Legújabb szám - Najnoviji brojSzerkesztõség - UredništvoAnyakönyvi hírek - Vesti od matièaraArchívum - Arhiva

2017. szeptember

Címoldal
Tanévkezdés
A községi képviselő-testület díszülése
Aratóünnepség, főzőverseny és községi kitüntetések
Száz-egynéhány elsős diák Adán és Moholon
Falunapot ünnepeltek Moholon
Az államalapító szent királyt ünnepelték
Népzenei és vásári forgatag a sétányon
Zarándoklat Moholról Doroszlóra
Hogy mi van a Majomplacc alatt?!
Bevált az olvasás népszerűsítése
Boldogságkönyv és Üvegtigris
Vajdasági gyermekek Zánkán
Százhuszonnyolc elsőst köszöntöttek
Nagy élmény volt...
Hosszú forró nyár
A Tarcal-helységig lovagoltak
Megszentelték az új kenyeret
Szoros és izgalmas ügetőfutamok
Ismét Farkas Tamás nyert
Focival a nemzeti összefogásért
Imádom a munkámat!
Szeretem a méhészkedést
Önkormányzati hírek
Nyelvi figyelő
Teológiai gondolatok
Részlet Jézusnak, Sirák fiának könyvéből
Egy másik élő dinótanú
Madárbarát park Moholon
A szőlő vízigénye
Sakk
Vizsgabál
Impresszum

A Tarcal-helységig lovagoltak
Adáról 12 lovas vett részt augusztusban a mintegy háromszáz kilométeres VIII. Vajdasági Lovastúrán

Az adai Nyergelj, fordulj! Lovas-, Rekreációs és Hagyományőrző Egyesület a lovaglás népszerűsítésére céljából augusztus 21-től nyolcadik alkalommal szervezte meg a Vajdasági Lovastúrát, a résztvevők a tartomány déli részét lovagolták be a Tarcal-hegységig (a Fruška goráig).

    Az adai Gyarmat-istállóból rajtoló lovastúrán 12 lovas vett részt, nők és férfiak, fiatalok és idősebbek. Hét nap alatt körülbelül háromszáz kilométeres távot lovagoltak végig Gyarmat István túravezető irányításával.
    – Vajdaság északi és középső részét már teljesen bejártuk, egyedül még a déli részén nem voltunk. Tavaly a fiatalok megkértek bennünket, hogy egyszer lovagoljunk már el a Tarcal-hegységig. Eleget tettünk a kérésüknek, és így terveztük az útvonalat – magyarázta Illés Ferenc, az egyesület elnöke és a túra egyik résztvevője. – A túra hétnapos volt, és valamennyivel rövidebb, mint az előzőek, hiszen majdnem 300 kilométert lovagoltunk. A konkrét célunk az volt, hogy ellovagoljunk Futakig, és ott sétáltunk egyet a Duna-parti erdőben. Ezt követően Begecsnél megnéztük a folyamot, utána visszafordultunk Pirosra, majd észak felé tartottunk. A lovaglás népszerűsítésén kívül az idén a túra külön célja volt, hogy fiatal csikósaink, ifj. Gyarmat István és Kubik Patrik mindenhol bemutassák a helybelieknek a Vajdaságban egyedülálló csikós produkciójukat – közölte az egyesület elnöke.

    A lovastúra résztvevői augusztus 21-én, hétfőn Adáról indultak, majd este Bácsföldváron, a Gucunski családnál éjszakáztak. Kedden Temerinben a Pásztor család látta vendégül a túrázókat, szerdán Futakon Vera Nikolić tanárnő segítségével a Mezőgazdasági Középiskola. Csütörtökön Piroson szálltak meg Nagy Lászlónál és Gyülvészi Gézánál, pénteken Szenttamáson a Paroški családnál. Szombaton Pecesoron éjszakáztak Varga Sándornál és Losonc Róbertnél, majd vasárnap értek vissza Adára.
    A lovastúra résztvevői Illés Ferenc, Gyarmat István, ifj. Gyarmat István, Barát Valentina, Vikor Lajos, Bajúsz Erzsébet (Ada), Kubik Patrik (Topolya), Huzsvár Kálmán (Martonos), Cékus Lenke (Kishegyes), Maróti Márk (Padé), Lajkó Flórián (Kavilló) és Mészáros Katalin (Bajsa) voltak.

Csincsik Zsolt

septembar 2017.

Naslovna strana
Svečana sednica skupštine opštine
Odlomak iz knjige Isusa, sina Sirahova
Vesti iz lokalne samouprave
Šah
Završni bal
Impresum


Design by VA