népzenei és vásári forgatag a sétányon
Zarándoklat Moholról Doroszlóra
Hogy mi van a Majomplacc alatt?!
Bevált az olvasás népszerűsítése
Boldogságkönyv és Üvegtigris
Vajdasági gyermekek Zánkán
Százhuszonnyolc elsőst köszöntöttek
Nagy élmény volt...
Hosszú forró nyár
A Tarcal-helységig lovagoltak
Megszentelték az új kenyeret
Szoros és izgalmas ügetőfutamok
Ismét Farkas Tamás nyert
Focival a nemzeti összefogásért
Imádom a munkámat!
Szeretem a méhészkedést
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Részlet Jézusnak, Sirák fiának könyvéből
Egy másik élő dinótanú
Madárbarát park Moholon
A szőlő vízigénye
Sakk
Vizsgabál
Impresszum

Megszentelték az új kenyeret
Július utolsó hétvégéjén kenyérszentelő ünnepséget tartottak Törökfaluban

    Kiváló hangulatban telt el július 30-án, vasárnap Törökfaluban a helyi Százszorszép Művelődési Egyesület szervezésében a tizenhatodik alkalommal megrendezett kenyérszentelő ünnepség, amelyen a hagyományokhoz híven megszentelték az új búzából sütött kenyeret.
    A falubeliek ezúttal is díszmenetben vonultak kora este a búzakoronával és az új kenyérrel a Szent Gellért római katolikus templomba, ott Kormányos Zoltán törökfalui plébános ünnepi misén áldotta meg az új kenyeret. Majd a rendezvény zenés-táncos művelődési műsorral és utcabállal zárult a falu főterén. Ezt megelőzően volt itt főzőverseny és kirakodóvásár kocsmasátorral, közben a vendégeket a zentai Retrosong együttes és az Adai Szegénylegények zenekar szórakoztatta, illetve késő délután fogatos felvonulást is tartottak a településen. Az esti művelődési műsor előtt Nagy Rózsa, a Százszorszép ME vezetője köszöntötte a népes közönséget, majd Nyilas Leonov Anita mondott ünnepi köszöntőt a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében. Hangsúlyozta, hogy a kenyér mindenkinek ugyanazt jelenti: a létbiztonságot, a megmaradást, a megélhetést. Az ünneplőknek azt kívánta, legyen még sok ehhez hasonló szép ünnepük, hogy emlékezzenek népünk hagyományaira, és mindenki asztalára kerüljön oda a mindennapi kenyér.
    A zenés-táncos irodalmi műsoron helybeli és vidéki szavalók, népdalénekesek és asszonykórusok, zenészek, népi és modern táncosok léptek föl, bemutatkoztak többek között a gunarasi József Attila ME, a törökfalui Százszorszép ME, a tornyosi Ady Endre ME, a kevi Móra István ME, az adai Aranykapu ME és a felsőhegyi Népdalbarátok Klubjának csoportjai.
    A Százszorszép Művelődési Egyesület 2001 óta rendszeresen megszervezi a kenyérszentelő ünnepséget, ez falunap is egyben. Nagy Rózsa elmondta, hogy a jelenlegi csapattal 2012 óra szervezi az ünnepséget, amelynek közösségépítő szerepe van, hiszen összefogja a falu apraját-nagyját, valamint összekovácsolja a helyi és környékbeli művelődési egyesületeket, amelyek rendszeresen fellépnek egymás rendezvényein. Mindez azoknak a támogatóknak és jóakaratú embereknek köszönhető, akik támogatásukkal és kezük munkájával hozzájárultak a rendezvény sikeres megtartásához. Kiemelte, hogy az idén rekordszámú, 42 csapat vett részt a kakaspörköltfőző versenyen, amelyet délelőtt rendeztek meg, és a helybelieken kívül érkeztek résztvevők Magyarkanizsától Moholig és Topolyáig. A kakaspörkölteket háromtagú zsűri bírálta el, ennek tagjait Törökfalu testvértelepülései delegálták. A Tóth Györgyi (Bogyiszló), Horváth Árpád (Sármellék) és Pozsár István (Erzsébetlak) összetételű zsűri döntése értelmében a főzőversenyt a topolyai Royal-Gasztro csapata nyerte meg, a Csantavéri Hentesek végeztek a második helyen, a harmadik helyet a buránysori Drenkovics Dániel érdemelte ki.

Csincsik Zsolt

septembar 2017.

Naslovna strana
Svečana sednica skupštine opštine
Odlomak iz knjige Isusa, sina Sirahova
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Završni bal
Impresum


Design by VA